Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kas Jeesus on teie sees?

Neljapäev, 12. Juuni 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2. Korintlastele 13:1-13

Lõpumanitsusi ja tervitusi
1Ma tulen nüüd kolmandat korda teie juurde. Kahe ja kolme tunnistaja suu läbi tehakse iga asi kindlaks.
2Ma olen öelnud enne ja ütlen veel ette ära - teist korda teie pool olles ja nüüd eemal olles - neile, kes on seni patustanud, ja kõigile muudele: kui ma jälle tulen, siis ma ei säästa teid!
3Te ju otsite tõendust, kas minus räägib Kristus, kes ei ole nõder teie suhtes, vaid on vägev teie sees.
4Sest kuigi ta löödi risti nõtruses, ometi elab ta Jumala väest. Nii oleme meiegi nõdrad temas, kuid elame koos temaga Jumala väest teie jaoks.5Katsuge iseendid läbi, kas te olete usus! Pange end proovile! Või te ei tunne endast, et Jeesus Kristus on teie sees? Kui ei, siis te olete ju kõlbmatud!
6Aga ma loodan, et te tunnetate, et meie ei ole kõlbmatud.
7Me palume Jumalat, et teie ei teeks mingit kurja - mitte et meie seeläbi paistaksime kõlblikena, vaid me tahame, et teie teeksite head, ehkki meie oleksime nagu kõlbmatud.
8Sest me ei suuda midagi tõe vastu, vaid üksnes tõe poolt.
9Meid rõõmustab, kui meie oleme nõdrad, teie aga vägevad. Ja me palvetame, et teie asjad saaksid korda.
10Ma kirjutan seda eemal olles sellepärast, et ma teie juures olles võiksin seda meelevalda, mille Issand mulle on andnud, kasutada ülesehitamiseks ja mitte karmilt mahalõhkumiseks.11Lõppeks, vennad, olge rõõmsad! Seadke oma asjad korda, laske endid julgustada, olge üksmeelsed, pidage rahu! Küll siis armastuse ja rahu Jumal on teiega!
12Tervitage üksteist püha suudlusega! Teid tervitavad kõik pühad!13Issanda Jeesuse Kristuse arm, Jumala armastus ja Püha Vaimu osadus olgu teie kõikidega!

Palu et võiksid õppida tõeliselt vihkama kõike mis on Jumalale vastumeelne.

Peatükk algab väga ähvardavalt patustajate suhtes. Ei tea, mida Paulus nendega kavatseb ette võtta, kuid üks on selge – ta vihkab pattu ning tahab, et korintlasedki sama teeksid. Salmis 4 tõstab ta esile evangeeliumi sõnumi. Loe sinagi seda uuesti! Selles on meie lootus!
Paulus suunab meie pilgud põhitõele, mis tegelikult on väga lihtne. Meie aga teeme selle sageli nii keeruliseks, et ei mõista seda ise ega suuda ka teistele jagada.
Kas Jeesus on teie sees? Selle küsimuse esitab Paulus korintlastele järelemõtlemiseks ja enda läbiproovimiseks. Igal usklikul on kasulik end aeg-ajalt analüüsida: kas olen ikka usus, kas minu suhted Jumala ja kaasinimestega on korras, kas Jumalal on minust hea meel?
Pauluse mure on suur ning ta juba tunnetab, et peab Korintosesse minnes karme otsuseid vastu võtma. Ometi suunab ta kogudust juba eelnevalt meelt parandama, et hiljem koos olles üksteist üles ehitada. Eks temagi igatseb olla osaduses Korintose kogudusega, aga ta teab, et seda ei saa olla, kui koguduses on patt. Valgust ja puhtust rõhutab ka apostel Johannes (vt 1Jh 1:7-9).
Kirja lõpp on siiski julgustav. Näib, et Paulusel on lootust, et Korintose kogudus parandab meelt. Me ei tea, kuidas kogudus kirjale reageeris, aga meie igaüks saame selle valgel end läbi katsuda.

Jumalale kõlblikuks ei tee meid ei meie tarkus, töökus ega anded, ainult üks – puhas südametunnistus Kristuses Jeesuses.

Selle kommentaari autor: APÜ