Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kaaslaste surve

Reede, 31. Jaanuar 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Õpetussõnad 1:8-19

Hoiatus kurjale teele ahvatlejate eest 8 Kuule, mu poeg, oma isa õpetust ja ära jäta tähele panemata oma ema juhatust, 9 sest need on su peale ilupärjaks ja kaela ümber keeks! 10 Mu poeg! Kui patused sind ahvatlevad, siis ära nõustu! 11 Kui nad ütlevad: „Tule meiega! Varitseme verd, luurame süütut ilma põhjuseta, 12 neelame neid otsekui surmavald, elusalt ja tervelt nagu haudaminejaid, 13 küllap me siis leiame kõiksugust kallist vara ja täidame oma kojad saagiga. 14 Heida liisku meie keskel ja meil kõigil olgu ühine kukkur!” - 15 siis, mu poeg, ära mine nendega seda teed, hoia oma jalg nende radadelt! 16 Sest nende jalad jooksevad kurja poole ja nad tõttavad verd valama. 17 Ent asjatu on võrku laotada kõigi tiivuliste nähes: 18 sest nad varitsevad omaenese verd, luuravad omaenese hinge. 19 Niisugune tee on igaühel, kes ahnitseb kasu: selle omanikult võetakse hing.

Issand annab tarkuse. Jumal tänatud, et me ei pea olema targad, vaid võime toetuda teadmisele, et Tema teeb meid võimeliseks hästi toimima.

Kui ma seda kirjutan, on ajakirjanduses teemaks teismeliste jõukude noarünnakud. Hiljutised arvukad tapmised on meeldetuletus destruktiivse iseloomuga jõugukultuurist. Uudisepealkirjades kajastatakse neid jõugutapmisi millegi suhteliselt uuena. Salmidest 10-19 selgub, et sellised noortekambad on olemas olnud juba pikka aega.

Isa, kes teab hästi niisuguste kampade peibutust, annab pojale head nõu. Tundub, et selline kamp pakub kaasatust, põnevust ja lihtsat viisi rikkuse saavutamiseks, kui see eksitab kergesti neid, kes pole ise arukad. Rääkides enesekindlalt tapmistest ja vargustest näib jõugu liikmetele, et nad saavad tegutseda karistamatult. Ent nii nagu isa meenutab pojale, lõikavad nad seda, mida külvavad. Sarnaselt selle isaga peame ka meie noori hoiatama ja palvetama, et nad peaksid vastu survele käituda antisotsiaalselt nagu mõned nende eakaaslased.

On lihtne keskenduda teismeliste naiivsusele ja jonnile. Kui saame vanemaks, pole jõugu liikmeks olemine meie jaoks enam põnev. Õpetussõnade raamat on küll selgelt suunatud kogemusteta noortele, aga see on sama huvitav ka neile, kes soovivad saada targemaks (s 5). Õpetussõnade mõte on elukestev õppimine. Isegi küps inimene võib omada hoiakuid, mida tuleb vaidlustada ja parandada. Erinevalt jõugu liikmetest, rikkuse omandamiseks ei pea kedagi ära tapma, kuid on lihtne hakata liiga palju tähelepanu andma omandile. Elame materialistlikus ühiskonnas, siin on väga lihtne teha rahast Jumala aseaine. Kaaslaste surve võib salakavalalt kahjustada väärtusi, nagu suuremeelsus ja rahulolu. Kadedus ja ahnus võib vales suunas mõjutada minu suhtumist teistesse. Ma võin olla liiga vana selleks, et minust võiks saada noakangelaste jõugu liige, kuid väga lihtne on omandada samasuguseid enesekeskseid püüdlusi nagu neil.

Uhiskond ootab, et vastaksime teatud standarditele. Mõtiskleme korraks Pauluse õpetusele salmis Rm 12:2 ja meie vajadusele sisemiselt muutuda.

Selle kommentaari autor: Desmond Alexander