Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastus või hirm?

Pühapäev, 26. Oktoober 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 53

Maailm ilma Jumalata
1Laulujuhatajale: kurval viisil laulda; Taaveti õpetuslaul.
2Meeletu ütleb oma südames: "Jumalat ei ole!" Nad talitavad riivatult ja jõledasti, ei ole kedagi, kes head teeb.
3Jumal vaatab taevast inimlaste peale, et näha, kas on mõistlikku, kedagi, kes otsib Jumalat.
4Kõik nad on taganenud, üheskoos on nad läinud raisku; ei ole kedagi, kes head teeb, mitte ühtainustki.
5Kas seda siis ei mõista need, kes teevad nurjatust, kes söövad mu rahvast, nagu süüakse leiba? Jumala poole nad ei hüüa.
6Seal valdab neid hirm, kus ei ole hirmu põhjust, sest Jumal pillab laiali selle luud, kes seab leeri sinu vastu. Sa saadad nad häbisse, sest Jumal on nad hüljanud.
7Oh, et Iisraelile tuleks pääste Siionist! Kui Jumal oma rahva vangipõlve pöörab, siis hakkab Jaakob ilutsema, Iisrael saab rõõmsaks.

Palu et Jumal ilmutaks sulle su südame praeguse olukorra. Kinnita oma usku ja usaldust Tema ees seistes

Selles koguduslikus kaebelaulus sisaldub nii prohvetlik sõnum kui ka tarkusesõna.
Meeletuks nimetatakse seda kes oma südames ütleb, et Jumalat ei ole. Ometi kuuleme seda väidet peaaegu igal päeval kõikjalt enese ümber. Samas ei pruugi see „meeletu“ olla sugugi lihtsameelne või rumal. Külla aga võib taoline meelelaad muuta inimese enesekeskseks, halvemal juhul ka julmaks. Salmis 4 joonistatakse jumalatu olukord selgelt meie kõikide silme ette.
1) Ta ei taipa ise oma olukorra tõsidust, ega mõista ka Jumala poole hüüda. Inimene, kes on enesekeskne, mõeldes ja elades sageli peamiselt (materiaalsetele) huvidele, ei pruugi sugugi kogeda end õnnetuna. „ Ta ei saa aru oma olukorrast“ – ütleb Piibel, sellest et tema elust puudub kõige tähtsam – osadus oma Loojaga.
2. Ta tunneb hirmu seal, kus selleks tegelikult ei ole põhjust. On väga kerge kaotada elujulgus ja lootus olukorras, kus ei ole kindlust.

Teine teema psalmis on Jumala armastus, mis vaatab taevast inimeste peale, et näha, kas keegi otsib Teda. Piiblit läbib punase joonena tõde, et Jumal suhtub inimestesse armastava Isana vaatamata nende suurele jumalatusele. Ta on saatnud neile oma sõna Ps 78:5-7, Tema loodud universum kõneleb Tema ülevusest Ps 19:2-5. Kuid suurim oli Ta armastus inimeste vastu oma Poega läkitades.

Kolmanda teemana leiame ootuse ja palve Jumala pääste pärast (s 7). Ja see on otsekui viide tegutsemiseks kõikidele neile, kes igatsevad jumalatust olukorrast välja pääseda Jumala armastuse juurde. Ajaloolises mõttes leiavad kommentaatorid siit prohvetliku nägemuse Paabeli vangipõlvest ja sealt tagasitulekust, siin on aga ka Messia tuleku ootus, et Ta päästaks oma rahva vaimulikust vangipõlvest.

Hüüdkem Jumala poole – siis tulevad ka lahendused!

Selle kommentaari autor: APÜ