Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Minu keha ... sinule

Teisipäev, 2. Aprill 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 24:36-53

Jeesus ilmub üheteistkümnele jüngrile
36Aga kui nad seda kõike rääkisid, seisis Jeesus ise nende keskel ja ütles neile: "Rahu olgu teile!"
37Aga nemad kohkusid ja lõid kartma, arvates end vaimu nägevat.
38Ent tema ütles neile: "Miks te olete nii kohkunud ja miks sellised kahtlused tõusevad teie südames?
39Vaadake mu käsi ja mu jalgu, et see olen mina ise! Puudutage mind kätega ja vaadake, sest vaimul ei ole ju liha ega luid, nõnda nagu te minul näete olevat!"
40Ja seda öeldes näitas Jeesus neile oma käsi ja jalgu.
41Aga kui nad rõõmu pärast ikka veel ei uskunud ja imestasid, ütles ta neile: "Kas teil on siin mingit söögipoolist?"
42Nemad panid ta ette tüki küpsetatud kala,
43ja Jeesus võttis ja sõi nende silma all.
44Siis ütles Jeesus neile: "Need on mu sõnad, mis ma teile rääkisin, kui ma olin alles teiega, et kõik peab täide minema, mis Moosese Seaduses ja Prohvetites ja Psalmides minu kohta on kirjutatud."
45Siis ta avas nende mõistuse kirjadest aru saama
46ja ütles neile: "Nõnda on kirjutatud, et Messias pidi kannatama ja kolmandal päeval üles tõusma surnuist.
47Ja tema nimel peab kuulutatama meeleparandust pattude andeksandmiseks kõigi rahvaste seas, alates Jeruusalemmast.
48Teie olete nende asjade tunnistajad.
49Ja vaata, mina läkitan teie üle oma Isa tõotuse. Teie aga viibige selles linnas, kuni teid rüütatakse väega kõrgelt!"
Jeesus võetakse taevasse
50Aga Jeesus viis nad välja kuni Betaaniani ja, tõstes oma käed, õnnistas neid.
51Ja see sündis, et neid õnnistades lahkus Jeesus nende juurest ja võeti üles taevasse.
52Ja nemad kummardasid teda ja pöördusid suure rõõmuga tagasi Jeruusalemma
53ja olid alati pühakojas Jumalat tänades.

„Kui ta üldse üles tõusis, siis kehaliselt: kui rakkude lagunemine ei pöördunud, kui molekulid ei ühinenud uuesti, kui aminohapped ei taastunud - siis kirik kukub kokku.“ (John Updike, ameerika luuletaja, s. 1932, Seven stanzas at Easter (Seitse salmi Lihavõttepühadeks)) Rõõmustage täna Kristuse ihuliku ülestõusmise tões.

Luukas on väga mures, kas tema lugejad ikka saavad aru, et Jeesuse ülestõusmine oli füüsiline.Evangeelium tungib igas vormis materiaalsesse maailma, ta tegeleb ihuga, mis kannatab ja vajab tervenemist, nälja ja januga, mis peavad saama rahuldatud, inimestega, kes surevad. Jüngridki soovivad olla kindlad, et neile ilmunud Jeesus ei olnud ilmutus ega kummitus: keha, mida peksti, pussitati ja naelutati puidust taladele oli seesama ihu, mis oli nüüd nende keskel, sõi kala (s 42,43) ja lasi Tooma „skeptilistel sõrmedel“ oma haavu katsuda. (Jh 20:27) Kui surm on reaalne, kui palju rohkem on seda ülestõusmine!

Igal etapil tahab Jeesus meelde tuletada jüngritele, mida ta neile oli öelnud oma surma kohta ja mis oli ammu ennustatud prohvetite poolt. See kõik on siiski sügavalt mõistatuslik. Kuidas saab ajalugu olla Jumala poolt ette määratud ja samas olla teostatud sõltumatute, vabatahtlike, vastutavate inimeste poolt? (Ap 2:23) See ei oma mõtet aja ja ruumi seest vaadates, samas kui see nii ei oleks, siis Jumal poleks Jumal. Meie, nagu jüngridki, peame hoidma meele avatuna, et saaksime "mõista Pühakirja" (s 45).

Kui see oli oluline, et jüngrid mõistaksid Jeesuse surma eesmärki (s 26), siis pidid nad ka nägema Jeesuse reaalset ülestõusmist.Jeesus, kes laskus taevast inimkogemuse sügavustesse, on ka Jeesus, kes on tõstetud taevasse. (Fl 2:5–11) Taevas asub inimene, kes kannab oma ohverduse arme - see on tunnistus, et ta on teinud igavese lepituse meie pattude eest. (Hb 4:14–16; 7:25; 9:24)

"Ärgem mõnitagem Jumalat metafooride, analoogiate, kõikeseletava transtsendentsiga, tehes reaalsest sündmusest mõistukõne, märgi, mis on üle võõbatud möödunud aegade pleekinud kergeusklikkusega - mingem otse uksest sisse.“ (John Updike)

Selle kommentaari autor: Peter Kimber