Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala teod meie keskel

Pühapäev, 1. Juuni 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 68:20-36

Tänu olgu Issandale! Päevast päeva kannab meie koormat Jumal, kes on meie pääste. Sela. 21 See Jumal on meie pääste Jumal! Jumal, meie Issand, toob välja surmastki! 22 Aga Jumal peksab puruks oma vaenlaste pea ja nende karvase pealae, kes oma süütegudes kõnnivad. 23 Issand on öelnud: „Ma toon nad tagasi Baasanist, ma toon nad tagasi mere sügavustest, 24 et sa kastaksid oma jala verre ja su koerte keel saaks oma osa su vaenlastest.” 25 Su pidurongi nähakse, oh Jumal, su pidurongi pühamus, mu Jumal ja mu kuningas! 26 Ees käivad lauljad, taga keelpillimängijad, keskel trummilööjad neitsid. 27 Rahvakogudes tänage Jumalat, tänage Issandat, teie, kes olete Iisraeli allikalt! 28 Seal on Benjamin, noorim, nende juhataja, Juuda peamehed oma hulkadega, Sebuloni peamehed, Naftali peamehed. 29 Sinu Jumal seadis sulle võimuse. Kinnita, Jumal, mis sa meie heaks oled teinud! 30 Sinu Jeruusalemma templi pärast toogu kuningad sulle ande! 31 Taltsuta elajas pilliroos, härgade kari rahvaste vasikate seas, need, kes alistuvad hõbetükkide pärast! Jumal pillutab rahvad, kes igatsevad lahinguid. 32 Suured isandad tulevad Egiptusest, Etioopia sirutab rutuga oma käed Jumala poole. 33 Teie, ilmamaa kuningriigid, laulge Jumalale, mängige Issandale kiitust, sela, 34 temale, kes sõidab taevaste taevas, mis on muistsest ajast! Ennäe, tema annab kuulda oma häält, võimsat häält. 35 Andke Jumalale võimus! Tema kõrgus on Iisraeli üle ja tema võimus pilvedes. 36 Kardetav oled sina, Jumal, oma pühast paigast, Iisraeli Jumal; tema, kes annab võimu ja tugevust rahvale. Tänu olgu Jumalale!

Mida on Jumal sinu elus teinud? Mida Ta teeb praegu? Täna Issandat, Tema vägevate tegude eest Sinu elus. Too need esile ükshaaval ja lase kiitusel kasvada ning voolata Jumala trooni ette.

Teine pool psalmist algab tänu ja usukinnitusega, aga siis järgnevad salmid, mida meil kristlastena on väga raske mõista. Millest esimesed kolm salmi (22-24) räägivad ja kuidas suudame sellised salmid oma Uue Testamendi jumalapildiga seostada? Iisraeli rahvas tänas Jumalat selle eest, et Ta lõi puruks nende vaenlased, kes oma süütegudes kõnnivad. Uus Testament ütleb, et meil ei ole vaja vaenlasi otsida kaasinimeste hulgast, küll aga räägib apostel Paulus meie enese aadamlikust loomusest e “lihast”, mis on Jumalale vaenulik (vt Rm 8). Selle võitluse võime võita ainult koos Jumalaga.

Salmid 25-28 kirjeldavad, kuidas inimesed, kes toovad pidulikus rongkäigus seaduselaegast Jeruusalemma, tulevad templisse hõisates ja tantsides ning Jumalat kiites. See tähendas, et Jumal tuli oma rahva keskele, sest seaduselaegas tähendas Iisraeli jaoks, et Jumal on ligidal, on kohal Kujutagem ette, milline rõõmupäev oli see Jumala rahvale! Kuidas toimiksime meie, kui teaksime, et nüüd….. on Jumal meie ligi tulemas?

Uues Testamendis on Jumal end inimestele ilmutanud Jeesuses Kristuses ning rajanud tee Temaga osadusse astumiseks. Püha Vaim on see, kelle kaudu Jumala ligiolu meile ikka ja jälle tajutav on. Kahjuks aga oleme sellega mõnikord liigagi harjunud ja unustame rõõmu ning kiituse hoopis. Nii nagu Vanas Testamendis kiidetakse lauludes ja jutustustes Jumala tegusid, mida Ta Iisraeli rahvale on teinud, nii võime meiegi laulda ning rääkida Jumala tegudest meie elus. Mida on Jumal sinu elus teinud? Mida Ta teeb praegu?

68. psalmi põhitoon on täis aukartust ja tänu (vt s 36). Kas see võiks ka sinu elu põhitoon olla? Või ehk takistab miski sinu elus tänul Jumala ette tõusmast? Ta on tõotanud, et me ei pea oma võitlusi üksi võitlema. Tema käsi on vägev täna samamoodi kui aastatuhandeid tagasi

 

Tänu olgu Issandale! Päevast päeva kannab meie koormat Jumal, kes on meie pääste!

Selle kommentaari autor: APÜ