Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kalkulatsioon või kaastunne?

Teisipäev, 21. Juuni 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 9:35-38 ja Mt 10:1-4

Jeesuse kaastunne rahva vastu
35Ja Jeesus rändas läbi kõik linnad ja külad, õpetades nende sünagoogides ja jutlustades evangeeliumi Kuningriigist ja parandades kõik haigused ja kõik nõtrused.
36Aga rahvahulka nähes hakkas tal neist hale, sest nad olid väsitatud ja vaevatud otsekui lambad, kellel ei ole karjast.
37Siis ta ütles oma jüngritele: "Lõikust on palju, töötegijaid aga vähe.
38Paluge siis lõikuse Issandat, et ta saadaks töötegijaid välja oma lõikusele!"
Jeesuse kaksteist apostlit
1Ja Jeesus kutsus oma kaksteist jüngrit enese juurde ning andis neile meelevalla rüvedate vaimude üle neid välja ajada ja parandada kõiki haigusi ja igasugu nõtrust.
2Nende kaheteistkümne apostli nimed on aga need: esimene Siimon, nimetatud Peetruseks, ja Andreas, tema vend, ja Jaakobus, Sebedeuse poeg, ja Johannes, tema vend,
3Filippus ja Bartolomeus, Toomas ja tölner Matteus, Jaakobus, Alfeuse poeg, ja Taddeus,
4Siimon Kananaios ja Juudas Iskariot, kes tema ka ära andis.

Peatu hetkeks. Kanna oma rahvas Jumala ette. Palu, et Ta näitaks Sulle sinu rahvast Kristuse silmade läbi.

Jeesuse keskseks sõnumiks oli Jumala riigi tulek. See oli hea sõnum, mis kehastus Jeesuses, Tema õpetuses, jutlustes ja tervendamistes (salm 35). Vaadates oma rahvale kuningriigi valguses, nägi Jeesus seda tühjana, ilma keskmeta. Rahvas oli saagiks jumalatutele jõududele (kimbutatud, vaevatud), võimetu ennast kaitsma (abitu), nagu “kari ilma karjaseta” (salm 36). See ei olnud mitte põllumajanduslik analoogia, vaid Vana Testamendi kujund Iisraelist ja selle juhtide läbikukkumisest (4. Moos. 27:17; 1 Kun. 22:17; 2. Aj. 18:16; Sak. 10:3 ). Rahvas vajas hädasti oma tõelist kuningat. Paljud rahvad kogevad ka praegu sarnast kombinatsiooni vaesest, jõuetust ja sageli rõhutud enamusest ning korrumpeerunud või ebapädevatest juhtidest. Rikastes riikides toimib teistsugune tühjus: mõttetu tarbimine, üldise heaolu kahjustamine ning juhid, kellel on puudu toimivate muutuste jaoks vajalikust moraalsest nägemusest. Need mõlemad variandid on solvanguks Jumala riigile.
Kui me jagame oma ühiskonnale Kristuse nägemust, oleme kutsutud seda tegema Tema viisil - mis ei olnud ei kohut mõistev ega erapooletu, vaid tulenes sügavast kaastundest. See jumalik kaastunne viis tegudele ¬- Jeesus saatis oma jüngrid osa võtma Tema missioonist ja seda Tema väes. Nad ei ole kari ilma karjaseta, sest nad kogevad suure karjase hoolt ja täidavad Tema ülesannet (Joh. 10: 27-29; 1. Peetr. 5:2-4). Ainult siin, Matteuse evangeeliumis, kutsutakse neid kahteteistkümmet apostliteks (salm 2). See on enam kui lihtsalt kokkusattumus – siin moodustatud uuendatud Iisrael saadetakse välja teenima.
Antud lõikus (salm 37) ei ole mitte viimne kohtupäev, vaid näitab rahvale jumalariigi kuulutamise ülesande ulatust. Jeesus ei kalkuleeri kuulajaskonna vastuvõtlikkuse üle, kes tegelikkuses olid väga vastupanevad. Jeesus näitab üles kaastunnet, mitte ei kalkuleeri – see on meile oluline meeldetuletus! Olles kõigepealt üles kutsutud palvele (salm 38), leiavad jüngrid, nagu meiegi, et nad on muutunud omaenese palve vastusteks.

Kuidas vastad sina Kristuse kaastundlikule kutsele?

Selle kommentaari autor: Graham Cray