Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Teel täiuslikkusele?

Neljapäev, 2. Mai 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 5:11-6:3

11 Sellest oleks meil palju rääkida, aga see on raskesti seletatav, sest te olete jäänud kuulmisele tuimaks. 12 Teie, kes te selle aja peale peaksite olema õpetajad, vajate, et teile jälle õpetataks Jumala sõnade esmaseid algeid, te olete saanud nende väärseks, kes vajavad piima, mitte tahket toitu. 13 Igaüks, kes toitub piimast, on veel vilumata õiguse sõnas, sest ta on alles väeti laps. 14 Tahke toit on aga täisealiste jaoks, kelle meeled on kogemuste varal harjunud eristama head ja kurja. 1 Seepärast, jättes kõrvale õpetuse Kristuse alguse kohta, suundugem täiuslikkusele. Ärgem hakakem taas rajama alust meeleparandusele surnud tegudest, usule Jumalasse, 2 õpetusele ristimisest, käte pealepanemisest, surnute ülestõusmisest ja igavesest hukkamõistust. 3 Seda me teemegi, kui Jumal lubab.

Oled sa perfektsionist? Või tunned kedagi sellist? Mõtiskle, millest selline loomsu kujuneb? Mis on sinu meelest selle taga?

 

Üks meie endistest naabritest tavatses alati vastata meie küsimusele: “Kuidas läheb?” , ühe sõnaga: “Imeliselt!”

Selles heebrealaste kirja osas hakkab autor oma lugejaid viima “tavalise uskuja” tasandilt  selle “imelise” tasandi poole. Kõik algab Jeesuse kirjeldusest  5:8-10, ning eriti sõnadest, et Ta on tehtud “täiuslikuks” oma kannatuste läbi (vt ka Hb 2:10). Loomulikult ei tähenda see, et Jeesusel oli mingeid moraalseid puudujääke; pigem aga - et nii nagu meie, pidi ka tema läbima õppimise ja kasvamise protsessi sõnakuulmises oma Isale - kuni Ta jõudis selle “täiuslikkuse” protsess lõppedes.

Ja täpselt sama käib ka meie kohta! Ka meil tuleb kasvada “täiuslikkuse” suunas ( 6:1). Siin kasutatakse algkeeles sama sõna - kuid on paljudes tõlgetes tõlgitud ka “küpsuseks”.

Ja samamoodi kui Jeesuse jaoks tähendas “täiuslikkus” kasvamist läbi kannatuste mida Tema Isa lubas tulla Tema ellu ja kanda oma lihas; nii tähenda “täiuslikkus” ka meie jaoks, et teeme kõike õigesti, vaid tervikliku, lihtsa ja küpse inimsuseni jõudmist mis vaatab elu selge pilguga ning on võimelind juhtima ka teise (5:12,14).

Autori mureks on, et heebrealased ei ole veel sinnamaani jõudnud. Ikka veel on nad mures aluste pärast ( 6:1,2) Neis salmides olev, üsna kummaline nimekiri  peegeldab tõsiasja, et nad muretsevad oma juutluse pärast. Et kui juudid võiksid nad olla ja siiski veel Jumalaga heas läbisaamises? Et kas Jumalale see sobiks, kui nad läheksid tagasi “lihtsalt juut olemisse” ja jätaksid kõrvale lisapühendumise Jeesusele, kui Messiale? Kui nende aluseks olekski vaid juudiks olemine - ja ei miski muu?

Ei, ütleb kirja autor - teil on vaja edasi pressida- selle täiuslikkuse poole, nagu oli Jeesusel , otsides seda küpsust, mille Tema sai kui ta usaldas oma Isa ka surmast läbi minnes ja ülestõusmises. Ja ta ka hoiatab neid: just sinna kavatsen ma teid viia oma kirjaga! (6:3)

 
Mis valdkonnas tahaksid sina oma iseloomu enam küpsust? Pane oma mõtted Jumala ette, meelespidades, et perfektsionism ei ole küpsuse tunnus!

Selle kommentaari autor: Steve Motyer