Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vastutusrikas töö

Teisipäev, 27. November 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1. Timoteose 5:17-25

Kogudusevanematest
17Vanemaid, kes hästi juhatavad kogudusi, peetagu kahevõrra austusväärseiks, eriti neid, kes näevad vaeva sõna ja õpetamisega.
18Pühakiri ütleb ju: "Sa ei tohi siduda kinni pahmast tallava härja suud!" ja "Tööline on väärt oma palka".19Vanema vastu tõstetud kaebust ära võta muidu kuulda, kui et on kaks või kolm tunnistajat.
20Patustajaid noomi kõikide ees, et ka teised hakkaksid kartma.21Ma vannutan sind Jumala ja Issanda Jeesuse Kristuse ja valitud inglite ees, et sa seda kõike silmas peaksid ilma eelarvamusteta ega teeks midagi erapoolikult!22Ära ole kärmas käsi kellegi peale panema, ära ka tee end võõraste pattude osaliseks! Hoia end puhtana!23Ära joo enam vett, vaid kasuta veidi veini oma kõhu ja oma sagedaste põdemiste pärast.24Mõne inimese patud on kohe ilmsed ja viivad kohtumõistmisele, aga mõne patud järgnevad neile.
25Niisamuti on ka head teod ilmsed ning needki, mis seda ei ole, ei saa jääda varjule.

Paulus pidas sõna jagamist ja õpetamist ülimalt vastutusrikkaks tööks

Ilmselt olid mõned kogudusevanemad tol ajal vastutavad muude ülesannete eest, sellepärast tõstabki Paulus just sõna eest vastutavaid kogudusevanemaid esile. (Aja jooksul on erinevates kristlikes kirikutes kogudusevanema ametile tekkinud erinevad nimetused.) Ja nii ongi, et see inimene, kes kogudust juhatab, paistab nii oma heade kui halbade omadustega kõigile hästi silma. Kui väljaspool olijad vaatavad juba koguduse lihtliiget kui kristluse mõõdupuud, siis seda enam kogudusevanemat, kes on end avalikult inimeste ja Jumala ees Kristuse ja kaasinimeste teenijaks tunnistanud. Seepärast siis ka need üksikasjalised juhised Timoteosele, kes vastutas omakorda kogudusevanemate eest.
Samas on siin ka väga tõsine hoiatus erapoolikuse ja kiirustavate otsuste eest. Usun, et see on kasulik meile kõigile sügavale meeltesse vajutada, eriti kui tõesti tundub, et kogudusevanem ei ole oma ameti vääriline. 24. ja 25. salm juhib mõtted Jumalale, kes toob kõik asjad avalikkuse ette.
Timoteosele antakse omapärane soovitus: vahetevahel veini tarbida. See sobib igati Uue Testamendi õpetusega karskusest ja joomarlusest hoidumisest, sest pangem tähele, mis on selle soovituse põhjus (vt ka 4:4). Sellel teemal loe veel 1Tm 3:3, 8, kuid ka teistes Pauluse kirjades on samalaadseid hoiatusi

Inimene, kes kogudust juhatab, paistab nii oma heade kui halbade omadustega kõigile hästi silma.

Selle kommentaari autor: Inna Välja