Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõnelemine ühes vaimus

Esmaspäev, 16. Mai 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 12:1-11

Vaimuandidest
1Vaimuandide suhtes, vennad, ei taha ma jätta teid teadmatusse.
2Te teate, et kui te olite paganad, siis te läksite tummade ebajumalate juurde, just nagu oleks teid tagant sunnitud.
3Seepärast ma teatan teile, et ükski, kes Jumala Vaimus räägib, ei ütle: "Neetud olgu Jeesus!" ning ükski ei suuda öelda: "Jeesus on Issand!" muidu kui Pühas Vaimus.4Armuandides on küll erinevusi, aga Vaim on seesama,
5ja teenimisviisides on erinevusi, aga Issand on seesama,
6ja väeavaldustes on erinevusi, aga Jumal on seesama, kes teeb kõike kõikides.
7Aga igaühele antakse Vaimu avaldus ühiseks kasuks.
8Nii antakse ühele Vaimu kaudu tarkusesõna, teisele aga tunnetusesõna sellesama Vaimu poolt;
9ühele usku sessamas Vaimus, teisele aga tervendamise armuande ikka samas Vaimus;
10ühele väge imetegudeks, teisele prohvetlikku kuulutamist, kolmandale võimet eristada vaime; ühele mitmesuguseid võõraid keeli, teisele aga keelte tõlgendamist.
11Aga kõike seda teeb üks ja sama Vaim, jagades igaühele eriosa, nõnda nagu tema tahab.

Palu, et Jumal võiks sinu vastu rääkida ja et oleksid avatud seda kuulma ning vastu võtma.

Nagu siis nii ka nüüd on traagiline see, kui Jumala Vaimu töö põhjustab Jumala rahva seas lahknemisi. Paulus alustab tuues esile kaks olulist mõtet.
Kõigepealt meenutab ta korintlastele, et kuigi nad kord järgisid kurtummi ebajumalaid - siis Jumal kes Jeesuses sai elavaks - on Jumal kes räägib. Ja Ta ei räägi mitte ainult läbi oma Sõna, vaid ka läbi oma inimeste. Pühakiri õpetab, et need, kes kummardasid ebajumalaid muutuvad ka ise nende sarnaseks - “kel on suu kuid ei suuda rääkida” Jumala tõde ( Ps 115:5-8).
Iisraeli Messiale suunatud ootus oli, et tema puhastab nad nende ebajumalakummardamisest (Js 31:7) ning Jumala Vaimu tulles kõneleb Jumala prohvetlikku sõna (Js 59:21; Joel 2:28). Ja just seda korintlased kogesidki. Jumala Vaim oli muutnud nad elavaiks Kristuses ja põhjustas ka seda et Tema kõne tungis esile nende kõnes ja nende läbi.
Ja ikkagi - nii erutav kui see kogemus neile ka polnud - ei tähenda iga selline tingimata Jumala Vaimu kohalolekut. Sellisel kõnel peab olema sisu. Selline, mis pärineb Pühalt Vaimult on alati kooskõlas tunnistusega “Jeesus on Issand” (s 3). On tõsi, et Jumaa aktiivne tegutsemine on sama eripalgeline kui Kolmainsuse enese keskel esinevad annid, teeenimine ja avaldused - see ei ole kunagi piiratud tegevuste nimekiri. Aga see on alati keskendunud Jeesuse valitsemisele Issandana ja sel viisil ühisele hüvele.
Mõned koguduse seast, võttes passiivseina vastu kirjutatud Sõna, jäävad rahule ainult rahva “kõrvade ja silmade” tervenemisega. Nad peaksid aga meeles pidama, et on olemas ka reaalne kogemus Vaimust, kes meie kaudu räägib Jumala sõna. Teiste jaoks on kogemus kõikemäärav. Me kõik vajame tasakaalu Sõna ja Vaimu jõulise kogemuse vahel, selleks, et viia maailma tunnistus Jeesuse Issandaks olemisest.

Täna Jumalat tema Vaimu imeliste andide eest. Palu, et ta võiks rääkida ja toimida läbi sinu tänasel päeval - ükskõik millise viisi ta selleks ka valib. Et kõik võiksid näha et Jeesus on Issand.

Selle kommentaari autor: Rikk Watts