Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mulle on elamine Kristus

Laupäev, 6. Detsember 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 15:14-21

Pauluse kavatsustest
14Mu vennad, ma olen veendunud, et te olete täidetud headuse ja kõiksugu tunnetusega ning suudate ka üksteist manitseda.
15Kohati olen ma teile üsna julgesti kirjutanud, nagu teile meeldetuletuseks, toetudes Jumala poolt mulle antud armule -
16olla Kristuse Jeesuse teener paganate seas, tehes Jumala evangeeliumi preestritööd, et paganate ohver oleks meelepärane, Püha Vaimu läbi pühitsetud.
17Ma võin siis Kristuses Jeesuses kiidelda sellest, mis on Jumalast,
18sest ma julgen ju rääkida ainult sellest, mida Kristus paganate kuulekuseks on teinud minu kaudu sõna ja teoga,
19tunnustähtede ja imetegude väe läbi, Jumala Vaimu väe läbi, nii et ma, alustades Jeruusalemmast ja liikudes ümberringi Illüüriani, olen Kristuse evangeeliumi kuulutamise lõpule viinud.
20Aga ma olen endale pidanud auasjaks mitte kuulutada evangeeliumi seal, kus Kristust juba on nimetatud, et ma ei ehitaks teiste poolt pandud alusele,
21vaid nagu on kirjutatud:
"Need, kellele ei ole temast midagi kuulutatud, näevad ja need, kes ei ole kuulnud, hakkavad mõistma."

"Jumal on saanud minust kõik, mida ta võis saada." 1 Tänu Jumalale, et need William Boothi, Päästearmee asutaja sõnad võivad olla tõsi ka meie jaoks.

See on üks neid lõike, kus Paulus mõtiskleb omaenda kõne ja teenimise üle.Rohkem kui 20 aastat enne seda, kui Issand oli käskinud Ananiasel tellida Saulus kui valitud tööriist, et viia Jumala nimi paganate ja nende kuningate ning Iisraeli rahva ette. 2 Nüüd kuulutab Paulus: " Tunnustähtede ja imetegude väe läbi, Jumala Vaimu väe läbi ... alustades Jeruusalemmast ja liikudes Illüüriani, olen Kristuse evangeeliumi kuulutamise lõpule viinud " (s 19).Silma paistavad paljud Pauluse teenistuse omadused:  üks neist on tema  soojus .Ta suhtleb soojalt Rooma kristlastega ja kinnitab nende iseloomu ning vaimset jõudu, kuigi ta peab neid ka erinevates küsimustes korrigeerima. Tema lõplik eesmärk on neid julgustada ja üles ehitada. 3  Paulus  on oma kutsumusele ustav.Lõigus 2Kr 11:23 – 33 kirjeldab ta, mis on läinud talle maksma 10 aastat raugematut rügamist.Ta räägib siin oma preesterlikust kohustusest pakkuda paganate " ohvrit Jumalale, et see oleks Jumalale meelepärane ja Püha Vaimu läbi pühitsetud   (s 16). 4  Selles on Pauluse  alandlikkust .Matthew Henry kommenteerib salmi 18:  Ükskõik mida head me teeme, see pole meie, vaid Kristus ... töö on Tema oma ja tugevus on Tema oma ... Paulus kasutab kõiki võimalusi, et kogu kiitus läheks Kristusele. 5 Paulusele  annab väe Püha Vaim (s 19). Paganad on vastanud Jumalale Pauluse  sõnade (tema kõned) ja tegude (tunnustähed ja imeteod) tõttu (6) – kuid kõik see sai võimalikuks ainult Püha Vaimu väe  tõttu. See on Pauluse  raugematu töö .Tema kirg oli kuulutada  evangeeliumit seal, kus Kristust ei tuntud (s 20). Varsti on see Rooma, seejärel Hispaania.Kas me jagame tema usinust ja pühendumust?Tänan Sind, Issand, et evangeelium on Sinu vägi kõigile, kes usuvad. 

Aita meil kuulutada sooja südamega, ustavalt, alandlikult, lakkamatult, Püha Vaimu väes.

1 Robert Coleman, Songs of Heaven , Revel, lk 43 2 Ap 9:15,16 3 Rm 15:2 4 The Message 5 Commentary, VI , lk 491 6 Nt Ap 14:8 – 10; 16:16 – 18; 20:7 – 12