Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Teenimine tões ja ustavuses

Laupäev, 10. August 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 3 Jh 1-15

Tervitus
1Vanem - armsale Gaiusele, keda ma armastan tões.
2Armas, soovin sulle, et sul läheks igati hästi ja sa oleksid terve, nõnda nagu läheb hästi su hingel.
3Ma ju rõõmustasin väga, kui vennad tulid ja andsid tunnistust sinu elamisest tões, nii nagu sa käidki tões.
4Mul pole millestki suuremat rõõmu, kui kuulda oma lapsi käivat tões.
Rändjutlustajate kohtlemisest
5Armas, sa oled ustav olnud selles, mida sa oled iganes teinud vendadele, koguni neile, kes on sulle võõrad.
6Nad on tunnistanud sinu armastusest siinse koguduse ees. Sa teed hästi, kui sa läkitad nad edasi väärikal viisil Jumala ees.
7Nad on teele läinud tema nime pärast ega võta midagi vastu paganatelt.
8Seepärast me oleme kohustatud nendesuguseid vastu võtma, et saaksime tõe kaastöölisteks.
9Ma kirjutasin mõne sõna kogudusele, aga Diotrefes, kes püüab olla nende seas esimene, ei võta meid vastu.
10Seepärast, kui ma tulen, siis ma tuletan talle meelde teod, mida ta teeb, laimates meid kurjade sõnadega ja rahule jäämata sellega, et ta ise ei võta vastu vendi, takistab veel neidki, kes tahavad seda teha, ning heidab nad kogudusest välja.
11Armas, ära võta eeskujuks paha, vaid head! Kes teeb head, on Jumalast, kes teeb paha, ei ole Jumalat näinud.
12Demeetriosele on antud tunnistus kõigilt ja tõelt eneselt; ning meiegi tunnistame, ja sina tead, et meie tunnistus on tõsi.
Lõputervitus
13Mul oleks sulle palju kirjutada, kuid ma ei taha sulle kirjutada tindi ja sulega.
14Aga ma loodan sind peatselt näha ja siis räägime silmast silma.
15Rahu sulle! Sind tervitavad sõbrad. Tervita sõpru nimepidi!

Millise kirja kirjutaksid ustavusest ja tõest oma kogudusele?

 

Kiri on lühike, selge sõnumi ja rõhuasetusega. Kirjutatud kui nooremale usuvennale, üks juht teisele, sõber sõbrale. Kirja stiil on klassikaline, alates tervituse ja palvega, kirjutaja ja adressaadi nimetamisega. Gaiusest ei ole palju teada , kuid mõnel korral on teda mainitud Uues Testamendis, kirjast nähtub et tal on kohalikus koguduses mõjukas positsioon. Rohkem kui positsioonist räägib Johannes rõõmust usuvenna vaimuliku arengu üle, mille tunnistus on levinud kaugemale Gaiuse kodukohast. Gaiusel on reputatsioon mille tunnusteks on tõesus ja ustavus.

Tõde – on sõna mida Johannes kasutab palju nii oma evangeeliumis kui ka kirjades. Tõde on Johannese jaoks midagi äärmiselt põhilist, alustrajavat ning enamasti on see lähedalt seotud Kristuse isikuga. Johannes ütleb – ma näen sinu valitud mudelit, Kristust – see paistab välja kõigest mida teed ja mida sinust räägitakse.

Ustavus – on voorus, mille esiletulekuks on vaja aega. On mitmeid, kes alustavad innustuse ja hurraaga aga ei suuda välja vedada pikema aja vältel. Kui inimesed ootavad abi teistelt, siis loomuliku lisana eeldatakse selles ustavust, pühendumist. Enesele aga leitakse ikka õigustusi ära libisemiseks. Johannese kirja kontekstis võiks selle usalduse all mõista ka lojaalsust. Kellele? Eelkõige usuvendadele. Ja tõsi ta on, et kui kusagil, siis usurahva keskel ei tohiks iial tekkida usaldusväärsuse ja ustavuse defitsiiti. Just selle alusel julgeb Johannes oma sõbrale ja usukasvandikule esitada palve – ujuda vastuvoolu, toimida õieti.Kirja põhiteemaks on kuulutajate või kristliku töö tegijate kohtlemine võõras keskkonnas. Võõrastemajad, mida kasutati, olid sageli halva kuulsusega, ja neis peatumine oleks kompromiteerinud kuulutajate sõnumi. Sellest ka Johannese märkus, s7, et rändkuulutajad ei võta midagi vastu paganatelt. Taoline olukord aga asetas nad otseselt sõltuvaiks võõrsil asuvate usuvendade „lojaalsusest“/ ustavusest. Sest väärikas vastuvõtt ja teelesaatmine millest Johannes siin kirjutab – tähendas nii öömaja kui ülalpidamise ja vajalikuga teemoonaga varustamist kuni järgmise kuulutuspaigani. Taolises praktikas avaldus ühtsus eesmärkides ja tegevuses - mille aluseks polnud mitte isiklik meeldivus, vaid Jeesuse Kristuse nimi, ning seetõttu ei olnud ka oluline, kas saabuvad külalised olid tuttavad või võõrad. Tähtis oli Jeesuse nimi, eeskuju ja ühine eesmärk.

Tõde on ka see: et olla kogudusele õnnistuseks, ei pea olema pastor või jutlustaja (Mt 10:41, 42), piisab ka evangeeliumi kuulutajate toetamisest.

Olgem Jumalale ustavad ka pisiasjades.

 
Mul pole millestki suuremat rõõmu, kui kuulda oma lapsi käivat tões. ( s 4)

Selle kommentaari autor: Mari Vahermägi