Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pühad paigad

Laupäev, 3. September 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 17: 1-13

Jeesus kirgastatakse
1Kuue päeva pärast võttis Jeesus kaasa Peetruse ja Jaakobuse ja tema venna Johannese ning viis nad kõrgele mäele üksindusse.
2Ja ta muudeti nende ees; ta pale säras otsekui päike, ta rõivad said valgeks otsekui valgus.
3Ja ennäe, Eelija ja Mooses näitasid end neile ja kõnelesid temaga.
4Aga Peetrus hakkas rääkima ja ütles Jeesusele: "Issand, siin on meil hea olla! Kui sa tahad, siis ma teen siia kolm lehtmaja: sinule ühe ja Moosesele ühe ja Eelijale ühe."
5Kui ta alles rääkis, ennäe, helendav pilv varjas neid. Ja ennäe, hääl ütles pilvest: "See on minu armas Poeg, kellest mul on hea meel, teda kuulake!"
6Seda kuuldes langesid jüngrid silmili maha ja kartsid väga.
7Ja Jeesus astus nende juurde ning ütles neid puudutades: "Tõuske üles ja ärge kartke!"
8Aga kui nad oma silmad üles tõstsid, ei näinud nad enam kedagi muud kui Jeesust üksi.
9Ja kui nad mäelt laskusid, keelas Jeesus neid: "Ärge rääkige sellest nägemusest kellelegi, enne kui Inimese Poeg on üles äratatud surnuist!"10Ja jüngrid küsisid Jeesuselt: "Miks siis kirjatundjad ütlevad, et enne peab tulema Eelija?"
11Aga tema vastas: "Muidugi tuleb Eelija ja seab kõik korda,
12aga ma ütlen teile: Eelija on juba tulnud, ent nad ei ole teda ära tundnud, vaid on talle teinud, mida kõike ainult tahtsid. Niisamuti peab ka Inimese Poeg kannatama nende käes."
13Siis mõistsid jüngrid, et ta rääkis neile Ristija Johannesest.

“Hinga mu peale Jumala hingust;täida mind uuesti eluga” (Edwin Hatch, 1835–89)

Millise imelise “mäetipu kogemuse” osaliseks jüngrid said! See algas imetluses ja hämmastuses, läks edasi hirmu ja aukartusesse ning lõppes Jeesuse rahutoovas embuses. Ja siis kui see kõik oli möödas, tõi Jeesus nad taas mäekülge pidi alla. Meile ei selgitata, miks just need mehed olid valitud Jeesuse muutumise tunnistajaiks ja igasugune arvamine meid siin palju ei aita. Aga Peetrusel oli täiesti õigus: see kaasasolemine tuli neile väga kasuks, sest nad nägid oma silmadega kuidas Isa hoolitses Poja eest. Jeesuse motivatsioon üles mäele tõmbumiseks, oli leida aega ja ruumi palveks (Lk 9:28,29).
Täidetud kartusega eesootavate sündmuste pärast, vajas ta kinnitust oma Isalt ning just selle ta sai. Ning kohe peale seda pakkus ta oomapoolset kinnitust ärahirmutatud jüngritele (s 6,7).
Ka meie vajame ja igatseme lähedust Jumalaga. Seepärast on esmatähtsad need üliväärtuslikud mõtiskluse ja palveajad milled võtame, et Jumalaga rääkida. Paljude aktiivsete tegijate jaoks on see tõeline väljakutse, kuid see on midagi millega tuleb igal päeval uuesti silmitsi olla. Aga on olemas ka veel üks püha koht, kuhu peame oskama minna kui soovime Jeesusele ligidal püsida. Meil tuleb koos temaga ka mäelt alla tulla, tagasi kannatava inimkonna keskele. Jeesust tõmbas vastupandamatult kannatavate inimeste poole, täpselt samamoodi kui neid tõmbas Jeesuse poole. Mis iganes ka nende valu ja kannatuse põhjuseks ka poleks - füüsiline või vaimne haigus; sotsiaalne eraldatus hoolimatuse või tagakiusu tõttu, vaimne rõhumine või segadus - Jeesus astus nende kõikide juurde pakkudes tervenemist, rahu, sisemise väärikuse taastamist ja lootust. Just seal leiame ka meie Jeesuse ning sealsamas tahab Jeesus leida meid (Mt 25:34–36).

Oled sa leidnud tervisliku tasakaalu oma välise ja sisemise teekonna vahel? See pole üldse lihtne. Kui vaja võta see enesele palveteemaks järgmise nädala jooksul ning ole julge järgima Jeesust kuhu tema sind viib.

Selle kommentaari autor: Steve Bradbury