Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Oodates Jumala halastust

Pühapäev, 4. Märts 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 123

Põlatute abipalve
1Palveteekonna laul.
Ma tõstan oma silmad sinu poole, kes istud taevas.

2Vaata, otsekui sulaste silmad vaatavad oma isandate käte peale, otsekui teenija silmad vaatavad oma emanda käte peale, nõnda vaatavad meie silmad Issanda, meie Jumala peale, kuni tema meile armu annab.
3Anna meile armu, Issand! Anna meile armu, sest meil on enam kui küllalt põlgusest!
4Meie hing on küllalt saanud tunda jultunute irvitust ja uhkete põlgust.

Pööra tähelepanu Jumalale, oota hetke kui tema kõneleb.

On paeluv ja õpetlik, et laul, mis on asetatud pidulaulude vahele, peaks olema selline väljendusrikas palve vabastamise järele. Enamasti meie ettevalmistused peamisteks kristlikeks pühadeks rõhutavad vajadust halastuse järele meie puudujääkide tõttu. Peame endid läbi katsuma, peame tunnistama oma vigu ja paluma andestust, meil on vaja seada asjad korda inimestega, keda oleme solvanud ning peame mõtisklema selle olulisuse üle, mida hakkame tähistama. Ometigi palverändurid, kes laulavad seda laulu, vajavad teistsorti ettevalmistust: neil oli vaja vabastamist. Kuna meil on tulnud taluda palju halba nende poolt, kes on usu suhtes asjatundmatud ja põlglikud, on meil vaja Jumala armu. Sellel oleks olnud eriline vastukaja kui mõtleme antud laulu viitavat perioodile, mil peale pagendusest naasmist ehitati templit üles. (Esimese salmi viide Jumalale taevas meenutab meile Nehemja palveid (nt. Neh. 1:4,5). Need, kes tahtsid templit taastada, pidid seisma silmitsi vägevate võhiklikkusega enne kui nad said jätkata ning nad pidid olema kannatlikud ja rohkelt palvetama, et jõuda, kuhu nad soovisid jõuda – see on sinna, kuhu nad tundsid Jumala neid soovivat.

Nii nagu toob välja Michael Wilcock (“Psalmide sõnum”, 73-150, 2001. a.), teeb see mõttekaks 2. salmi kujundi: “ “Orjade silmad vaatavad isanda kätele” - illustreerib meie vaatamist Jumalale, oodates Tema halastavat abi.” Kuid pane tähele sõna “kuni”. Kõige raskem osa sellisest palvest on ootamine. Keegi, keda tunnen, kes on pidanud palvepäevikut 20 aastat, võib näha oma elus mustreid, mis ei olnud alati nende toimumise ajal ilmsed. Mõnikord tema palved (nagu minu ja mu naise palved sel ajal kui ta seda meiega jagas) olid väga kitsalt fokusseeritud, lastele kui nad on noored või “päevatööle”. Teistel aegadel laienesid need maailma probleemidesse. Nii et täna peame võibolla paluma endile armu; või meil võib olla vaja kohandada seda psalmi nii, et saame palvetada nende kristlaste eest, kes on erilises vabastamise vajaduses vägevate ja põlglike käest.

Palveta kristlaste eest, keda tead – eriti noorte eest – kes kannatavad naeru kui nad astuvad välja Jeesuse eest.

Selle kommentaari autor: Roger Pooley