Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Edukad inimesed

Laupäev, 15. August 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 4:5-18

Üldisi juhiseid
5Käige tarkuses nende ees, kes on väljaspool, kasutades aega õigesti!
6Teie kõne olgu alati armu sees, soolaga maitsestatud, et te teaksite, kuidas teil tuleb igaühele kosta.
Isiklikke teateid ja tervitusi
7Kuidas mu käsi käib, küll seda kõike teatab teile Tühhikos, armas vend ning ustav abiline ja kaassulane Issandas,
8kelle ma selleks teie juurde saadan, et te teaksite, kuidas minu käsi käib, ja et ta julgustaks teie südameid.
9Ma saadan ta koos ustava ja armsa venna Oneesimosega, kes on pärit teie seast. Küll nemad teatavad teile kõik, kuidas lugu siin on.10Teid tervitab Aristarhos, mu vanglakaaslane, ja Markus, Barnabase õepoeg, kelle kohta te olete juba käsu saanud, et kui ta peaks tulema teie juurde, te võtaksite ta vastu;
11terviseid Jeesuselt, keda nimetatakse Justuseks. Nemad on ümberlõigatutest olnud ainukesed kaastöölised Jumala riigi heaks, kes on olnud mulle lohutuseks.
12Teid tervitab Epafras, kes on pärit teie seast, Kristuse Jeesuse sulane, kes alati võitleb teie eest palvetades, et te püsiksite täiuslikena ja oleksite täidetud kõigega, mis on Jumala tahtmine.
13Ma tunnistan temast, et ta kannab väga suurt hoolt teie eest ja nende eest, kes on Laodikeias ja Hierapolises.
14Teid tervitavad armas arst Luukas ja Deemas.15Tervitage vendi Laodikeias ning Nümfat ja kogudust tema kojas!
16Ja kui see kiri teie juures on ette loetud, siis tehke nii, et seda loetaks ka Laodikeia koguduses ning et teie loeksite ka Laodikeiast tulevat kirja.
17Ja öelge Arhipposele: "Vaata, et sa täidad seda teenimiseametit, mille sa oled saanud Issandas!"18Tervitus on mu enese, Pauluse käega. Mõtelge mu vangipõlvele! Arm olgu teiega!

„Kasutage iga võimalust! Issand, õpeta meile kuidas võiksime inimesi Sind kuulama äratada.“

See viimane pilt kirstlikust kogukonnast AD60 on täis inimeste nimesid, kes teenivad teisi – ja see on eduka misjonitöö võti. Jumala põhimõte tundu olevat järgmine: investeeri inimestesse ning siis lase nad vabaks tegutsema. Ja just seepärast puudutavad ka Pauluse viimased instruktsioonid inimsuhteid mitte kristliku maailmaga ( s 5-6). „Olge targad“ ja kaubelge tulusalt kasutades iga võimalust, kuid pidage meeles et on suur vahe julgel, õieti ajastatud kompromissitul tunnistusel ning jämedal sekkumisel.
Võimalus viitab Uues Testamendis väga olulisele kontseptsioonile - „kairosele“ – mis tähistab parimat ajastust, oma tegemistes liikumist samas ajarütmis koos Püha Vaimuga. See tähendab läbi päeva nende „kairos“ hetkede ootust ja äratundmist, ühtlasi ka mõtiskledes ja tähele pannes oma inimsuhteid ning suhtlemisviise päeva jooksul. „Täis armu“ ( s 6) viitab kõneviisile mis toob juurde elu, on küllastatud soojast osavõtust. Ütles ju Jeesuski, et tõeline kõne on selle ülevoolamine, mida süda on täis (Lk 6:45). Siseelu täis Jumalast rikastatud mõtteid väljendub ka rikkas ning osavõtlikus kõneviisis. Samas ei ole see sugugi laisk, „ma ütlen alati seda mida mõtlen“ kõneviis – mis viitab pigem kõnelemisele hetkel kui inimene selleks end tegelikult valmistanud ei ole ega taha ka end kontrollida. Paulus kinnitab et ka oma jõudemõtete üle peab inimesel olema kontroll ja valitsus.
Olgem siis valmis Jumala lastena: tajuma soodsat hetke, liikuma koos Vaimuga ning suhtlema Jumala poolt rikastatud ja õnnistatud viisil.

Vaata nüüd on soodus aeg – palu, et Jumal ise õpetaks sulle tajuma tema aegu, liikumist ning nende parimat kasutamist.

Selle kommentaari autor: APÜ