Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kui maailm teid vihkab

Esmaspäev, 7. Aprill 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Johannese 15:18-27

Jeesus julgustab jüngreid
18Kui maailm teid vihkab, siis teadke, et ta on mind vihanud enne teid.
19Kui te oleksite maailmast, siis maailm armastaks teid kui omi, aga et teie ei ole maailmast, vaid mina olen teid maailmast ära valinud, seepärast maailm vihkab teid.
20Pidage meeles sõna, mis mina teile olen öelnud: "Ei ole teener suurem kui ta isand!" Kui nad on taga kiusanud mind, kiusavad nad taga teidki. Kui nad on pidanud minu sõna, peavad nad teiegi sõna.
21Kuid seda kõike nad teevad teile minu nime pärast, sest nad ei tunne teda, kes minu on saatnud.
22Kui ma ei oleks tulnud ja neile rääkinud, ei oleks neil pattu, aga nüüd ei saa nad vabandada oma pattu.
23Kes vihkab mind, see vihkab ka mu Isa.
24Kui ma ei oleks nende keskel teinud tegusid, mida ei ole teinud ükski teine, siis ei oleks neil pattu, aga nüüd nad on küll näinud, ent ometi vihanud nii mind kui ka minu Isa.
25Kuid see on sündinud, et läheks täide nende Seadusesse kirjutatud sõna: "Nad on mind vihanud põhjuseta."
26Kui tuleb Lohutaja, kelle ma teile Isa juurest saadan, Tõe Vaim, kes lähtub Isast, siis tema tunnistab minust.
27Ja teiegi tunnistate, sest te olete olnud minuga algusest peale.

"Pühitsetud olgu Sinu nimi ..." Kus? Kuidas?

Viinapuu ja selle oksad - näib rahulik pilt kristlikust elust, kui veedame päevi valmides sooja päikeselise seina ääres kaunis aias ja kasvatame kristliku iseloomu vilju, mida Paulus kutsub Vaimu viljadeks. Rõõmu toomine maailma kõlab rahuldust ja isegi glamuuri pakkuva tegevusena. Kui jüngritele tundus nii, pidid nad saama tõelise šoki, kui Jeesus läks edasi, rääkides mitte enam rõõmu toomisest maailma, vaid sellest, et maailm hakkab neid vihkama.

Johannese evangeeliumis on sõnal "maailm" omamoodi tähendus. Kuigi see tähendab mõnikord loodud universumi või kogu inimkonda, viitab see siiski inimühiskonnale, mis on korraldatud mässu Jumala vastu. Jumal armastab maailma, kuid maailm vihkab Jumalat, sest ta lükkab tagasi Jeesuse õiguse kohut mõista ja andestada. Sellepärast Jeesus teab, et ta lüüakse risti ja tema järgijaid kiusatakse taga. Maailm ei tähenda siiski mittereligioossust. Vastupidi, Jeesus nägi maailma tegutsemas väga religioossete juudi juhtide kaudu. Nagu olen varem kirjutanud, kristlased aetakse Iraagis oma kodudest välja ja Orissas mõrvatakse inimeste poolt, kes arvavad, et nad on "Jumala teenijad" (16:2 ). Minevikus on ka katoliku ja protestandi kristlased omavahel võidelnud.

Kuid see kõik on kuidagi hõlmatud Jumala päästeplaani. Jeesus ei toonud maailmale rõõmu hoolimata sellest, et ta löödi risti, ja kirik ei too maailmale rõõmu vaatamata sellele, et on nõrk või tagakiusatud, vaid just selle tõttu. Seeme peab langema maasse ja surema, siis saak suur.

Seistes silmitsi maailma vihaga, võime ka ise saada vihast haaratud, või jumalatust maailmast täiesti eralduses võime saada siiski osaks sellest. Kumb on sinu kiusatus?

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell