Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tema valitseb

Pühapäev, 28. Detsember 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 2

Jumala võitud mees valitseb
1Miks paganad möllavad ja rahvad mõtlevad tühja?
2Ilmamaa kuningad astuvad esile ja vürstid peavad üheskoos nõu Issanda ja tema võitud mehe vastu:
3"Kiskugem katki nende ahelad ja visakem enestelt ära nende köied!"
4Kes taevas istub, naerab; Issand pilkab neid.
5Oma vihas ta kõneleb siis nendega ja oma raevus ta teeb neile hirmu:
6"Aga mina olen seadnud oma kuninga Siionile, oma pühale mäele."
7- "Ma annan teada Issanda otsuse; tema ütles minule: Sina oled mu Poeg, täna ma sünnitasin sinu.
8Küsi minult, ja ma annan paganad su pärandiks ning ilmamaa otsad su omandiks.
9Sa peksad nad puruks raudkepiga, sa lööd nad katki nagu potissepa tehtud astjad."
10Niisiis, teie, kuningad, saage mõistlikuks! Teie, ilmamaa kohtumõistjad, laske endid noomida!
11Teenige Issandat kartusega ja ilutsege värisemisega!
12Andke suud Pojale, et ta ei vihastaks ja teie ei hukkuks oma teel; sest tema viha süttib pea! Õndsad on kõik, kes tema juures pelgupaika otsivad.

Palveta, et Kristuse valitsemine võiks võtta maad kõige Kristuse vastasemas riigis, mida tead.

Millise kuninga tähtpäeva või kroonimist antud pslam tähistab ( s 6)? Esimsese hooga mõtleme kindlasti Taaveti või Saalomoni või nende järglaste peale; Peetrus ja Johannes aga olid kindlad, et siin viidati hoopiski Kristusele, ning nemad ammutasid psalmisti vankumatust usust jõudu (Ap 4:23–31). On väga õpetlik jälgida kuidas esimese sajandi kristlased kasutasid psalme: psalmid polnud neile lihtsalt ajaloolise informatsiooni tükikesed. Olles ise karistuse all ning ohtude keskel, tõstsid jüngrid oma hääled palvetades just selle psalmi sõnadega, paludes ja kätte saades samasuguse rõõmukindla julguse.
Kuningad ja inimesed võivad Jumala õiglase ja helde valitsmise vastu raevutseda, ometi on nende ülbus kõige enam naeruväärt ega kõiguta Jumalat kuidagi oma plaanidest - seada Siionisse kuningas - kõrvale. Nii inimesed kui koht olid valitud Jumala poolt. Ilmselt on see, kes salmis 7 vastab- kuningas ise. Ja selle vastuse sõnastus ületaqb kaugelt iga maise juutide kuninga; samuti viitab ka Hb 1:5, et isegi inglid ei saa täita sellist eesmärki – selleks sobib vaid Poeg.
Milliseid emotsioone leiame sellest laulust? On see laul julgem kui suudame ise enesele lubada – nii jumalikus pilkes, värisevas alistumises kui ka lõõmavas vihas? On meie vaoshoitus tingitud vagadusest ning asetab Kristuse valitsuse eelkõige vaimsesse sfääri, kartes ebaõiglast viha? Või püüame kõigest väest talutavaks summutada Jumala leevendamatut vasitkust patu vastu ning Kristuse viha, mis hoolimata tema tasasest ja alandlikust meelest aegajalt heleda leegiga lahvatas?
Just Pojale alistumises leiame tõelise rõõmu, rahu ja ka vabaduse valehirmudest. Temalt ei tule mingit kättemaksu, aga see tuleb Temas.

Püüa seda psalmi lugedes kogeda nende inimeste tundeid, keda usu pärast taga kiusatakse ning liida oma igatsus nende omaga - Kristuse kui Kuninga valitsemise kehtestamise järele.

Selle kommentaari autor: Howard Peskett