Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nõtruse müstiline jõud

Esmaspäev, 10. November 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: MK 9:30-42

Jeesus kuulutab teist korda ette oma surma ja ülestõusmist
30Ja kui nad sealt lahkusid, rändasid nad läbi Galilea. Ja Jeesus ei tahtnud, et keegi teda ära tunneks,
31sest ta õpetas oma jüngreid ja ütles neile, et Inimese Poeg antakse inimeste kätte ja nad tapavad tema, ja kui ta on tapetud, tõuseb ta kolme päeva pärast üles.
32Neile aga jäi see ütlus arusaamatuks ja nad kartsid temalt seletust küsida.
Kes on suurim?
33Ja nad tulid Kapernauma. Ja kui nad jõudsid koju, küsis Jeesus neilt: "Mille üle te tee peal arutlesite?"
34Nemad aga jäid vait, sest nad olid teel omavahel arutanud, kes on suurim.
35Ja Jeesus istus maha, kutsus need kaksteist ja ütles neile: "Kui keegi tahab olla esimene, siis ta olgu viimane ja kõikide teenija!"
36Ja ta võttis ühe lapse, pani nende keskele seisma, kaisutas last ja ütles neile:
37"Kes iganes ühe niisuguse lapse vastu võtab minu nimel, võtab vastu minu, ja kes iganes vastu võtab minu, võtab vastu mitte minu, vaid minu Läkitaja."
Kes ei ole vastu, on poolt
38Johannes lausus talle: "Õpetaja, me nägime üht meest sinu nimel kurje vaime välja ajamas ja me püüdsime teda keelata, sest ta ei käi koos meiega."
39Aga Jeesus ütles: "Ärge keelake teda, sest ükski, kes teeb minu nimel vägeva teo, ei saa järgmisel hetkel rääkida minust halvasti,
40sest kes ei ole meie vastu, on meie poolt.
41Jah, kes iganes annab teile juua kas või karikatäie vett, sellepärast et te olete Kristuse omad, tõesti, ma ütlen teile, ta ei jää oma palgast ilma!
Patustamise ohtlikkusest
42Ja kes iganes eksitab kelle tahes neist pisikestest minusse uskujaist, sellele oleks hoopis parem, kui tal oleks veskikivi kaelas ja ta oleks merre visatud.

Issand, tulen su juurde täna tühjade kätega, toetudes su tõotusele, et kui me palume, siis ka saame. Palun juhi mu samme oma sõna kohaselt ja luba et patt ei saaks meelevalda minu üle.“ ( Ps 109:133)

Möödas on vaid pisut rohkem kui nädal sellest kui jüngrid, eriti aga Peetrus on maadelnud Jeesuse kutsega risti kandmise ja enese ärasalgamise teele. Ja pole imestada et Jeesuse küsimusele ( s 33) järgneb ebamugav vaikus. See, mida nt ka John Howard Yoder nimetas „revolutsiooniliseks allumiseks“, ongi ebamugav; on paradoksaalne, vastassuunaline meie instinktide ning eelistustega. Meie sisemine tung „olla suurim“ võib võtte mitmeid väljendusvorme, hoolikalt maskeeritud tunnustusenäljast alasti ambitsioonini.
Uskuda, et Jeesuse tagurpidi printsiip tegelikult ka toimib – mõeldes suurusest ( ja mitte nii nagu meie maailm sellest aru saab) - siis tähendab see pidevat võitlust. Selles võitluses tuleb meil sageli minna tagasi Jeesuse keeldumiste juurde mitte välja nõuda oma õigusi, hierarhia eemaletõukamise juurde, tema lihtsa elustiili juurde, aja juurde mida tal alati „neile kõige vähemaile“ jagus, eriti aga põlatute, naiste ja tänases tekstis ka laste juurde( s 36,37,42). Seal õpime tundma Jeesust, kes oli „Jumalaga võrdne“ aga kes ei rippunud selle seisusega kaasnevate eeliste küljes. ( Fl 2;6). Vaadates Sõrmuste Isanda triloogia viimast filmi, mäletan et olin pisarateni liigutatud. Lahingud on möödas ning väärikad ja võimsad rüütlid, kuningad, kuningannad koos Minas Tirith’i elanikega kogunevad, et austada nelja mitte millegi poolest silmapaistvat ning totaalselt üllatunud kääbikut! Kas midagi taolist saab olema ka sel päeval, kui Jumal tervitab oma riigis neid sulaseid kes on talle „revolutsiooniliselt alistunud“?
„ Ta ei olnud meie hulgast….“ ( s 38): see soov olla väljapaistev, näha oma nimesid edukate ettevõtete eesotsas – see on tunnusjoon, mis Jeesuse sõnul puudub täiesti uues kuningriigis.
Kristuse järgijate seas käib vaikne järelmõtlus. Ja tundub, et nad on nõus mitte ära kasutama ka oma tugevusi – kui see peaks kuidagi kahju tegema „kellelegi neis pisukestest temasse uskujaist“ .

Jeesuse õpetuse järgi käib tee täitumuseni ainult läbi enesesalgamise – aga enamasti ei suuda me seda mõista või vastu võtta. „Issand tee mind enese vangiks, alles siis olen tõeliselt vaba…“

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth