Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kaks teed, kaks saatust, üks valik

Pühapäev, 12. Juuli 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 1

Õndsuse tee
1Õnnis on inimene, kes ei käi õelate nõu järgi ega seisa patuste tee peal ega istu pilkajate killas,
2vaid kel on hea meel Issanda Seadusest ja kes uurib ta Seadust ööd ja päevad.
3Siis ta on otsekui puu, mis on istutatud veeojade äärde, mis vilja annab omal ajal ja mille lehed ei närtsi; ja kõik, mis ta teeb, läheb korda.
4Aga nõnda ei ole õelad; vaid nad on nagu aganad, mida tuul laiali ajab.
5Sellepärast ei jää õelad püsima kohtus ega patused õigete koguduses.
6Sest Issand tunneb õigete teed; aga õelate tee läheb hukka.

Kujuta ette kõige ilusamat puud, mida oled iial näinud. Ära analüüsi seda; lihtsalt seisa selle ees ja naudi seda vaatepilti.

See psalm on uks psalmide raamatusse. Valgus on rahulik ja selge, kahtlusi ja peenutsemist pole; kõik on must-valge. Peatu sellel pildil viljakandvst puust ning tuulde puhutud aganatest. Jumalale pühendatud elu keskseks väljenduseks on  Jumala Seaduse armastamine, nagu ka psalmis 19 on välja toodud, ning veelgi detailsemalt kirjeldatud psalmis 119. See on, mis teeb ühe inimese tõeliselt õnnistatuks ja õnnelikuks.

Võimalik, et psalmi kasutati selleks, et noori õigele teele juhtida – kaks teed esitati selgelt ning vaikimisi nõuti valikut. Psalmide toimetaja teab, et selles raamatus on palju kurbi laule – kui õiglased kannatavad ja õelate käsi käib hästi ning lahendust ei paista. Kuid selle vastandlikkusega me alustame – ja ka lõpetame(Joh 3:15). Loti käekäik (1Ms 13-19)  kirjeldab valikut, mille tagajärjed on kohutavad.

Psalmi esimene ja viimane sõna on teinetesest sama kaugel kui taevas ja põrgu. Kohtuotsus ei ole juhuslik, nagu viitabka sõna ”sellepärast” (s 5). Ometi kutsub psalmi autor  meid üles rõõmustama ning tähelepanelikult, tahtlikult ja jätkuvalt mõtlema Jumalale,  meie Loojale. Kas saad rõõmustada?

Kas sinu raha, abielu, karjäärivalikud ja ambitsioonid peegeldavad seda, kus su rõõm tõeliselt peitub? On su igapäevane jüngriks olemine täidetud rõõmuga?

Selle kommentaari autor: Howard Peskett