Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pühakiri luulevormis

Reede, 1. Veebruar 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 15:1-18

Moosese võidulaul
1Mooses ja Iisraeli lapsed laulsid siis Issandale selle laulu; nad ütlesid nõnda:
"Ma laulan Issandale, sest tema on Ülikõrge, hobused ja ratsanikud heitis ta merre.

2Mu tugevus ja mu kiituslaul on Issand, tema oli mulle päästeks. Tema on mu Jumal ja ma ülistan teda, tema on mu isa Jumal ja ma kiidan teda kõrgeks.
3Issand on sõjamees, Issand on ta nimi.
4Vaarao sõjavankrid ja väe heitis ta merre, selle valitud võitlejad uputati Kõrkjameres.
5Vetevood katsid nad, nad vajusid kivina sügavusse.
6Issand, su parem käsi näitas oma jõudu; Issand, su parem käsi purustas vaenlase.
7Suurima üleolekuga sa rebisid vastased maha, sa läkitasid oma vihaleegi, see põletas nad kõrtena.
8Su vihapuhang paisutas vee, vallina seisis voolus, vood tardusid mere südames.
9Vaenlane mõtles: "Ajan taga, võtan kinni, jaotan saagi - mu hing täitub sellest. Tõmban oma mõõga, oma käega hävitan nad."
10Sina puhusid tuult, meri kattis nad, tinana vajusid nad võimsasse vette.
11Kes on sinu sarnane jumalate keskel, Issand? Kes on sinu sarnane, pühakute keskel ülistatu, kardetava kuulsusega imetegija?
12Sina sirutasid oma parema käe, maa neelas nad.
13Oma armus sa juhtisid seda rahvast, kelle sa lunastasid; oma väes sa talutasid teda oma püha eluaseme juurde.
14Rahvad kuulsid ja värisesid, ahastus haaras Vilistimaa elanikke.
15Siis Edomi pealikud ehmusid, Moabi vürste valdas värin, kõik Kaanani elanikud vabisesid.
16Heitumus ja hirm tabas neid, nad tummusid kivina su võimsa käsivarre pärast, kui su rahvas, Issand, läks läbi, kui läks läbi see rahvas, kelle sina oled loonud.
17Sa viid selle ja istutad oma pärisosa mäele, paika, mille sina, Issand, oled teinud oma asupaigaks, pühamusse, Issand, mille valmistavad sinu käed.
18Issand on kuningas ikka ja igavesti!"

Kujuta ette seda kirjakohta lauluna. Lisa meloodia, rütm ja helitugevus. Kuidas see kõlab kiituselauluna? Püüa seda laulda võiduka hümnina!

Sain just oma oma sülearvutile kõlarid. Nüüd saan tunnis oma arvutist muusikat mängida. Kui võimas on muusika emotsioonide väljendamiseks, meeleolu loomiseks ja millise lisatähenduse ta võib anda sõnadele! Piibel on täis lugusid, mis väljendavad kiitust, rõõmu, tänu, kurbust patu pärast, palvet ja üldisi õpetusi. Piibli olulisi sündmusi tähistatakse lauludega, nagu Deboora võidulaul, Hanna tänulaul, Taaveti kaebelaul oma patu üle ja Maarja laul Jeesuse sünnist.
Tänast kirjakohta tuntakse juudi traditsioonis "Laulu" (Hashirah) nime all. Seda lauldi templis igal sabatil ja nüüd lauldakse  templis ja nüüd lauldakse iga päev sünagoogis. Miks? See räägib suurimast Jumala päästeteost Vanas Testamendis, väljarändest, ning on tänu ja kiituse spontaanne, lüüriline väljavalamine. Laul koosneb viiest osast. See algab meenutusega, mida Jumal on teinud minevikus egiptlaste võitmisega (s 1-10). Järgneb tõdemus, kes on Jumal - võrreldamatu, armastav, võimas ja püha (s 11-13). Sellel võidul on mõju ka teistele rahvastele (s 14-16). Lõpuks vaadatakse tulevikku, kui Jumal täidab oma lubaduse viia Iisraeli rahvas Kaananimaale (s 17, 18). Kas ka sina võiksid kirjutada samamoodi ülesehitatud laulu oma elust? Mulle meeldiks seda kuulda!
Laulus kõlavad mõned suured Piibli teemad - mitte süstemaatiliselt konkreetse loona, vaid luulevormis, lauldavana, esitatud energiaga, musikaalselt ja väljendusrikkalt. Jumala võim loomuliku maailma üle (s 11, 12), tema tegevus ajaloos (s 1-5), tema kohtuotsus vaenlaste üle (s 6-10), tema arm neile, kes seda ei vääri (s 13, 16, 17), on kõik pakitud suurepärasesse hümni ja üleskutsesse ülistada.
 

Kirjuta (ja laula) oma tänu- ja kiituselaul Jumalale, sellest, mis ta sulle on teinud. Püüa olla põhjalik ja originaalne.

Selle kommentaari autor: John Olley