Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Noored armastajad

Kolmapäev, 15. Aprill 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ül 1:1-2:7

Pruut ja Jeruusalemma tütred
1Saalomoni ilusaim laul.
2"Jooda mind oma suu suudlustega, sest sinu armastus on parem kui vein!
3Su õlide lõhn on magus, võideõli on su nimi - seepärast armastavad sind neitsid.
4Tõmba mind kaasa, tõttame! Vii mind, kuningas, oma kambritesse! Hõisakem ja tundkem sinust rõõmu, ülistagem sinu armastust enam kui veini! Õigusega armastatakse sind!
5Jeruusalemma tütred! Mina olen tõmmu, ometi nägus, otsekui Keedari telgid, otsekui Saalomoni telgiriided.
6Ärge vaadake mind, et ma olen nii tõmmu, et päike mind on pruunistanud! Mu ema pojad turtsusid mu vastu, mind pandi viinamägede vahiks - aga omaenese viinamäge pole ma saanud valvata.
7Ütle mulle, sina, keda mu hing armastab: Kus sa karja hoiad, kus sa seda lõunaajal lased lebada? Sest miks peaksin minema nagu looritatu su sõprade karjade juurde?"
Pruudi ja peigmehe kahekõne
8"Kui sa seda ei tea, sa ilusaim naistest, siis mine lammaste jälgi mööda ja karjata oma kitsetallekesi karjaste telkide juures!
9Ma võrdlen sind, mu kullake, vaarao vankrihobusega.
10Kaunid on su põsed palmikuis, kael merikarbikeedes.
11Me teeme sulle kuldehted, hõbedaga tipitud."
12"Niikaua kui kuningas on lauas, lõhnab mu nardiõli.
13Mu kallim on mulle mürrikimbukeseks, mis lebab mu rindade vahel.
14Mu kallim on mulle hennapõõsa õisikuks Een-Gedi viinamägedelt."
15"Vaata, sa oled ilus, mu kullake, vaata, sa oled ilus! Su silmad on tuvid."
16"Vaata, sa oled ilus, mu kallim, tõesti hurmav! Haljas on isegi meie säng:
17meie koja seinteks on seedrid, meie sarikaiks küpressid." 1"Mina olen Saaroni liilia, orgude lilleke."
2"Otsekui lilleke orjavitste keskel, nõnda on mu kullake tütarlaste keskel."
3"Otsekui õunapuu metsa puude keskel, nõnda on mu kallim noorte meeste keskel. Tema varjus ma igatsen istuda ja tema vili on mu suulaele magus.

Palveta, et Jumal võiks armastust sinu südames värskendada – tema vastu, nende vastu keda kohtad ja kes on su kõige kallimad!

Läbi selle esimese laulupõimiku voogab üks õrn liikumine. Selle keskmes on noored armastajad, kuid samal ajal annab tekst meile palju mõtisklemisainet hoolimata sellest kas oleme hiljuti leidnud oma elu suure armastuse või ammu juba püsivas paarisuhtes. Või hoopis puhkamas Jumala ligiolus, sest see üks ja suur inimlik tunne ei ole praegu meie kogeda. Neis salmides tehakse algust suurte teemadega mida hiljem lähemalt vaadeldakse: seksuaalsus, abielu, ilu, inimkeha imelisus.
Noor naine on ootusest hingetu (s 4), samas teadlik oma Tuhkatriinulikust staatusest oma vendade mõjuväljas ( s 6). Ta tahaks üles otsida oma armastatu, kuid kardab minna otsima, sest teda võidakse ekslikult prostituudiks pidada ( s 7). Noormess omalt poolt laulab ühe oma mitmest ülistuslaulust pruudi ilule ( s 9-11), võrreldes neiu atraktiivsust ja kütkestavust vaarao sõjahobuste sekka lahti lastud noore mära omaga!
Millise pildi see meie jaoks loob! Igatahes etema kui TV seep. Armastajate rõõm teineteisest ( 1:15- 2:3) rõhutab ühtlasi nende suhte teineteisele suunatust. See viimane särab eriliselt tervest laulust. Vastastikune teineteisele kuulumist rõhutab Jumala Sõna ka mitmel pool mujal. See saab aga juhtuda vaid siis kui on arvestatud ka järgneva ja korduva hoiatusega: ” Ärge eksitage ega äratage armastust enne.....” Sama hoiatus kostub edaspidi korduvalt ning veenab meid hoidumast iagsugusests forsseerimisest – kas oleme siis juba alustanud suhet või alles selle hakul. Armastus peab saama kasvada turvalies vabaduses,vaba iagsugusest välisest pressingust.

Kas samasugusest vaid teineteisele pööratud armastusesuhtest võime rääkida ka Jumalasuhtes? Kindlasti – kuid selles suhtes on Jumal algataja rollis. Ning meie vastus tema armastusele - meie vaba andmine talle – on see milles tema rõõmustab.

Selle kommentaari autor: Jennifer Turner