Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Suured ootused

Laupäev, 9. Juuli 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 13:1-9

Tähendamissõna külvajast
1Sel päeval läks Jeesus kodunt välja ja istus järve äärde.
2Ja tema juurde kogunes suur rahvahulk, nii et ta pidi astuma paati ning sinna istuma. Kõik rahvas seisis kaldal
3ja tema rääkis neile palju asju tähendamissõnadega. Ta ütles:"Vaata, külvaja läks välja külvama.
4Ja külvamisel pudenes osa seemet tee äärde ning linnud tulid ja nokkisid selle.
5Aga osa kukkus kivisele maale, kus sel polnud palju mulda, ja see tärkas kohe, sest sel polnud sügavat mulda.
6Ent päikese tõustes see närtsis ja kuivas ära, sest sel polnud juurt.
7Osa seemet kukkus ohakate sekka ning ohakad sirgusid ja lämmatasid selle.
8Aga osa kukkus heasse mulda ning kandis vilja, mõni sada, mõni kuuskümmend, mõni kolmkümmend seemet.
9Kel kõrvad on, kuulgu!"

“Ma ülistan sind Issand Jeesus, et sa nii suures alanduses tõid meile päästmise ning pakud seda ka praegi kõikidele, kuigi nii paljud tõukavad su eemale!”

Jeesus liigub sünagoogist edasi järvekaldale ning selles kontekstis salvestab Matteus oma evangeeliumis esimese komplekti tähendamissõnu jumalariigist, alustades sellega mida võime lugeda kõigis kolmes evangeeliumis. Seda tähendamissõna on kasutanud paljud jutlustajad üleskutsumaks inimesi vastama ja ruumi tegema nendele Jumala külvatud seemnetele oma elus. See on tähendamissõna erinevaist muldadest peegeldades inimsüdame erinevaid olukordi. Kui loed aga seda tähendamissõna uuesti, mõtle enese asemel oma naabritele ja sõpradele, kellede pärast oled palvetamas. Mõtle nende reaktsioonidele - kas mõned on olnud kui teeraja äärsed - kinnitallatud, otsekui täiesti suletud südamed? Või on teised olnud kivised pinnased - õhuke mullakiht paekivi peal - pinnapealsed reageerijad, kellel ei jätku huvi ega püsivust millekski pikemalt? Su tuttavate hulgas võib olla ka neid, kes lubavad ohakatel võimust võtta iga külvatud seemne üle. Kuid üsna kindlalt on ikkagi ka neid, kelle südamepind on hea mulla komble kõik vastu võtnud. Pane tähele, et kuigi külvaja teab et tema töö ja vaevanägemise tulemus on väga erinev, riskib ta ikkagi külvamisega. Jumalariigi tulekut oodates ja selle heaks töötades peame ka meie läbi minema nii ebaõnnestumistest, pettumuste, kaotuste - kuid kogeme ka viljakandmist. Me võime täielikult usaldada, et evangeeliumi sõnum ise toob erisuse esile.
Kas Jeesus oma elu jooksul siin maa peal oli edukas? Mõned valisid mitte teda järgida. Mõned alustasid koos temaga, aga pöördusid siis tagasi. Mõned salgasid tema, aga siis jätkasid ikkagi temaga koos edasi. Jeesus räägib selle tähendamissõna ka meie hoiatamiseks, et oleksime valmis erinevateks reaktsioonideks ning kõigest hoolimata valmis igal hetkel kuulekad olema kogu südamest. Aga ta julgustab meid ka ootama lõikust, kuigi see ei ole kusagil samasugune, sest iga seeme vajab erinevalt aega et juurududa ja vilja kanda ning kasvamine võib pikaks ajaks jääda peidetuks.
Jeesus teadis mida ta teeb kui ta kõhklematult külvas ning kutsub meid tegema sedasama.

“Minu sõna...ei tule tühjalt tagasi vaid saadab korda selle milleks oli välja läkitatud..” (Js 55:11) Palu et Jumalale vaadates suudaksid hoida oma lootuse kõrgel igal külvamise hetkel oma sõprade keskel.

Selle kommentaari autor: Jennifer Turner