Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valmistage Issandale teed

Kolmapäev, 2. Jaanuar 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 3: 1-6

Ristija Johannese jutlus
1Keiser Tibeeriuse valitsemise viieteistkümnendal aastal, kui Pontius Pilaatus oli Judea maavalitseja ja Heroodes Galilea nelivürst, tema vend Filippus aga Iturea ja Trahhoniitisemaa nelivürst ja Lüsaanias Abileene nelivürst,
2kui Hannas ja Kaifas olid ülempreestrid, sai Jumala sõna Sakariase poja Johannese kätte kõrbes.
3Ta käis läbi kogu Jordani ümberkaudse maa ja kuulutas meeleparandusristimist pattude andeksandmiseks,
4nagu on kirjutatud prohvet Jesaja sõnade raamatusse:
"Hüüdja hääl on kõrbes: Valmistage Issandale tee, tehke tasaseks tema teerajad!

5Kõik kuristikud täidetagu ning kõik mäed ja kingud tasandatagu, ja kõverikud saagu sirgeks, ja mis konarlik, siledaks teeks,
6siis saavad kõik inimesed näha Jumala päästet!"

Enamasti solvus keegi kui Ristija Johannes või Jeesus jutlustasid. Kas sind on mõni jutlus kunagi positiivses mõttes ärritanud?

Selleks, et ärritavaks muutuda, ei pea olema evangelist, kuid see võib olla abiks. (Kuigi ma ei tea kas kunagi kuulen kaasaegset jutlustajat ütlemas oma kogudusele: te rästikute sigitis?)
Meie elame ajal mil kirik on nõus end sõlme keerama, et mitte kedagi solvata; samas näeme, et Johannes ärritab ilma igasuguse pingutuseta peaaegu kõiki, ometi teeb ta seda siira sooviga vallandada ehtne meeleparandus. Igal juhtumil, mida ta nimetab, sisaldab tema ettepanek inimese elatustaseme kukkumist, Heroodese puhul aga loobumist oma armukesest. Meeleparanduse jutlustamine võib kaasa tuua ka surmanuhtluse. Pealegi ei viita Johannes kusagil, et meeleparanduse lainega kaasneksid mingid privileegid. Meeleparandus ei pruugi inimese ellu tuua rohkem tähendust, või arendada temas eneseväärikuse tunnet või pakkuda kasvõi tavalist heaolutunnet. Meelparandus oli ja on tänini lihtsalt iseenesest õige teguviis – on vajalik ettevalmistus kohtumõistmisele mis kaasneb Jeesuse tulemisega.
Johannes ei jäta mingit kahtlust, et kohtumõistmine patu üle toimub vältimatult ning selle tulemusena tehakse lahutus kurjade ning nende vahele, kes on andeks saanud. Ning taoline perspektiiv paneb meid sisimas kokku tõmbuma. On väljakannatamatu kujutleda, et need keda armastame võiksid sattuda valele poole selles viimses lahutamises sellepärast et meie pole suutnud neil evangeeliumi sõnumit selle täies tõsiduses esitleda.
Aabrahami omamine esi – ja usuisana oli aga juutide hinge võõrutanud isikliku patu tunnustamisest. Ning nende meelest kuulus kohtumõistmine paganatele ja ebajumalakummardajatele. Võib ainult loota, et meie päevil ei ole enam neid, kes usuvad et pelgalt kuulumine nelipühi, luterlikku, baptisti, ortodoksi või muusse kogudusse tähendab automaatselt ka Jumala ees õige olemist – siiski leidub sama tendentsi ka praegu. Aga kui neid on, siis peaksid Johannese sõnad purustama igasugusel taolise arvamuse.
Meeleparandus tähendab muudetud elu. Ja Jumalal ei ole lemmikuid. Kui Johannes viitab, et kohtumõistmine saab olema lähitulevikus (s 9)- siis on siinkohal vaja meeles pidada ajaloolist konteksti. Ühe põlvkonna jooksul neist kõnedest - oli Jeruusalemm hävitatud ajaloo ühes veriseimas piiramises. Johannes ei liialdanud millegagi!

Vaata, täna on päästepäev!

Selle kommentaari autor: Peter Kimber