Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaimumaailm

Laupäev, 19. Jaanuar 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1. Johannese 4:1-6

Õigest ja valest vaimust
1Armsad, ärge usaldage iga vaimu, vaid katsuge vaimud läbi, kas nad on Jumalast, sest palju valeprohveteid on läinud välja maailma.
2Te tunnete Jumala Vaimu sellest: iga vaim, kes tunnistab Jeesust Kristust lihasse tulnuna, see on Jumalast,
3ning ükski vaim, kes seda Jeesust ei tunnista, ei ole Jumalast, vaid see on antikristuse oma, kellest te olete kuulnud, et ta tuleb, ja nüüd ta juba ongi maailmas.
4Teie, lapsed, olete Jumalast ja olete nad ära võitnud, sest see, kes on teis, on suurem sellest, kes on maailmas.
5Nemad on maailmast, seepärast nad räägivad nagu maailmgi, ja maailm kuulab neid.
6Meie oleme Jumalast; kes on Jumala ära tundnud, see kuulab meid. Kes ei ole Jumalast, ei kuula meid. Sellest me tunneme ära tõe vaimu ja eksituse vaimu.

Kujutlegem end hetkeks maailma, mis kubiseb vaimudest. Vaimud on mägedel, puudel, ojadel ja teistel elututel objektidel. Kusjuures kõik nad püüavad inimesi enda võimusesse haarata.

Peale muu loodu on meie hulgas ka ekstrasensoorsete võimetega inimesed, kes püüavad teisi kas halbade või heade vaimude võimusse meelitada. Kas pole selline maailm kõhedust tekitav, aga kes teab – ehk just midagi sellesarnast kujutabki endast vaimumaailm?
Johannes hoiatab siin inimesi järgimast vaime, kelle olemust ei tunta ning kes võivad viia meid hukatusse. Sellisteks vaimudeks võivad olla ka nn ajastuvaimud. Johannes ütleb, et peaksime vaimud läbi katsuma – ent kuidas seda teha? Vastuse leiad salmist 2.
On huvitav, et Johannes toob välja konflikti maailma ja kristlaste vahel, nimetades vastasvaimu antikristuseks e Kristuse vastaseks (s 3). Oma mõtetes kujutleme antikristust tihti üheainsa isikuna ja vahel ei vaevu me isegi kriitiliselt hindama võõraid vaime, kes meid meie igapäevaelus ümbritsevad. Veidi tõsisemalt järele mõeldes võime paljusid neist nimetada antikristusest lähtuvateks.
Siiski julgustatakse meid ümbritsevat maailma mitte kartma (s 4). Mida siis teha nendega, kes käivad vales vaimus? Kas heita seda neile ette? Öelda neile, et nad jõuavad põrgu? Salmid 5 ja 6 annavad tunnistust apostli väga rahulikust lähenemisest probleemile. Ta otsekui ütleks: ärgem püüdkem Jumalast ette jõuda. Iga inimese asi on eelkõige oma paat õigel teel hoida ja ainult siis, kui Jumal võimaluse annab, juhatada ka teisi.

Olgem alati Võitja Jeesuse lähedal!

Selle kommentaari autor: APÜ