Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ole valvel!

Teisipäev, 18. Jaanuar 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 7:13-23

Jeesuse mäejutlus
13Minge sisse kitsast väravast, sest lai on värav ja avar on tee, mis viib hukatusse, ja palju on neid, kes astuvad sealt sisse!
14Kuid kitsas on värav ja ahtake on tee, mis viib ellu, ja pisut on neid, kes selle leiavad.15Hoiduge valeprohvetite eest, kes tulevad teie juurde lambanahas, seestpidi aga on kiskjad hundid!
16Te tunnete nad ära nende viljast. Ega viinamarju korjata kibuvitstelt ega viigimarju ohakailt?
17Nõnda siis kannab iga hea puu head vilja, aga halb puu halba vilja.
18Hea puu ei või kanda halba vilja ega halb puu kanda head vilja.
19Iga puu, mis ei kanna head vilja, raiutakse maha ja visatakse tulle.
20Küllap te tunnete nad ära nende viljast!21Mitte igaüks, kes mulle ütleb: "Issand, Issand!", ei saa taevariiki; saab vaid see, kes teeb mu Isa tahtmist, kes on taevas.
22Paljud ütlevad mulle tol päeval: "Issand, Issand, kas me ei ole sinu nimel ennustanud ja sinu nimel kurje vaime välja ajanud ja sinu nimel teinud palju vägevaid tegusid?"
23Ja siis ma tunnistan neile: Ma ei ole teid kunagi tundnud, minge ära minu juurest, te ülekohtutegijad!

Selles vaimse pimeduse maailmas tundub kurjus hea ja headus paha. Jäädes Jeesusesse, kes on elu valgus, on meil vabadus valida elu.

Elu mõistatustes võivad lühiajalised kasud osutuda pikemas perspektiivis kahjudeks. Lai värav ja lai tee viib surma ja hukatusse. Maise loogika järgi on meil alati tung valida lai värav, mitte kitsas uks. Inimliku piiratuse tõttu ei saa me vaadata kaugele tulevikku ja valida targalt. Niisiis me vajame juhatust. Jumala Sõna on meie jalale lamp ja valgus meie jalgteel (Ps 119:105). Ja Jeesus on Elu Sõna.
Jeesus kutsub meid olema valvsad "valeprohvetite" suhtes. See on kummaline ettepanek. Prohvet on see, kes peaks rääkima tõtt. See, kes valetab, ei peaks olema valeprohvet, vaid valetaja. Kes siis on "valeprohvet"? Kas ta pole mitte "laia tee" ja "laia värava" kuulutaja? Ta saavutab kiire edu ja populaarsuse, sest ta on kursis aja vaimuga ja hullutab inimesi lugudega, mida nood soovivad kuulda (2Tm 4:3–4). Kuid miski ei saa igavesti varjata vastuolu, mis temas peitub. Ta tundub lambana, kuid sisemiselt on ta kishjalik hunt. "Valeprohveti" tunnus on see, et teda juhivad tema enda huvid, kuid tõelist prohvetit innustab Jumal ja iseloomustab enesesalgamine. Valeprohvetid saavutavad edu, sest inimestel on puudu vaimsest arukusest. Niisiis vaata ette!
Viljad (s 16-20) määravad kindlaks, kas tegemist on vale või õige prohvetiga. See nõuab kannatlikkust, mis on üks vaimuviljadest. Jumalatuid juhib kannatamatus, mis paneb nad eelistama valeprohveteid, otstarbekuse prohveteid.

Issand, päästa mind kiusatusest lasta end mõjutada valeprohvetitest. Neil on tohutu mõju täna ja ma ei saa vastu nende võimule muidu, kui ainult Sinuga, sest Sa oled tõde, mis vabastab.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu