Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastus muudab kõik

Teisipäev, 14. Aprill 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 29:15-35

Jaakob teenib Laabanit Raaheli ja Lea pärast
15Ja Laaban ütles Jaakobile: „Kas sa sellepärast, et oled mu sugulane, peaksid mind teenima ilma palgata? Nimeta mulle oma palk!”
16Laabanil aga oli kaks tütart; vanema nimi oli Lea ja noorema nimi oli Raahel.
17Leal olid läiketa silmad, aga Raahel oli jumekas ja ilusa välimusega.
18Jaakob armastas Raahelit, seepärast ta ütles: „Ma teenin sind seitse aastat su noorema tütre Raaheli pärast!”
19Laaban vastas: „Ma annan ta parem sinule kui mõnele teisele mehele. Jää minu juurde!”
20Ja Jaakob teenis Raaheli pärast seitse aastat, ja need olid tema silmis nagu üksikud päevad, sellepärast et ta teda armastas.
21Siis Jaakob ütles Laabanile: „Anna mu naine mulle kätte, sest aeg on täis, et ma võin minna tema juurde!”
22Laaban koguski kokku kõik selle paiga mehed ja tegi peo.
23Aga õhtul ta võttis oma tütre Lea ja viis selle tema juurde; ja Jaakob heitis ta juurde.
24Ja Laaban andis oma teenija Silpa oma tütrele Leale teenijaks.
25Jõudis hommik, ja vaata, see oli Lea! Siis ütles Jaakob Laabanile: „Mis sa mulle oled teinud! Eks ma ole Raaheli pärast sind teeninud? Mispärast sa mind petsid?”
26Aga Laaban vastas: „Ei ole meie pool kombeks anda noorem enne vanemat.
27Pea sellega pulmanädal ära, siis me anname ka teise sulle teenistuse eest, kui sa mind veel teist seitse aastat teenid!”
28Ja Jaakob tegi nõnda ning pidas sellega pulmanädala ära, siis ta andis oma tütre Raaheli temale naiseks.
29Ja Laaban andis oma teenija Billa oma tütrele Raahelile teenijaks.
30Siis Jaakob heitis ka Raaheli juurde, ta armastas ju Raahelit ikkagi rohkem kui Lead; ja ta teenis Laabanit veel teist seitse aastat.
Jaakobi pojad
31Ent kui Issand nägi, et Lea hüljati, siis ta avas tema üsa; Raahel aga oli viljatu.
32Ja Lea jäi lapseootele ja tõi poja ilmale ning pani temale nimeks Ruuben, sest ta ütles: „Issand on mu alandust näinud. Küllap mu mees hakkab nüüd mind armastama!”
33Ja ta jäi taas lapseootele ja tõi poja ilmale ning ütles: „Issand on kuulnud, et mind hüljati. Seepärast on ta mulle ka selle andnud.” Ja ta pani temale nimeks Siimeon.
34Ja tema jäi taas lapseootele ja tõi poja ilmale ning ütles: „Nüüd viimaks mu mees kiindub minusse, sest ma olen temale kolm poega ilmale toonud!” Seepärast pandi sellele nimeks Leevi.

“Oo Issand, Sa oled kaunis, tahan otsida vaid Sinu palet…palun läida see tuli, mis kord nii kirkana ja selgena põles; palun uuenda mu esimese armastuse leek.” (Keith Green © 1980 Birdwing Music)

“Jaakob armastas Raahelit….”(s 18) ja tema jaoks seisatus universum ning aeg: kõik muutus korraga. Seitse aastat tundus nagu paar päeva, sest ta armastas ning pidas Raahelist nii palju, et iga hind tundus tühine. Tuleta meelde enda esimene sügav, täielik ja kõike muud jättev armastuseaeg Jumalaga. Võibolla oli see sinu nooruses. Võibolla möödunud nädalal. Millal see ka polnud - Pühakiri tõstab esile esimese armastuse erakordset väge, esitades meile väljakutse seda mitte unustada.

Ilmutuse raamatus esitab Paulus Efesose kogudusele meeleparanduskutse, süüdistades neid esimese armastuse mahajätmises ning käskides neid teha “esimese armastuse tegusid” (Ilm 2:4-5). Jumal armastab seda, kui me Teda kirglikult armastame.

Pane tähele Jaakobi alistumist, kui Laaban teeb esimese lepinguettepaneku.  Miks ja kuidas ta sai sellega nõus olla? Arvan, et Jaakob õppis taktitunnet. Jumal oli Jaakoblie juba seitse aastat varem tõotanud kaitset ning hoolitsust. Kui me Jumalat usume, tunnustame ning usaldame kõiki Tema tõotusi, siis vabastab see meid enese pärast õiguse kontrollimisest, survestamisest ning sellega manipuleerimisest. Teame, et Jaakob oli saanud kutse Jumalalt täita Tema tahtmist ning võis ka olla, et sel viisil õppis ta seda usaldama. Aga kui raske võib olla alistumine sellisele petlikule ja manipuleerivale peremehele nagu Laaban oli! Hiljuti, kui uurisin taas Jeesuse õpetust, meenusid mulle Tema sõnad Mäejutlusest “Ärge pange vastu inimesele, kes teile kurja teeb” (Mt 5:39). Sel aastal olen veidi kogenud, et mind on ärakasutatud, ning peale selle ütluse meenutamist, olen rohkem kui korra teinud otsuse teisele poolele alistuda. Üllatav oli aga see tugev vabaduse ning rahu tunne, mis mind valdas peale selle otsuse tegemist - ma õppisin Jumalat taas veidi rohkem usaldama.

Mõtiskle ebaõigluse üle, mida oled pidanud kannatama ning millise reaktsiooni tookord valisid. Kas pöörasid teise põse ja alistusid, või läksid kergema vastupanu teed? Räägi sellest Jumalale.

Selle kommentaari autor: Peter Holford