Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jeesuse meelevalla all

Esmaspäev, 31. Detsember 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 2:41-52

Kaheteistkümneaastane Jeesus templis
41Tema vanemad käisid igal aastal paasapühadel Jeruusalemmas.
42Kui Jeesus oli saanud kaheteistkümneaastaseks, läksid nad üheskoos pühadeaja kombe järgi üles Jeruusalemma.
43Kui nad olid pärast nende päevade möödumist teel kodu poole, jäi Jeesus Jeruusalemma, ent tema vanemad ei teadnud seda.
44Aga et nad arvasid tema olevat teekaaslaste seas, käisid nad ära ühe päeva tee ja hakkasid alles siis otsima teda sugulaste ja tuttavate juurest.
45Ja kui nad teda ei leidnud, pöördusid nad teda otsides tagasi Jeruusalemma.
46Kolme päeva pärast sündis, et nad leidsid Jeesuse pühakojas istumas õpetajate keskel neid kuulamas ja küsitlemas.
47Kõik, kes teda kuulsid, olid hämmastunud tema mõistusest ja ta vastustest.
48Ja Jeesuse vanemad olid teda nähes jahmunud ning ta ema ütles talle: "Poeg, miks sa oled meile nõnda teinud? Vaata, su isa ja mina oleme sind südamevaluga otsinud."
49Ent tema ütles neile: "Miks te siis olete mind otsinud? Kas te ei teadnud, et ma pean olema neis paigus, mis on mu Isa päralt?"
50Aga nemad ei mõistnud neid sõnu, mis ta neile rääkis.
51Jeesus läks koos nendega ja tuli Naatsaretti ning oli neile allaheitlik. Tema ema hoidis kõik need lood oma südames alal.
52Ja Jeesus kasvas tarkuses ja pikkuses ja armus Jumala ja inimeste juures.

Kas näen Jeesust kui ainulaadset Jumala poega, kelle ütlused, suhtumine ning prioriteedid on mulle eeskujuks?

Miks sinu arvates on Luukas lisanud selle jutustuse evangeeliumisse? Tundub, et 49.salm võiks olla üks võtmesalme- seal rõhutab Jeesus oma unikaalselt kutsumist ning suhet Jumalaga. Kohe kui püüame teda hindama asuda mõistame, et Jeesus ületab igasugused inimlikud kategooriad. Ta pole mitte ainult See, kes esitab hämmastavaid väiteid, vaid ka see, kes teeb üllatavaid ja ootamatuid tegusid. Tänases loos leiame Jeesuse jäämas Jeruusalemma, maha oma vanematest, kes alguses arvasid, et Jeesus on kusagil suurema grupi hulgas. Peale kolmepäevast otsimist, leiavad vanemad ta viimaks templist, kirjatundjate seast, küsimas ja vastamas küsimustele. Jeesus paneb oma kuulajad hämmastuma ilmutades sügavat arusaamist Jumala asjadest.
Maarja üritab talle selgitada südamevalu, mida tema kadumine on tekitanud (s 48), aga Jeesuse vastus talle on lühike ning tabav (s 49). Tema eelistus ja prioriteet - isegi selles varases eas - on teha oma Isa tahet, olla seotud jumalike asjadega templis, õpetuse ning jumalakummardamise keskuses. Juba sel hetkel näeme teda lähtuvat sellest kõige suuremast tõukeõjust oma elus: lähedasest isiklikust jumalasuhtest. Tema ülim soov oli teha oma Isa tahet ning see mõte on üks Luuka lemmikmõtteid, mille kaudu ta ikka ja jälle näitab, kuidas Jumala plaan saab ellu viidud.
Jeesuse suhtumine oma kutsumisse teenida Jumalat ning tema suhe oma Isaga ilmutab meile ka tema meelevalda, mis ületab tavapärase inimliku suhte ning muudab Maarja kaudse manitsuse täiesti tähtsusetuks. Samas - annab Jeesus ka eeskuju selle kohta, kuidas me kõik peaksime oma elud prioriseerima Jumala ees, ning kuidas mõnikord tähendab see valikute tegemist, mida teistel on raske mõista - eriti kui otsime järjepidevalt Jumala tahet ning Tema teid.

Issand, aita mul täna kohata Jeesust taas, ning läbi tema õppida tundma Jumalat veel lähedasemalt, mõistma tema teid ning järgima tema eeskuju.

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge