Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kiirustamise ohud

Reede, 27. Veebruar 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Tm 5:17-25

Kogudusevanematest
17Vanemaid, kes hästi juhatavad kogudusi, peetagu kahevõrra austusväärseiks, eriti neid, kes näevad vaeva sõna ja õpetamisega.
18Pühakiri ütleb ju: „Sa ei tohi siduda kinni pahmast tallava härja suud!” ja „Tööline on väärt oma palka”.
19Vanema vastu tõstetud kaebust ära võta muidu kuulda, kui et on kaks või kolm tunnistajat.
20Patustajaid noomi kõikide ees, et ka teised hakkaksid kartma.
21Ma vannutan sind Jumala ja Issanda Jeesuse Kristuse ja valitud inglite ees, et sa seda kõike silmas peaksid ilma eelarvamusteta ega teeks midagi erapoolikult!
22Ära ole kärmas käsi kellegi peale panema, ära ka tee end võõraste pattude osaliseks! Hoia end puhtana!
23Ära joo enam vett, vaid kasuta veidi veini oma kõhu ja oma sagedaste põdemiste pärast.
24Mõne inimese patud on kohe ilmsed ja viivad kohtumõistmisele, aga mõne patud järgnevad neile.
25Niisamuti on ka head teod ilmsed ning needki, mis seda ei ole, ei saa jääda varjule.

Tänu sulle Isa, kõikide eest, kes juhivad koguduse tööd!

Koguduse tulevikutervis sõltub heade juhtide ametisseseadmisest - siin nimetatakse neid vanemateks. Timoteos ei saa Efesosse igaveseks jääda! Taas kord veenab Paulus, et juhtide eluviis peab vastama sellele, mida nad õpetavad ning juhte tuleb austada selle vastutuse tõttu, mida nad kannavad. Paulus ei selgita täpsemalt, mida tähendab “kahekordne austus”, kuid kontekst viitab materiaalsele toetusele. Paulus kinnitab seda ka tsitaatidega toorast ja Jeesuselt eneselt.

Juhid ei ole täiuslikud ning võivad samuti pattu teha. See toob alati kaasa kahju, kuid see ei tohiks meid üllatada. Kui on olemas kaalukad tõendid juhtide eksimise kohta (s 19), siis tuleb sellega tegeleda avalikku manitsust kasutades. Distsiplineerivad meetmed peavad olema kõigile nähtavalt õiglased. Hoolimata juhi positsiooni olulisusest ja ka äkilisest survest täita vabanenud juhi koht (1Tm 1:19-20), ei tohiks uue juhi nimetamine toimuda kiirustades. Panna juhi positsioonile inimene, kes võib elada tõsises, harjumuslikus patus, tähendaks riskida terve koguduse käekäiguga, ning siis langeb vastutus ka sellise otsuse tegijatele Jumala ees. On vaja rahulikku läbikatsumist, mis otsib tõendust tõelisest headusest ja kvaliteedist (s 25). Ükskõik kui hoolikas aga kaalumisprotsess enne “käte pealepanemist” on, jääb vigade tegemise võimalus alles, mis siiski ei tohiks hakata pidurdama ametissenimetamise protsessi. Kõikide inimeste patud ei ole koheselt nähtavad, vaid need “järgivad neid” (s 24). Viimselt saab kohtujärje ees avalikuks kogu meie elu ning alles siis saame teada, kui täpsed olid enne langetatud otsused ja valikud.

Austust ei tule üles näidata vaid koguduse juhtide vastu. Selles tekstis kohaldatakse sama suhtumist leskedele (1Tm 5:3), vanematele (1Tm 5:17) ning isegi ka orjade peremeestele (1Tm 6:1). Samasugust austust tuleb osutada nii kristlastest kui mittekristlastest peremeestele. Kõik inimesed peavad kord seisma Jumala kohtujärje ees (1Tm 5:24), ning see teeb nad vääriliseks saama austavat suhtumist juba praegu.  

 
Palveta nende eest, kes peavad ametisse nimetama kristlikke juhte. Palveta ka oma kogukonna ja riigi juhtide eest.

Selle kommentaari autor: +Graham Cray