Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Virtuaalne tempel

Laupäev, 5. Oktoober 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hs 40:28-49

Nägemus uuest templist
28Siis ta viis mu lõunavärava kaudu sisemisse õue; ja ta mõõtis lõunavärava: see oli samamõõduline nagu teisedki.
29Ja selle külgkambrid, tugisambad ja eeskoda olid samamõõdulised nagu teisedki; sellel ja selle eeskojal olid aknad ümberringi; pikkus oli viiskümmend küünart ja laius kakskümmend viis küünart.
30Ja ümberringi olid eeskojad: pikkus kakskümmend viis küünart ja laius viis küünart.
31Selle eeskoda oli välimise õue poole; sellel olid palmikujutised tugisammaste peal ja kaheksa astet ülesminekuks.
32Siis ta viis mu sisemisse õue, ida poole; ja ta mõõtis värava: see oli samamõõduline nagu teisedki.
33Selle külgkambrid, tugisambad ja eeskoda olid samamõõdulised nagu teisedki; sellel ja selle eeskojal olid aknad ümberringi; pikkus oli viiskümmend küünart ja laius kakskümmend viis küünart.
34Selle eeskoda oli välimise õue poole; sellel olid palmikujutised tugisammaste peal ühel pool ja teisel pool; ja sellel oli kaheksa astet ülesminekuks.
35Siis ta viis mu põhjavärava juurde ja mõõtis: samamõõdulised nagu teisedki
36olid selle külgkambrid, tugisambad ja eeskoda; ja sellel olid aknad ümberringi; pikkus oli viiskümmend küünart ja laius kakskümmend viis küünart.
37Selle eeskoda oli välimise õue poole; selle tugisammaste peal olid palmikujutised ühel pool ja teisel pool; ja sellel oli kaheksa astet ülesminekuks.
38Ja seal oli ruum, mille uks oli värava eeskojas; seal loputati põletusohvrit.
39Ja värava eeskojas oli kaks lauda ühel pool ja kaks lauda teisel pool; nende peal tapeti põletus-, patu- ja süüohvrit.
40Ja välimise külgseina ääres, kust üles minnakse põhjavärava suhu, oli kaks lauda; samuti oli kaks lauda värava eeskoja teise külgseina ääres:
41neli lauda oli ühel pool ja neli lauda oli teisel pool väravat külgseinte ääres - kaheksa lauda, mille peal tapeti.
42Ja neli lauda oli põletusohvri jaoks: tahutud kividest, pikkus poolteist küünart, laius poolteist küünart ja kõrgus üks küünar; nende peale asetati riistad, millega tapeti põletus- ja tapaohvrit.
43Ümber põhjalaua olid kinnitatud kämblalaiused põõnad; laudadele pandi ohvrianni liha.
44Ja väljaspool sisemist väravat oli sisemises õues kaks ruumi: üks põhjavärava kõrval, esikülg lõuna poole, teine lõunavärava kõrval, esikülg põhja poole.
45Ja ta ütles mulle: "See ruum, mille esikülg on lõuna poole, on preestrite jaoks, kes templiteenistust toimetavad.
46Ja ruum, mille esikülg on põhja poole, on preestrite jaoks, kes altariteenistust toimetavad; need on Saadoki pojad Leevi poegadest, need, kes võivad ligineda Issandale, et teda teenida."
47Ja ta mõõtis õue: pikkus sada küünart ja laius sada küünart; see oli nelinurkne. Ja templi ees oli altar.

Kui loed seda kirjakohta, lase oma kujutlus vabaks neid pilte ette kujutama. Püüa oma piiblilugemise ja palve ajal kasutada seda templi sissepääsu kirjeldust kui näidet Jumalale lähenemiseks. Püüa hoolikalt eristada välimist ja sisemist õue ning välimist ja sisemist pühakoda. Ennekõike palveta, et võiksid palju korratud fraasi "siis nad teavad, et mina olen Issand" - esineb 60 korda selles raamatus - oma elus kogeda!

Hesekiel viiakse uude templipühamusse, mis erineb sellest, kus ta käis eile. Õpingute ajal kõndis Hesekiel tihti läbi vana Jeruusalemma templi, kuid tema veerandsada aastat vanad mälestused kahvatuvad korrapära ja puhta ilu ees, mida ta nüüd näeb!

 Leslie Allen2 võrdleb templit kolmeastmelise pulmatordiga. Sellel on kolm järjestikust tõusu, mis tähistavad välimist õue, siseõue ja pühamut (päris templit). Nii lähenedes pühamule astub Hesekiel isegi kõrgemale, ronides seitse sammu välimises õues, siseõues kaheksa ja kümme pühamusse jõudmiseks (40:22, 34, 49; vt 41:8). Pühamu poole liikudes avastab ta, et ukseavad lähevad kitsamaks (40:48; 41:2, 3).

 Kas võtta sõna-sõnalt Hesekieli nägemust? Ilmselt mitte. Planeering on piisavalt praktiline, kuid seda ei ole rakendatud ei Serubaabel templis (516 eKr) ega Heroodes Suure omas (9 eKr). Ja toetav jõe, maa ja linna kujund (ptk 47-48) on väga sümboolne, millest võib oletada, et temel on pigem religioosne ikoon, mitte mõne arhitekti väljamõeldis. Kasutan seda pilti tihti virtuaalse templina, mis võimaldab mul struktureerida minu lähenemist Jumalale. Niisiis, kui veedad aega Jumalaga, miks mitte jalutada oma kujutluses koos Hesekieliga läbi templi? Võta aega, et tajuda Jumala ligiolu. Tunnusta oma vajadust liikuda ülespoole, sest ta on erakordne.3 Mõtle vana aja palverändureile, kes lähevad Jeruusalemma templisse.4 Samal ajal saa aru, et saad siseneda Püha Jumala ligiolusse igas sügavuses, kui ainult loobud segavast atribuutikast ja vääratest ettekujutustest, mis otsivad kompromissi Temale alistumises.5 Pea meeles peatuda altari ees ja tänada Jumalat, et Jeesus suri sinu pattude eest. Halleluuja!

„Võta aega, et olla pühaduses, räägi palju oma Issandaga / jää alati Temasse ja toitu Tema sõnast." (William D Longstaff, 1822-1894)

2 Hs 20–48, Word Books, 1990 3 Js 6:1 4 Ps 122:1 5 Hb 12:1

Selle kommentaari autor: Fergus Macdonald