Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rahvas raputab end tolmust puhtaks

Teisipäev, 22. Veebruar 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jesaja 52:1-12

Issand vabastab Siioni vangid
1Ärka, ärka, ehi ennast oma jõuga, Siion! Pane selga oma ilusad riided, Jeruusalemm, püha linn! Sest sinu sisse ei tule enam ümberlõikamatu ja rüve.
2Puhasta ennast tolmust, tõuse üles, istu, Jeruusalemm, su kaela köidikud on vallandunud, vang, Siioni tütar!
3Sest nõnda ütleb Issand: Hinnata teid müüdi ja rahata teid lunastatakse.
4Sest nõnda ütleb Issand Jumal: Mu rahvas läks esiti alla Egiptusesse, et seal võõrana elada, ja seejärel rõhus Assur teda põhjuseta.
5Ja nüüd? Mis oleks mul siin teha, ütleb Issand, kui mu rahvas on hinnata ära viidud? Ta valitsejad räuskavad, ütleb Issand, ja mu nime teotatakse lakkamata iga päev.
6Seepärast peab mu rahvas tundma mu nime, peab seepärast just sel päeval mõistma, et mina olen see, kes ütleb: "Vaata, siin ma olen!"
7Kui armsad on mägede peal sõnumitooja sammud. Ta kuulutab rahu, toob häid sõnumeid, kuulutab päästet ja ütleb Siionile: "Sinu Jumal on kuningas!"
8Kuule! Su valvurid tõstavad häält, nad hõiskavad üheskoos, sest nad näevad silmast silma Issanda kojutulekut Siionisse.
9Rõõmutsege, hõisake üheskoos, Jeruusalemma varemed, sest Issand trööstib oma rahvast, lunastab Jeruusalemma!
10Issand paljastab oma püha käsivarre kõigi rahvaste nähes, ja kõik maailma ääred saavad näha meie Jumala päästet.
11Lahkuge, lahkuge, minge sealt ära, ärge puudutage rüvedat; minge ära selle keskelt, puhastage endid, Issanda riistade kandjad!
12Aga teil ei ole vaja lahkuda tõtates ega minna põgenedes, sest Issand käib teie ees, Iisraeli Jumal on teile järelväeks.

Kas sinu enesetunne ja Jumala nägemus sinust on sarnased nagu kaks tilka vett või erinevad nagu öö ja päev?

Enne tänase kirjakohta lugemist laula oma lemmikülistuslaulu, et rõõmustada pääsemise üle!


Jumala rahvas tunneb end olevat ahelatega köidetud ja tolmust ümbritsetud (s 2). Jumal aga näeb neid teisiti, riietatuna vägevuse ja hiilgusega – nagu printse, kes istuvad troonil! (Rm 5:17, Ef 2:6). Miks Jumal lunastab neid? Esiteks selle pärast, et Ta näeb seda julguse kaotanud rahvamassi kui „enda rahvast“ (s 4). Nad on minevikus olnud Egiptuse ja Assüüria orjad (s 4) ning nüüd pilkavad neid babüloonlased (s 5). Kuid Jumal on ustav Aabrahamile antud tõotustes. Ta on veendunud, et „minu rahvas saab tundma minu nime“. Jumala nime (Jahve, Issand) olulisust näeme juba Moosese ajal – MINA OLEN on see, kes vabastab oma rahva rõhujate käest. Kui jumalatud inimesed naeravad Tema rahva üle, lubab Jumal naerda viimasena ja näidata oma jõudu. Ta räägib sellest ka ette, et rahvas võiks kindel olla, et vabadus tuleb tõesti Temalt (s 6). Seejärel kujutleb prohvet sõnumitoojaid jooksmas Babülonist Jeruusalemma kuulutama häid sõnumeid – Jumal valitseb olukorra üle! (s 7). Jumal on Siionisse tagasi pöördumas ja oma rahvast lunastamas. Ta on käiseid üles käärimas, et tegutsema hakata (s 10)! Ja see ei ole mõni tavaline sündmus, vaid kõik maailma otsad saavad teada vabastusest, mille Jumal toob. Seepärast peavad inimesed lahkuma orjusest, pühenduma puhtusele ja elama Jumala kaitse all (s 10, 11).


Eksiilist tagasitulek sümboliseerib teadagi veelgi suuremat vabastust, mille Jeesus on meile toonud, päästes meid patu ja surma orjusest. Meil on tohutu privileeg olla sõnumitoojad, kes toovad Kristuse vabastuse hea sõnumi neile, kes sellest veel midagi ei tea (Rm 10:14,15).


 „Nii kaua, kui võimalus on olemas, kuulutan ma evangeeliumi kogu jõust“ (Janani Luwum, Uganda peapiiskop, kes mõrvati oma vaadete pärast).

Kui armsad on nende sammud, kes kuulutavad häid sõnumeid!

Selle kommentaari autor: Andrew Clark