Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elu märk

Neljapäev, 24. Juuli 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 4: 43-54

Jeesus tervendab kuninga ametimehe poja
43Aga kahe päeva möödudes rändas Jeesus sealt edasi Galileasse.
44Jeesus ise ju tunnistas, et "prohvetist ei peeta lugu ta oma kodukohas".
45Ometi, kui ta nüüd tuli Galileasse, võtsid galilealased tema hästi vastu, sest nad olid näinud, mida kõike ta oli teinud pühade ajal Jeruusalemmas; nemadki olid ju käinud nendel pühadel.
46Nii tuli Jeesus taas Galilea Kaanasse, kus ta oli muutnud vee veiniks. Ja seal oli üks kuninga ametimees, kelle poeg oli Kapernaumas haige.
47Kui ta kuulis, et Jeesus on tulnud Juudamaalt Galileasse, läks ta tema juurde ja palus, et Jeesus tuleks alla ja teeks terveks tema poja, sest see oli suremas.
48Siis Jeesus ütles talle: "Te usute mind ainult siis, kui näete tunnustähti ja imetegusid."
49Ametimees ütles talle: "Issand, tule alla, enne kui mu laps sureb!"
50Jeesus ütles talle: "Mine, sinu poeg elab!" Ja inimene uskus sõna, mis Jeesus talle ütles, ning läks.
51Aga juba koduteel tulid ta sulased talle vastu teatega, et ta laps elab.
52Siis ta päris neilt tundi, mil pojal hakkas kergem. Nad ütlesid talle: "Eile päeval kella ühe ajal lahkus temast palavik."
53Nüüd märkas isa, et see oli juhtunud täpselt sel ajal, mil Jeesus oli talle öelnud: "Sinu poeg elab!" Ja tema uskus, samuti kogu ta pere.
54Selle teise tunnustähe tegi Jeesus pärast Juudamaalt Galileasse tulekut.

Issand, ma tahan Sind austada kõiges mida teen ja mõtlen!

Jeesus pöördub tagasi paika, kus oli teinud oma esimese imeteo, ning kohtame nüüd meest, kes olles Temast kuulnud, tuleb ta juurde. Teda kirjeldatakse kui “kuninga ametimeest” (s 46), mis viitab, et ilmselt töötas mees Heroodese õukonnas.  Kui Nikodeemos kuulus religioosesse kõrgklassi, siis see mees töötas poliitilise võimu keskuses. Ja tema küsimused ei puuduta käsuseadust või usulisi rituaale - tema südame igatsus on väga sirgjooneline: ta tahab et ta poeg võiks ellu jääda. Jeesus proovib teda, kas ta tõesti usub, kuid mees suudab näha vaid oma poja suurt vajadust ja lootust mida Jeesus toob.

Peale eelnevaid teoloogilisi diskussioone tundub see tekstilõik ülimalt lihtsakoeline - ometi võtab see kokku kõik eelneva. 

Johannese evangeeliumi 3. ja 4. peatükkide sõnum on lihtne: me oleme kõik ohus- nii usulised juhid, või sotsiaalsed heidikud, prohvetiõpilased või riiklikud ametimehed - surra igavest surma, kuid Jumal on saatnud Jeesuse, et igavese surma asemel võiksime pärida igavese elu. Miks on Jumal seda teinud? Sest Ta armastab meid! Kuidas võime selle saada? Kui tuleme ja küsime.

Tänases lõigus on aga ka tumedam pool. Salmis 45 jutustab evangelist, et Galileas võeti Jeesus rõõmuga vastu, ilmselt imede tõttu, mida ta seal varem teinud oli - samas oli Jeesus üsna hiljuti oma jüngreid hoiatanud, et prohvetit ei austata tema oma kodukohas. Kuidas peaksime sellest ilmsest vastuolust aru saama? Selgitavad viited leiame Jh 2:23-25 ja 4:48. Usk, mis rajaneb täielikult vaid imede nägemisele ning igatsemisele, on puudulik. Selline usk ei austa Jeesust, ning taolise usuga inimesele ei ilmuta Jeesus oma tõelist olemust. Salmis 46 meelde tuletatud Jeesuse esimene imeteo eesmärk on tuletada meile meelde mis oli Jeesuse tulemise tõeline eesmärk. Puudulik usk keskendub imetegudele ega suuda näha seda, millele osutavad imeteod. Kuninga ametimehe usk Jeesuse sõnasse tuletab meile meelde, et Jeesus on Sõna (Jh 1:1), näidates, et mehe usk ulatus kaugemale tunnustegudest, Kristuse eneseni.

 
Kes meie lähedastest on ohus surra igavest surma? Mine täne Elu Issanda ette ning palveta, et Tema võiks nad päästa.

Selle kommentaari autor: Ida Glaser