Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal esitab oma kohtuasja

Kolmapäev, 6. Veebruar 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jesaja 43:14-28

Jumal päästab ja kaitseb
14Nõnda ütleb Issand, teie lunastaja, Iisraeli Püha: teie pärast ma läkitan Paabelisse, ja toon alla kõik põgenikud, ka kaldealased, käratsedes laevadesse.
15Mina, Issand, olen teie Püha, mina, Iisraeli Looja, olen teie kuningas.
16Nõnda ütleb Issand, kes tegi tee merre ja jalgraja võimsasse vette,
17kes tõi välja vankrid ja hobused, väe ja vägevad mehed; need lamavad üheskoos ega tõuse enam, nad on vaibunud, kustunud otsekui taht.
18Ärge tuletage meelde endisi asju ja ärge pange tähele, mis muiste on sündinud.
19Vaata, mina teen hoopis uut: see juba tärkab, kas te ei märka? Ma teen kõrbessegi tee, tühjale maale jõed.
20Mind austavad metsloomad, šaakalid ja jaanalinnud, sest ma annan kõrbes vett, jõgesid tühjal maal, et joota oma valitud rahvast.
21Rahvas, kelle ma enesele olen valmistanud, peab jutustama minu kiidetavusest.
22Aga ei ole sina, Jaakob, mind kutsunud, ei ole sina, Iisrael, minu pärast vaeva näinud.
23Sina ei ole mulle toonud oma põletusohvrite lambaid ega ole mind austanud oma tapaohvritega; mina ei ole sind pannud orjama roaohvriga ega ole vaevanud viirukiga.
24Sina ei ole mulle ostnud raha eest kalmuseid ega ole mind küllastanud oma tapaohvrite rasvaga, vaid sa oled mulle tüli teinud oma pattudega, oled mind vaevanud oma süütegudega.
25Mina, mina olen see, kes kustutab su üleastumised iseenese pärast ega pea meeles su patte.
26Tuleta mulle meelde, käigem isekeskis kohut, räägi sina, et sa võiksid õigeks saada.
27Su esiisa tegi pattu ja su eestkõnelejad astusid üles mu vastu.
28Seepärast ma teotasin pühamu vürste, jätsin Jaakobi hävima ja Iisraeli laimualuseks.

„... Ma ei pea nimekirja sinu pattudest...“ (s25, tõlge: the Message). Paranda meelt asjadest, mis ikka veel närivad su südametunnistust, sest Jumal otsustab need unustada. Tule Tema ette ja võta andestus täna vastu.

Kuigi vabastuse lubadus on iseenesest mõistetav (s14,15), otsustab Jumal õigustada oma rahva, Iisraeli, karistust. Jumal on Jumal ning Ta ei pea midagi õigustama , kuid sellegipoolest teeb Ta seda. Ta otsustab lasta oma rahval näha oma südant ja kuidas nad Teda haavanud on. Näeme Tema tundlikkust oma loodu ja valitute vastu. Iisraeli truudusetus on suur, see on selgelt välja öeldud (s22-24). Jumala autoriteet on tõestatud (s16,17) ja kaks viimast tunduvad üksteisega vastuolus olevat. See illustreerib Jumala armu tohutu suurust. Me arvatavasti väsitame Jumalat oma ostunimekirja-palvetega, pooliku südamega peetud teenistustega ja sümboolsete ohvritega. Oma armus ei pane Ta meile seda aga pahaks. Meile on mugavam distantseerida end täna loetust, kuid Iisraeli meeleheitlikult patune olukord on tõsi ka meie kohta. Meie truudusetus on Jumala tõsine solvang. Ta ei ole kohustatud meile seda andestama ega meid õnnistama. Ta palub meilt üsna vähe (võrreldes sellega, mida Ta meile teinud on). Oleme käitunud vastikult...
Kuid Jumala armastus meie vastu on nii suur, et Ta teeb katust-sõitma-paneva „uue asja“ (s 19): Jeesuse ohver, ühe korra ja igaveseks.

Täna Jumalat Tema armu eest, mille kohaselt me ei saa seda, mida oleme ära teeninud, vaid mille all saame külluslikult...

Selle kommentaari autor: Anna Wells