Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mis hinnaga rahu?

Laupäev, 25. Juuni 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 10: 34-42

Rahust ja mõõgast
34Ärge arvake, et ma olen tulnud rahu tooma maa peale! Ma ei ole tulnud tooma rahu, vaid mõõka,
35sest ma olen tulnud lahutama meest tema isast ja tütart tema emast ja miniat tema ämmast,
36ja inimese vaenlasteks saavad tema kodakondsed.37Kes isa või ema armastab enam kui mind, see ei ole mind väärt, ja kes poega või tütart armastab enam kui mind, see ei ole mind väärt.
38Ja kes ei võta oma risti ega järgne mulle, see ei ole mind väärt.
39Kes oma elu leiab, kaotab selle, ja kes oma elu kaotab minu pärast, leiab selle.
Jüngri vastuvõtmise palgast
40Kes teid vastu võtab, võtab vastu minu, ja kes minu vastu võtab, võtab vastu minu Läkitaja.
41Kes prohveti vastu võtab ta prohvetinime tõttu, saab prohveti palga, ja kes õige vastu võtab õige inimese nime tõttu, saab õige inimese palga.
42Ja kes iganes ühele neist pisikestest annab juua kas või ainult karikatäie külma vett jüngri nime tõttu, tõesti, ma ütlen teile, ta ei jää oma palgast ilma."

“Uuri mu südant, oh Jumal, ja näita mulle, kus asub mu esimene armastus.”

Need salmid toovad meid antud osa tuuma juurde. Kuningriigi evangeelium on Jumala viimane sõna inimkonnale ning Jeesus, selle kuningriigi alus, on ainuke, kes on väärt meie täielikku lojaalsust. Tema teenimistöö ei arenenud juhuslikult, vaid sel oli ühemõtteline eesmärk. “Ma olen tulnud” (salm 35) viitab selgele kavatsusele. Vastavalt taeva tahtele ei saanud inimelu jätkuda nii nagu see oli, vaid tuli ümber teha. Nii Iisrael kui hiljem kõik rahvad jaotatakse nendeks, kes tervitavad taevast ümbertegemist ja nendeks, kes sellele vastu seisavad. Lõplik rahu saavutatakse ainult põhjaliku jaotuse läbi, mis võib olla otse läbi peresuhete, kultuuris, kus austati perekonda kõrgelt. Jeesus ei luba meil kasutada oma usku perekondlikest kohustustest eemale hoidmiseks (Joh. 19: 26-27; 1.Tim. 5:8), kuid ta nõuab, et armastaksime teda rohkem. Kui Hiina misjonäri Hudson Taylori (1832-1905) tulevane abikaasa Maria kaalus oma abiellumise küsimust, siis olevat ta väidetavalt öelnud: “Kui ta armastab mind enam kui Jeesust, ei ole ta mind väärt”.
Jeesusel oli rist juba vaateväljas. Maa ümbertegemine maksab rohkem kui inimperekonna jagamine (Mt. 27:46). Jeesusele järgnemine tähendab risti võtmist. Esimese sajandi Palestiinas ei olnud see metafoor, vaid tähendas “oma elu kaotamist”. Jeesuse hoiatus (salmid 38, 39) on tugevas vastuolus meie kultuuri rõhuga eneseteostusele.

Iga jünger peab oma risti võtma kanda vabatahtlikult, Kristuse pärast. Tema on meie motivatsiooni peamine allikas. Kui kuningriik on midagi sellist nagu Kuningas, on see väärt palju enam kui kõik muu kokku! Selline Temaga samastumise tase teeb meid Jeesuse tõelisteks esindajateks, see sünnib armastusest Tema vastu. Midagi, millele vihjatakse läbi kogu peatüki, tehakse siin selgeks (salm 42). Me võime olla “pisikesed”, kuid meie vastu võtmine on Tema ja Ta Isa vastu võtmine.

Tarbimisreligioon aitab mind “realiseerida oma potentsiaali”, kristlik jüngerlus õpetab mind kaotama oma elu, et seda leida. Kuidas saan ma pöörduda eneselt Kristusele?

Selle kommentaari autor: Graham Cray