Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Palvedistsipliin

Esmaspäev, 17. Jaanuar 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 7:7-12

Jeesuse mäejutlus
7Paluge, ja teile antakse, otsige, ja te leiate, koputage, ja teile avatakse,
8sest iga paluja saab ja otsija leiab ja igale koputajale avatakse!
9Kas on teie seas sellist inimest, kellelt ta poeg palub leiba, ent tema annab talle kivi?
10Või kui ta palub kala, ent ta annab talle mao?
11Kui nüüd teie, kes olete kurjad, oskate anda häid ande oma lastele, kui palju enam teie Isa, kes on taevas, annab head neile, kes teda paluvad!12Kõike siis, mida te iganes tahate, et inimesed teile teeksid, tehke ka nendele! See ongi Seadus ja Prohvetid.

Meie armastav Jumal vastab kindlasti heldelt meie palvetele. Aga me peame järjekindlalt palvetama, et vaimselt küpseda.

Tänases kirjakohas on kolm peamist juhtmõtet. Esiteks, Jumal annab ainult häid ande oma lastele, sest Jumal on täiesti hea. Tema headus ületab kõik inimeste normid. Isegi maine isa ei anna kivi, kui ta näljane laps küsib leiba. Kas Jumal saab siis jääda ükskõikseks meie vajaduste suhtes? Tegelikult ületab Jumala heldus meie ootused, mõnikord isegi meie vajadused, nagu viie tuhande söötmise loos (Jh 6:12–13).Teine juhtmõte on see. Et jumal on meie Isa, on meil õigus küsida. Aga kuna Jumal on Jumal, on meil kohustus olla hingeliselt tundlikud oma küsimistes. Teiste sõnadega, meie palved ei tohiks Jumalale meie tahet peale suruda. Palve ülesehitus on: "Küsi ... otsi ... koputa". Pane tähele sümmeetriat: otsimine on küsimise ja koputamise vahel. Küsides ja koputades tuleb meil otsida suveräänse Jumala tahet. Kui me seda ei tee, võivad meie küsimise palved muuta meid isekaks ja meie koputamise palved muuta meid jonnakateks (Lk 18:9-14).
Palvetes peame jätma Jumalale suure vabaduse, sest Jumal teab kõige paremini, mida vajame ja mis on pikemas perspektiivis meile hea. Arvestades inimloomu vastuolulisust, võime mõnikord küsida kive kui peaksime hoopis küsima leiba! Siis me ei peaks kurtma, kui vastus meie palvele tuleb leiva asemel kivi kujul. Nälja seisukohalt on isegi vääriskivid üksnes kivid.
Kolmandaks peaks palve muutma meid tundlikuks kaasinimeste suhtes (s 12). Me ootame, et Jumal on tundlik meie vajadustele, kuid sageli keeldume osutamast sama teistele. Palve peaks olema sama palju andmine kui vastuvõtmine.

Järgnevus "küsimine ... otsimine ... koputamine" on ette nähtud meie palveelu süvendamiseks. Kui kõik meie palved kohe rahuldataks, jääksime infantiilseks oma suhtumises Jumalasse ja ellu.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu