Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ajalootund

Teisipäev, 3. Juuni 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 2: 22-36

Peetruse jutlus
22Iisraeli mehed, kuulge neid sõnu: Jeesuse Naatsaretlase, mehe, kellele Jumal on tunnistuse andnud vägevate tegude ja märkide ja tunnustähtedega, mis Jumal tema läbi teie keskel tegi, nõnda kui te isegi teate,
23tema enda, kui ta oli Jumala määratud nõu ja etteteadmise järgi loovutatud, olete teie ülekohtuste inimeste kätega risti naelutades hukanud.
24Aga Jumal on tema üles äratanud, päästes ta surmavaludest, seepärast et surmal ei olnud väge teda pidada oma võimuses.
25Taavet ütleb tema kohta:
"Ma näen Issandat alati enese silme ees, sest ta on mu paremal pool, et ma ei kõiguks.

26Seepärast mu meel rõõmustab ja mu keel hõiskab, mu ihugi võib hingata lootuses,
27sest sa ei jäta mu hinge surmavalda ega anna oma Vagale näha kõdunemist.
28Sa oled mulle andnud teada elu tee, sa täidad mind rõõmuga oma palge ees."
29Mehed-vennad! Tohib ju avalikult teile öelda peavanem Taavetist, et ka tema on surnud ja maha maetud ja tema haud on meie juures tänini.
30Et ta oli prohvet ja teadis, et Jumal oli talle vandega tõotanud tema troonile seada istuma järglase ta niuete viljast,
31siis ta nägi ette ning rääkis Messia ülestõusmisest:
"Ei teda jäeta surmavalda ega näe ta liha kõdunemist."

32Sellesama Jeesuse on Jumal üles äratanud surnuist, meie kõik oleme selle tunnistajad.
33Et ta nüüd Jumala parema käega on ülendatud, siis ta on saanud Isalt Püha Vaimu, nagu oli tõotatud, ning on selle välja valanud; seda teie nüüd näete ja kuuletegi.
34Taavet ei ole ju läinud taevasse, aga ta ütleb:
"Issand ütles mu Issandale: Istu mu paremale käele,

35kuni ma panen su vaenlased su jalajäriks!"

36Kogu Iisraeli sugu teadku nüüd kindlasti, et Jumal on tema teinud Issandaks ja Messiaks, sellesama Jeesuse, kelle teie risti lõite!"

Tänu Sulle, Issand Jeesus, et sina oled ajaloo Issand. Tänu Sulle, et ka minu isiklik lugu võib saada osaks palju suuremast ning olulisemast loost!

Ajalugu on mulle alati meeldinud, nii selle konkreetsed daatumid, nimed ja sündmused, kui ka ajaloolised jutustused. Tänapäeva maailmas on suur hulk neid, kes püüavad väita, et see, millele kristlased rajavad oma usu, pole samuti midagi enamat kui ajaloolune jutustus. Peetrus, kelle kõne tänases tekstis jätkub, kummutab taolised väited täielikult, meenutades oma juutidest kuulajatele konkreetseid ajaloolisi fakte Jeesuse elust, surmast ning ülestõusmisest - fakte, mida tema kuulajaskond isiklikult oli läbi elanud ning võis kinnitada (s 22,29). 

Ometi ei ole faktid Peetruse jutu kõige olulisem osa. Peetrus rõhutab, et kõik, mis Jeesusele sündis ei olnud juhus, vaid Jumala tahtlik toimimine (s 23). Pane tähele kui mitmel korral selles lõigus on Jumal see, kes toimib. Jumal oli, ning on jätkuvalt kõike täielikult kontrollimas.

Peetruse kõne kulminatsioon tuleb 36.salmis. Et kõik eelpoolnimetatu on sündinud, saavad inimesed nüüd täie kindlusega teada järgmist: Jumal on teinud Jeesuse nii Issandaks kui Messiaks (“Kristus” on kreeka k “Messias”). Jeesus on see, keda tuleb kummardada. Tema on ainuke, kes täidab Iisraeli lootuse ning kõik selle, mis on kirjas nende Pühakirjas (s 25-28, 34). Tema on nüüd ülendatud Jumala paremale käele (s 33).

Tänases maailmas, kus on palju neid, kes tahavad uskuda, et tõde on suhteline ei tohi meie eksida arvamisse, et meie usk on mingi suhteline tõde ainult. Võibolla nii mõnigi,  kes täna seda kommentaari loeb, ei ole varem kunagi osanud hinnata, kui suures mahus on ajaloolist tõendusmaterjali Jeesus elu, surma ning ülestõusmise kohta. Ja et seni oleme  Kristuse usu läbi vastu võtnud, ei pruugi paljud üldse hoomata kui tugevale ajalooliste faktide kaljule see usk on rajatud.

Ome kõne teises pooles näitab Peetrus, et kristlus ei ole mingi usuhüpe tundmatusse pimedusse või tõendamatusse väljamõeldisesse,  vaid ususamm aktsepteerimaks elu mis reaalselt elati, mis suri ning tõusis üles.

 
Kiida Jumalat täna meie usu ajaloolise faktoloogilise aluse eest. Palu, et Jumal annaks sinu sisse kindla usalduse, elades maailmas, mis järjepidevalt soovib relativiseerida meie usku.

Selle kommentaari autor: Julie Robb