Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kohtumõistmise küsimus

Kolmapäev, 22. Juuni 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 10: 5-15

Jeesus annab apostlitele ülesanded
5Jeesus läkitas välja need kaksteist, käskides neid: "Ärge minge paganate teele ja ärge astuge samaarlaste linna,
6pigem minge Iisraeli soo kadunud lammaste juurde!
7Ja minnes kuulutage: Taevariik on lähedal!
8Tehke terveks haigeid, äratage üles surnuid, tehke puhtaks pidalitõbiseid, ajage välja kurje vaime! Muidu olete saanud, muidu andke!
9Ärge soetage kulda ega hõbedat ega vaskraha oma vöö vahele,
10ei pauna teele ega kahte särki ega jalatseid ega saua, sest töömees on oma elatist väärt!
11Aga kuhu linna või külasse te iganes sisse astute, uurige, kes seal on vääriline, ja sinna jääge, kuni te sealt lahkute!
12Majja astudes aga tervitage seda!
13Ja kui see maja väärib, tulgu teie rahu tema peale, kui ta aga ei vääri, pöördugu teie rahu tagasi teie juurde!
14Ja kus iganes teid vastu ei võeta ega kuulata teie sõnu, sellest majast või linnast minge välja ja raputage maha selle koha tolm oma jalgadelt!
15Tõesti, ma ütlen teile: Soodoma- ja Gomorramaal on kohtupäeval hõlpsam põli kui sellel linnal!

Mille eest oled sa Jumalale kõige tänulikum? Mis su elus näitab su tänulikkust?

Vaatamata lõikuse pakilisusele, on see antud astmel piiratud Iisraeliga (salmid 5 ja 6). Samamoodi oli ka Jeesuse endaga (Mt. 15:24). Pääste ajalugu rullus lahti: esiteks toimus Jeesuse missioon Iisraelile ja seejärel – peale tema surma ja ülestõusmist – jüngrite misjon kõigile rahvastele (Mt. 28:19). Iisraeli valimine toimus teistele õnnistuseks (1.Ms. 12:1-3; 2. Ms. 19:5-6; Jes. 42:6). Sama kehtib uuenenud Iisraeli suhtes. Matteuse kuulajaskonnal, mis koosnes eeskätt juutidest, oli vaja teada, et Jumal on jäänud ustavaks oma püha lepingu tõotustele (Joh. 4:22). Juudi usklikud ei olnud saanud mitte osaks mingist uuest rassist või religioonist, vaid nad said uuendatud rahvaks.
Hetkel jagavad need "kaksteist" sõnumit Iisraelile, kuid Matteus paneb selle kirja pidades silmas laiemat missiooni. Nende kuulutus toimub paralleelselt nende Issanda omaga. Nad kuulutavad sõnumit, mida jagasid Jeesus ja Ristija Johannes: “Taeva kuningriik on lähedal” (salm 7; Mt. 3:2, 4:17). Tervendamistegevus on iseenesest osa kuningriigi kuulutusest. Väljend “lähedal” tähendab “puudutab sind praegu”, mitte et “saabub varsti kui kohtupäev”. Meie elud ja sõnad on kuningriigi kandjad. Motivatsioon nii nende kui ka meie misjoni jaoks on arm. Tänulikkus on kõige selle läte, mida me teeme. Me oleme saanud tasuta ja peame andma tasuta (salm 8). Need "kaksteist" võivad oma teel oodata külalislahkust – mitte tasu nende töö eest, vaid lähtudes tavast, mis toimis nende kultuuris. Nad ei pea olema teistest sõltumatud. Misjon on harva ühepoolne: see eeldab meie tavalist inimlikkust ning loob uusi suhteid.
“Rahu” (shalom) oli kasutusel tavalise tervitusviisina, viisaka õnnistusena, mida nad pidid andma, aga tõeline rahu (shalom – sõna, mis võtab kokku Iisraeli lootuse ulatuse ja sügavuse) saabub ainult kuningriigi vastuvõtmisega. Ehkki kuningriik on “lähedal”, jääb kohtupäev siiski horisondile. Kristliku misjoni kaalukus seisneb selles, et Jumala sõnumitoojate tagasilükkamine võib tähendada ka Tema tagasilükkamist.

Kui oleme nagu Iisraelgi kutsutud Kristuses teiste pärast, siis mis praktilist erinevust võib see tuua meie ellu käesoleval nädalal?

Selle kommentaari autor: Graham Cray