Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Käi / ära käi

Esmaspäev, 3. Veebruar 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Õpetussõnad 2

Tarkuse otsimise tasu 1 Mu poeg! Kui sa mu sõnad vastu võtad ja mu käsud enesele talletad, 2 lased oma kõrva tarkust tähele panna, pöörad südame arukuse poole, 3 jah, kui sa mõistuse appi kutsud ja tood oma hääle kuuldavale arukuse heaks, 4 kui sa seda otsid nagu hõbedat ja püüad leida nagu peidetud varandust, 5 siis sa mõistad Issanda kartust ja leiad Jumala tunnetuse. 6 Sest Issand annab tarkuse, tema suust tuleb tunnetus ja arukus. 7 Tema talletab õigetele edu, on kilbiks neile, kes elavad laitmatult, 8 kaitstes õiguse radu ja valvates oma vagade teed. 9 Siis sa mõistad õiglust ja õigust, ja seda, mis õige on - kõiki häid teid. 10 Sest siis tuleb tarkus su südamesse ja tunnetus hakkab meeldima su hingele. 11 Otsustusvõime valvab su üle, arukus kaitseb sind, 12 päästes sind kurjalt teelt, meeste käest, kes räägivad pööraselt, 13 kes hülgavad sirged rajad, et käia pimedatel teedel, 14 kes rõõmustavad kurja tehes, hõiskavad pööraste roimade juures, 15 kelle rajad on kõverad ja kelle teed on eksiteed. 16 See hoiab sind ka võõra naise eest, muulasest naise eest, kes räägib meelitavaid sõnu, 17 kes on hüljanud oma noorpõlve sõbra ja on unustanud oma Jumala seaduse. 18 Sest tema koda vajub alla surma poole ja tema teed varjuderiiki. 19 Ükski, kes tema juurde sisse läheb, ei tule tagasi ega jõua taas eluradadele. 20 See on siis selleks, et sa võiksid käia heade teel ja hoida õigete radu, 21 sest õiglased tohivad elada maa peal ja vagad sinna järele jääda, 22 aga õelad hävitatakse maa pealt ja truudusemurdjad pühitakse ära.

Väljenda Issandale oma soovi järgida Teda oma eluteel. Täna, et see rada on juba Issanda Jeesuse poolt sisse tallatud.

Meie sooviga omandada tarkust peaksid kaasnema innukus ja entusiasm.. Issanda kartust ja Jumala tundmist õppida ei ole saa poole südamega. Kogu meie energia ja kõik meeled peaksid olema hõivatud: kõrvad, et hoolikalt kuulda (s 2), süda, et mõtiskleda ja selle üle, mida oleme kuulnud (s 2), hääl, et hüüda Jumala poole abi saamiseks (s 3), silmad ("otsida seda," s 4), et näha seda, mida Ta on teinud, ja et "näha" Teda kogu olemises, selles, mida nimetatakse "käesoleva hetke sakramendiks.(1) (1)

Need, kes on pühendunud tõelise tarkuse leidmisele, kogevad Jumala vastuseid ja leiavad selles suurt kasu (s 7-11). Õpetussõnad on tugev kaitse (2) tarkuse valvuritele, sest need tõrjuvad eemale kasutud mõttemallid ja kiusatused rumalaks tegevuseks. Kristlastena tunneme sellist kaitset, mis on nagu Jumala rahu garnison meie südamele ja meeltele (3), mis eemaldab ärevust toova vale mõtlemise. On palju, mille pärast tuleb valvel olla - õelad (s 12) ja abielurikkujad (s 16) on kaks näidet. Õige tee peal püsimine on võtmemetafoor (s 9,13,15,18,19,20). Tarkus on kingitus, mis viib meid heale teele (s 9), et elaksime viisil, mis on Jumalale meelepärane. Lihtne on kursilt eemale kalduda, seda näitavad kiriku ajalugu ning ka meie enda minevik, kui oleme kaasa läinud meelitavate häältega ja oleme lõpetanud valel teel, mis lõpeb rahalise või seksuaalse rumaluse ummikuga. Tõeline tarkus toimib nagu navigatsioonisüsteem, mis tuvastab ees selge sihi ja juhib ohtudest mööda.

Kuigi meil on kiusatusi palju, on kirjakoha toon siiski positiivne (s 20,21). Kui satume kokku tegelike ohtudega, võime naeratada. Kuna me usume võitu. Meie Issanda Jeesuse Kristuse ees oli kiusatus ja Ta tuli sellest võidukana välja. (4) Ka meie võime käia sellel teel.

Mõtle oma elule kui teele. Mõelda aegadele, kui oled lahkunud teelt või läinud asjatult ringi. Mida sa oled õppinud?

1 J.-P. de Caussade raamatu pealkiri, HarperSanFrancisco, rep 1989 2 Nt Õp 2:8,11; 1:33; 3:23; 4:6,12 3 Fl 4:7 4 Hb 2:17,18; 4:15,16

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate