Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pimeduse meelevald

Reede, 3. Aprill 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Luuka 22:47-53

Jeesus vangistatakse
47Kui Jeesus alles rääkis, vaata, tuli rahvajõuk, ja see, keda hüüti Juudaks - üks neist kaheteistkümnest -, käis nende ees ja astus Jeesuse juurde talle suud andma.
48Aga Jeesus ütles talle: "Juudas, kas sa annad Inimese Poja suudlusega ära?"
49Kui tema jüngrid nägid, mis on tulemas, ütlesid nad: "Issand, kas me lööme nüüd mõõgaga sekka?"
50Ja üks neist lõigi ülempreestri sulast ning raius ära tema parema kõrva.
51Aga Jeesus kostis: "Jätke see!" Ja ta puudutas tema kõrva ja tegi ta terveks.52Aga Jeesus ütles ülempreestritele ja templivalvuritele ja vanematele, kes tema vastu olid tulnud: "Kas te olete nagu teeröövli kallale tulnud mõõkade ja nuiadega?
53Kui ma olin päevast päeva teie juures pühakojas, siis te ei pannud käsi mu külge. Kuid see on teie tund ja pimeduse meelevald."

Lõunamaise öö pilkases pimeduses kohtub kaks maailma.

Jeesus tuleb koos jüngritega palvetamast, jagades neile viimseid juhtnööre. Ülempreestrid, templivalvurid ja vanemad valmistuvad Jeesust kinni võtma. Jeesuse kõned, Tema imeteod, tervendamised – kõik see, mis oleks pidanud avama Pühakirja hästi tundvate inimeste silmad – olid vaid suurendanud pimedust nende sees, viha nende südames. Liiga kaua olid nad uskunud vaid iseendid, sulgedes kõrvad Jumala häälele ja silmad Tema juhtimisele. Milline traagiline olukord!
Musta töö tegijateks pole enamasti ülikud ise (s 47), vaid nimetu “rahvajõuk” ja äraostetud äraandja – jünger Juudas, kõigi äraandjate prototüüp.
Jeesus tunneb, millal on tegemist armastava õpilase, millal äraandjaga. Ei sõnad ega ametirüü, kummardamine ja suudluski suuda tulevase kohtu eest varjata rahaahnust ega reeturlikkust (s 48). Kuid Jumala kohus on sel hetkel veel varjul (s 49-51). Isegi maharaiutud kõrva teeb Jeesus terveks. Veel on meeleparanduse aeg!
Ka kõrgemate vaimulike silmi/kõrvu püüab Jeesus avada (s 52, 53). Aga jumalavastane süda on pimeduse meelevallas. Sellele ei avalda mõju Jumala enese selged sõnad ega Tema armuteod.

Meiegi võime kohtuda niisuguste inimestega, sattuda nende meelevalla alla. Jeesus ei ole meid ju maailma keskelt ära võtnud. On olukordi, mis tunduvad niisama pimedad kui tänases tekstis kirjeldatud tund. Just siis saame abi Jeesuselt, kes läbis pimeduse ja võitis selle (vt Jh 16:33). Ja valgus paistab pimeduses... Jh 1:5

Selle kommentaari autor: APÜ