Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Meie himud

Reede, 7. Oktoober 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jk 1:12-18

Tervitus Kiusatustest ja usust
12Õnnis on mees, kes peab vastu kiusatuses, sest kui ta on läbi katsutud, siis ta saab pärjaks elu, mille Issand on tõotanud neile, kes teda armastavad.13Ärgu kiusatav öelgu: "Jumal kiusab mind!" Sest Jumalat ei saa kiusata kurjaga, tema ise ei kiusa kedagi.
14Pigem on nii, et igaüht kiusab ta enese himu, ahvatledes ja peibutades.
15Kui seejärel himu on viljastunud, toob ta ilmale patu, aga täideviidud patt sünnitab surma.16Ärge eksige, mu armsad vennad!
17Iga hea and ja iga täiuslik kink tuleb ülalt, valguste Isalt, kelle juures ei ole muutust ega varjutuste varju.
18Tema on oma tahtel meid sünnitanud tõe sõna kaudu, et me oleksime otsekui uudsevili tema loodute seas.

Võtke siis eeskujuks teda, kes on kannatanud ..., et te ei väsiks ega teie hing ei nõrkeks. (Hb 2:3)

Inimese teed eksitab tema oma rumalus, aga ta süda kibestub Issanda vastu. (Õp 19:3)
Seal, kus ma elan Kanada preeriates, võib temperatuur langeda talvel kuni -40 kraadi. Autoga sõitmine on tõsine probleem, sest pakane leiab kõik mu auto nõrgad kohad üles. Samuti võivad ka rasked ajad meie elus näidata meile meie nõrku kohti ja mõndagi õpetada.
Teame Vanast Testamendist, et Jumal mõnikord testib oma rahvast (Hb 11:17-19). Saatan katsub meid teiselt poolt, mängides ihadele, mida endas hellitame (1Jh 2:1). Nagu kala, lähme õnge ja meid tiritakse kaldale. Kui oleme kord langenud, võtab patt meist võimust. Võrdluseks on toodud loomulik elutsükkel: himu sünnitab patu, mis kasvab suureks ja lõpuks ... sünnitab surma" (s 15). Me ei mõtle just tihti niisugustes mõistetes. Jaakobus näitab otse, milline on sündmuste ahel - himu, patt, surm, selle vastandiks on kiusatus, kannatlikkus, elu. Erinevalt kalast saame valida saada piisavalt targaks, et saatana sööt ära tunda ja sellest keelduda.
"Võrgu" kujundit kasutatakse kreeka tragöödiates, kus paganlikud jumalad, võivad sepitseda inimese kokkuvarisemise, kõigepealt teda solvates ja siis pahatahtlikult karistades. Meie Jumal ei ole niisugune. Ta ei anna meile kunagi halba asja ega soovi meile häda. Jumala eesmärk pole meid viia kiusatusse, kuid ta lubab kannatusi, et treenida meis sõnakuulelikkust. (5Ms 8:2–5) Salmid 17 ja 18 taastavad meie moraalse kompassi.

Heitkem endast ära kõik, mis meid takistab, ja patt, mis meid aheldab, et saaksime joosta meile määratud võidujooksu. Hoidkem oma silmad Jeesusel ... (Hb 12:1,2).

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson