Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Viha – hävitav emotsioon

Kolmapäev, 15. Juuni 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ob 1:1-16

Edom alandatakse
1Obadja nägemus.
"Nõnda ütleb Issand Jumal Edomi kohta - me oleme kuulnud sõnumit Issandalt ja käskjalg on läkitatud rahvaste juurde: "Üles, tõuskem sõdima tema vastu!"

2Vaata, ma teen sind pisikeseks rahvaste keskel, sind põlatakse väga.
3Su südame ülbus petab sind, kes sa elad kaljulõhedes, kes sa oled rajanud oma asupaiga kõrgele ja mõtled oma südames: "Kes võiks mind tõugata alla maa peale?"
4Kuigi sa tõuseksid kotka kõrgusele ja kuigi su pesa oleks tehtud tähtede sekka, tooksin ma su sealt alla, ütleb Issand.
5Kui su juurde tulevad vargad või öised röövlid - kuidas sind siis laastatakse! Eks nad varasta vaid niipalju, kui neile on vaja? Kui sulle tulevad viinamarjakorjajad, kas nad ei jäta midagi järelnoppimiseks?
6Ah, kuidas küll uuritakse Eesavit, tuhnitakse tema peidetud varandusi.
7Kõik su liitlased ajavad sind piirini, su sõbrad petavad sind, võtavad su üle võimust, su leiva sööjad seavad sulle lõksu. - "Tema ei taipa midagi!" -
8Kas see ei tule kätte sel päeval, ütleb Issand, kui ma hävitan targad Edomist ja mõistlikud Eesavi mäelt?
9Siis, Teeman, ehmuvad su kangelased, sest Eesavi mäestikust tapetakse viimne kui mees.
10Süüteo pärast, vägivalla pärast su venna Jaakobi kallal katab sind häbi ja sind hävitatakse igaveseks.
11Sel päeval, kui sa seisid eemal, päeval, kui võõrad viisid ära ta varanduse, kui muulased tulid ta väravasse ja heitsid liisku Jeruusalemma pärast, olid sinagi nagu üks neist.
12Ära vaata põlgusega oma venna peale tema viletsuse ajal; ära rõõmusta Juuda laste pärast nende hukkumispäeval; ära oma suuga suurusta hädapäeval!
13Ära mine sisse mu rahva väravast tema õnnetuspäeval; ära sinagi tunne rõõmu tema hädast ta õnnetuspäeval; ära pista kätt tema varanduse külge tema õnnetuspäeval!
14Ära varitse teelahkmel tema põgenikke hävitamas, ära loovuta tema pääsenuid hädapäeval!
15Sest Issanda päev on ligidal kõigi rahvaste jaoks. Nõnda nagu sina talitasid, talitatakse sinuga, su teod tulevad tagasi su oma pea peale.
16Sest nõnda nagu te olete joonud mu pühal mäel, nõnda peavad kõik rahvad alati jooma: nad joovad ja rüüpavad, ja siis on, nagu ei oleks neid olnudki.

Pühitsetud armastus on ainus asi, mis saab katkestada vägivalla ja kättemaksu ahela. Issand, näita mulle täna, kuidas ma saaksin olla rahutegija.

Inglise vanasõna ütleb: kui otsustame petta, leiame end kudumas lootusetult sassis võrku. Loe selle vanasõna valguses 1Ms 25:19-35:29. Kirjakoht keskendub vaenule Eesavi ja Jaakobi vahel ning räägib loo kohutavalt ebafunktsionaalsest perekonnast. See on täis kõige häbiväärsemaid episoode ühe lapse eelistamisest, armukadedusest, manipuleerimisest, abielurikkumisest, kavalusest, hirmust, vihast ja reetmisest. Keegi ei tule siit puhtalt välja. Kõik tegelased on süüdi mingis suures moraalses nurjatuses. Niisiis, vastupidiselt levinud arvamusele, on Jumala armastus Jaakobi vastu täielikult Jumala arm ja pole seotud tema suurema vagadusega. Tegelikult on Jaakobit sageli kujutatud isegi suuremas moraalses pankrotis olevana.
Olles elanud 20 aastat lahus, said vennad taas kokku, leppisid üksteisega ja taastasid soojad suhted. Nende järeltulijate vahel süttib aga vaen taas. Obadja prohveteeringu ajaks on sellest välja kujunenud kaks võistlevat kultuuri - Iisrael ja Edom - ning vägivald ja kättemaks on omandanud riiklikud mõõtmed.
Obadja prohveteering hoiatab vihapidamise ja andestamatuse ohtude eest. Tänapäeval on meie ümber palju näiteid sajanditevanuse vaenu tagajärgedest (nt Balkan, Rwanda, Põhja-Iirimaa, Kašmir). Nende konfliktide juured on sügaval inimeste südames ja sageli on alguse saanud mingist kindlast punktist.
Armasta oma vaenlasi, tee head neile, kes sind vihkavad, õnnista neid, kes sind neavad, palveta nende eest, kes sulle halba teevad (Lk 6:27-28). See on ainus viis saada sõbraks oma vaenlasega.

Issand, tee mind oma rahu kanaliks. Kus on vihkamine, luba mul külvata armastust (Franciscus Assisist, 1182-1226).

Selle kommentaari autor: Roger Pooley