Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Messia poole osutades

Neljapäev, 2. Juuni 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 110

Messia kuninga- ja preestriamet
1Taaveti laul.
Issand ütles minu Issandale: "Istu mu paremale käele, kuni ma panen su vaenlased su jalgealuseks järiks!"

2Sinu võimuse valitsuskepi läkitab Issand Siionist. Valitse keset oma vaenlasi!
3Su rahvas on meeleldi valmis su sõttamineku päeval; pühas ehtes ilmub su ette su noorte sõdijate vägi nagu kaste koidu üsast.
4Issand on vandunud ja tema ei kahetse seda: "Sina oled preester igavesti Melkisedeki korra järgi!"
5Issand on su paremal käel, ta purustab kuningad oma viha päeval.
6Ta mõistab kohut rahvaste seas ta täidab kõik laipadega, ta purustab päid laial maal.
7Ta joob jõest tee ääres, seepärast ta tõstab oma pea üles.

Palvetav kristlane saab tulla Jumalale lähedale alandlikus usujulguses, haarata temast kinni, maadelda temaga; jah - ega lase lahti enne kui on saanud õnnistuse, ja seda kõik vaatamata oma pattudele ja jumalikule õiglusele....” (William Gurnall)

Tänane psalm on üks enimtsiteeritud lauludest ning moodustab ühtlasi suurema osa õpetuslikust alusest mida apostlid õpetasid Kristuse isiku kohta. Selle on kirjutanud kuninglik eeskõneleja, Taavet kui psalm ise osutab veel suuremale kui kuninglikule isikule - kellelegi kes on suurem igast kuningast ja ülempreestrist. Taaveti autorsust selle laulu puhul kinnitavad nii Jeesus kui Peetrus (Mk 12:36; Ap 2:33-35).
Psalm on jagatud kahte osasse, millest mõlemad algavad väitega mida edasistes salmides arendatakse. Kohe esimesed salmid koondavad enesesse meie jumalasuhte alused. Siia hulka kuulub Kristuse preeksistents Jumala Pojana, mitte ainult Taaveti järeltulijana; tema võit surma ja patu üle ning tema ausse tõstmine Jumala paremale käele (Hb 1:1-3, 13 Rm 8:34). Istumine neis salmides on väga tähendusrikas ja viitab sellele, et töö on lõpule viidud ja see on meile imeline teade, sest võime nüüd kindlad olla et meie päästmine on täiel määral lõpule viidud. Jumal on vandunud, et see saab nii olema ning tema ei muuda oma meelt (s 4).
Olen märganud, et inimene võib kergesti kaotada arusaamise kui imeline on Jumala tegu meie heaks. Üsna hiljuti haaras mind taas värskelt imetlus Jeesuse isiku üle - kui mitmekülgne on see kes ta on ning mida ta on teinud ning tänane psalm rõhutab seda kõike. Meie ees on rikkalik pilt Messiast, täis tähendust ja mõistaandmisi. Siin on vallutav kuningas, kes täiel jõul juhib oma rahvast; pühaduses ja auhiilguses - ja ta teeb seda ka täna. Näeme siin ka müstilist preester kuningat - keda ümbritsev vaikus viitab tema päritolule ja surmale, kooskõlale sellega, kes oli veel kõrgemast seadmisest kui Aaroni ja tema poegade ülempreestriamet ja kelle preesterlus kestab igavesti (1Ms 14:18-20; Hb 5:5-10; 7:26). Meile osutatakse Messia igavest loomust, teda, kes on täiesti üks Jumalaga, liige suursugune ja ülev et võiksime seda hoomata ja ometi võime talle ka ligined kui Päästjale ning sõbrale.

Kas evangeeliumi hea sõnum on muutunud meile liiga tavaliseks? Maailmas kus nälga heade sõnumite järele järjest kasvab on vaja lasta end taas kütkestada Jeesusest - kui soovime et meie sõnumil üldse mõju oleks.

Palu et Tema annaks sulle uuendatud kaastunde kõikide vajavate inimeste jaoks kellest kuuled või keda sel nädalal kohtad.

Selle kommentaari autor: Fran Beckett