Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Üksnes Jumal võib seda teha

Laupäev, 23. Mai 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 9:1-8

Jeesus tervendab halvatu
1Ja Jeesus astus paati ja tuli teisele poole järve oma kodulinna.
2Ja vaata, tema juurde kanti üks halvatu, kes oli kanderaamil. Ja nende usku nähes ütles Jeesus halvatule: „Ole julge, poeg, sinu patud on sulle andeks antud!”
3Ja vaata, mõned kirjatundjad mõtlesid endamisi: „See teotab Jumalat!”
4Jeesus, teades nende mõtteid, ütles neile: „Mispärast te mõtlete kurja oma südames?
5Sest kumb on kergem, kas öelda: „Sinu patud on andeks antud!” või öelda: „Tõuse püsti ja kõnni!”?
6Aga et te teaksite, et Inimese Pojal on meelevald patte andeks anda maa peal,” - siis ta ütles halvatule - „tõuse püsti, võta oma kanderaam ja mine koju!”
7Ja too tõusis ning läks koju.
8Seda nähes hakkasid rahvahulgad kartma ja ülistasid Jumalat, kes annab inimestele sellise meelevalla.

Täna Jumalat andestuse eest, mis meile igal päeval osaks saab

Kirjutan seda kommentaari päevil, mil üks minu lähedastest on kannatamas raske depressiooni all. See väljendub jätkuvas suures süütundes, millest suur osa on tingitud valesüüst – tüüpiline selle haiguse puhul. Ja nii tuleb meil tema eest igapäevaselt hoolt kandes ka jätkuvalt kinnitada, et Jumal on talle andestanud.

Matteuse kirjeldatud hämmastavas imelugude järgnevuses on täna loetu eriti tähelepanuväärne, kuna räägib Jeesuse autoriteedist anda inimestele andeks nende patud. Ja pole mingi ime, et just selles loos saab tema vastaste leer eriti ärritatud. Ülejäänud peatükkides süüdistatakse teda mitte üksnes jumalapilkamises ( s 3), vaid lisaks ka ebamoraalses käitumises ( s 11) ja isegi koostöös saatanaga ( s 34).

On raske mõista, miks pidid tolle aja usulised juhid suhtuma Jeesusesse skeptiliselt ja vaenulikult. Tolle päeva sündmustes osalenud rahvahulk ei saanud kuidagi mõjutatud kirjatundjate religioossetest eelarvamustest ja ilmsest pimedusest. Selle asemel andsid nad au Jumalale, nähes halvatu juures toimunud muudatust (s 8). Siiski on kõige liigutavam halvatu sõprade reaktsioon. Matteus kirjeldab pingutust, mida neilt nõudis oma sõbra Jeesuse ette toomine. Ning see peaks oluline olema ka meile, kuna meenutab meie suurt eesõigust aidata inimesi Jeesuse tervendavasse ligiolusse.

Tean, et meie perekond ei suuda oluliselt kergendada oma haige sugulase seisukorda ja võtta temalt ta süükoormat. Ometi pole me täiesti abitud, sest oma palvete kaudu saame teda pidevalt Jeesuse ligiolusse asetada.

 
Keda saaksid sina oma palvete abil Jeesuse ette asetada? Kellele võiksid Jeesust tutvustada täna eelseisvates vestlustes?

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb