Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Universaalsed põhimõtted

Esmaspäev, 26. November 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Tm 5: 9-16

Leskedest koguduses
9Leskede hulka loetagu see, kes on vähemalt kuuekümneaastane ning on olnud ühemehenaine,
10kelle heade tegude kohta on tunnistajaid, olgu ta lapsi üles kasvatanud või võõraid vastu võtnud või pühade jalgu pesnud või viletsaid abistanud või otsinud võimalust teha mis tahes heategusid.11Nooremad lesed aga jäta välja, sest kui neid haarab iharus, hoolimata Kristusest, siis nad tahavad abielluda
12ja neile saab süüks, et nad on murdnud truudust esimesele lepingule.
13Pealegi nad õpivad olema jõude ja käima mööda maju, ent nad ei ole üksnes jõude, vaid nad on ka lobisejad ja uudishimutsejad ning räägivad seda, mida ei sobi.
14Ma tahan siis, et nooremad abielluksid, sünnitaksid lapsi, hoiaksid kodu ega annaks meie vastastele mingit alust halvustamiseks.
15Sest mõned on juba saatana jälgedesse pöördunud.16Kui uskliku peres on lesknaisi, siis ta toetagu neid ja ärgu tulgu see koormaks kogudusele, et kogudus võiks toetada neid, kes on lesknaised tõeliselt.

Tänases tekstilõigus täpsustab Paulus, milliseid leski peab kogudus tingimata aitama:

nad peavad olema mitte ainult üksikud ja jõudnud auväärsesse ikka, vaid ka elama igati austust väärivalt ja alandliku meelsusega, mitte koguduselt abi nõudes ja seda endastmõistetavana võttes, vaid omalt poolt kõigiti kristliku eluviisiga eeskuju näidates.
Samuti nagu peatüki algupoolel, rõhutab Paulus uuesti, et usklikud inimesed peavad hoolitsema oma pere üksikute ja abitute eest (vt s 4 ja 8). Paulus, kes ise jäi vallaliseks, ei sunni sama valikut teistele peale, vastupidi: noorematel leskedel soovitab Paulus abielluda ja elada laitmatult abielus nii nagu kristlikule naisele kohane.
Kuigi need Pauluse esitatud nõuded on tingitud konkreetsest olukorrast 1. saj Vahemere ümbruse maades, on siin ühtlasi antud universaalsed põhimõtted, mis igati sobivad ka tänapäeva.
Moraalne puhtus, üksteise eest hoolitsemine, osadus, kuid mitte keelepeksmine - need on ja jäävad alati kristlastele käitumisnormideks. Nendele seljakeerajaid võrdsustab Paulus saatana jälgedesse pöördujatega. Niisiis, need asjad ei ole sugugi kõrvalised. Kristlaseks olemine ei tähenda ainult kirikuskäimist, vaid igapäevast vastutustundelist ja püha elu.
Kristlaste e pühade seas oli külalislahkus juba kristliku kiriku tekkimisest peale au sees.

Kristlaseks olemine ei tähenda ainult kirikuskäimist, vaid igapäevast vastutustundelist ja püha elu.

Jalgade pesemine oli 1. saj külaliste vastuvõtmisel ja majutamisel tavaliselt teenijate ülesanne.

Selle kommentaari autor: Inna Välja