Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vastulause!

Neljapäev, 30. Oktoober 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 3:1-8

Ka juudid on süüdlased
1Mis on siis juudil erilist või mis kasu on ümberlõikamisest?
2Jah, on palju ja mitmel moel. Esmalt juba see, et juutide kätte on usaldatud Jumala sõnumid.
3Mis siis nüüd? Kui mõned pole olnud ustavad, ega siis nende ebaustavus tühista Jumala ustavust?
4Mitte sugugi! Kindel on, et Jumal on tõemeelne, aga iga inimene valelik, nagu on kirjutatud:
"...selleks, et sind tunnistataks õigeks su sõnades ja sa võidaksid, kui sinuga käidaks kohut."

5Kui aga meie ülekohus toob esile Jumala õigluse, mida me siis peame ütlema? Kas Jumal pole siis ebaõiglane, kui ta meid nuhtleb vihas? Ma räägin inimlikul pinnal.
6Mitte sugugi! Kuidas siis muidu saaks Jumal kohut mõista maailma üle?
7Kui aga Jumala tõde minu valetamise tõttu saab üha rohkem temale kirkuseks, miks siis minu üle veel kohut mõistetakse, nagu oleksin ma patune?
8Ja miks siis ei ole nõnda, nagu mõned mind teotades räägivad, et mina ütlevat: "Tehkem kurja, et sellest tuleks head!" Niisuguste nuhtlus on õige.

"Issand, Sa oled õiglane oma sõnades ja selge oma kohtumõistmises. Luba, et mul võiks olla murtud süda ja purukslöödud vaim." (Ps 51:6,19)
Paulus arendab seda diskussiooni sõnarünnaku vormis - mis on üks kreeka väitluse vormidest, kus iga vastulause mõnele argumendile tõsteti üles selleks, et keegi selle maha tõukaks. Kuid võib ka olla, et koguduses oli inimesi, kes väitsid selliseid asju nagu Paulus siin välja toob.
 
Mis kasu on siis juut olemisest või ümberlõikamisest (s. 1,2)? Väga palju kasu, väidab Paulus. Kuigi juudi soost pärinemine ei tee sind Jumala ees õigeks, oled sa siiski lepingu pärija ja ka Vana Testamendi õpetuste pärija. 
 
Ja mis kasu on ustavusest (s. 3)? Kas tõsiasi, et mõned on oma ustavuse hüljanud teeb kuidagi tühiseks Jumala ustavuse? Pauluse vastus sellele on väga tugev - "kindlasti mitte. Mitte miski ei suuda vähendada ega tühjaks teha Jumala muutumatut ustavust." 
 
Ja kuidas on lood Jumala õiglusega (s. 5,6)? Kui me oleme kõik patused, siis kas see ei tee siis Jumalast ennasttäisoleva ja kättemaksuhimulise olendi? Vastupidi, väidab Paulus - see toob esile Jumala loomuse ja Tema õiguse kohut mõista.
 
Kuidas on lood Jumala auga (s. 7,8)? Kas mina patune olemisega ei aita kaasa Jumala au esiletoomisega (kontrasteerudes sellega)? Tundub, et Paulust oli süüdistatud, et ta olevat õpetanud, et kristlased peaksid tegema kurja selleks, et headus paremini välja paistaks (s. 8). "Mitte mingil juhul," vastab Paulus. Jumalal pole vaja minigt lisaabi, et Ta au välja paistaks - ja kindlasti mitte meie pattude poolt... Mis Teda selle asemel kindlasti hoopis kurvastavad. 
 
Need filosoofilised vastulaused evangeeliumi sõnumile kõlavad ka üsna kaasaegselt. Mõte pühast Jumalast, kelle olemus on tõde ja õigsus ja kes meie üle kohut mõistab ei ole populaarne. Me peame teadma kuidas vastata vastulausetele, mis meile võidakse esitada,  otse ja kinldalt aluselt. Samal ajal olles ka tähelepanelikud kuulajad, kui me suhtleme nendega, kelle jaoks Jumala olemus on segadusseajav, mõistmatu ja takistuseks. Järgmine kord, kui loed mõnda raamatut või vaatad filmi, ürita mõelda kuidas on Pauluse õpetus ajakohane sellele sõnumile, mida need asjad endas kannavad.
Palu nende eest, kes töötavad, et teha evangeeliumi sõnum selgeks ja arusaadavaks väitluste ja õpeuste kaudu - eriti nende eest, keda sa isiklikult tunned.

Selle kommentaari autor: Pete Broadbent