Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Head mainet säilitades

Laupäev, 11. Juuli 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 11:2-16

Pea katmisest jumalateenistusel
2Ma kiidan teid, vennad, et te mind igati meeles peate ja hoiate pärimusi, nõnda nagu ma need teile andsin.
3Aga ma tahan, et te teaksite: Kristus on iga mehe pea, aga mees on naise pea, ja Jumal on Kristuse pea.
4Iga mees, kes kaetud peaga palvetab või prohvetlikult kõneleb, häbistab oma pead.
5Ja iga naine, kes paljapäi palvetab või prohvetlikult kõneleb, häbistab oma pead, sest see on otse nõnda, nagu oleks ta paljakspöetu.
6Kui naine ei kata oma pead, siis ta lasku ka oma juuksed maha lõigata; kui aga naisele on häbiks lasta juukseid lõigata või pead paljaks pügada, siis ta katku oma pea kinni!
7Mees ei ole kohustatud oma pead katma, kuna ta on Jumala kuju ja aupaiste, naine aga on mehe aupaiste.
8Sest mees ei ole ju naisest, vaid naine mehest,
9ega ole ka mees loodud naise pärast, vaid naine mehe pärast.
10Seepärast on naine kohustatud kandma meelevalla tunnust pea peal inglite pärast.
11Ometi ei ole Issanda ees mees ilma naiseta midagi ega naine ilma meheta midagi,
12sest nii nagu naine on mehest, nõnda on ka mees naise läbi, aga kõik on Jumalast.
13Otsustage ise: kas naisel on kohane paluda Jumalat paljapäi?
14Eks loodus ise õpeta teile, et mehele ei ole auks kanda pikki juukseid,
15aga kui naine kannab pikki juukseid, siis on see temale auks, sest pikad juuksed on talle antud katte eest.
16Kui aga keegi kavatseb kiusu ajada, siis ta teadku, et meil ega Jumala kogudustel ei ole seesugust kommet.

“Ei ole olemas mingit paika, mille kohta Kristus ……ei deklareeriks: “See kuulub mulle!” (Abraham Kuyper, Hollandi peaminister, 1837–1920) Kas sinu elus on alasid, millede üle peaksid tunnustama teadlikumalt Kristuse valitsust?

Kui vaatad mõnd 1930-või 40 pärit pilti märkad, et on toimunud tähelepanuväärne muutus inimeste riietumisviisis - sh ka peakatete kasutamises. See kõik ei muuda tänase teksit lahtiharutamist esmapilgul kergemaks. Kuigi peamine selle teksitkag seoses toimuv piibliuurijate diskussioon keerleb naisküsimuse ümber, on Pauluse lähtekohaks hoopiski mehed. Arvestades seda, mida Paulus mõlema soo puhul ütleb pea katmise kohta, tekib küsimus, kas meie kaasajal toimime sõnakuulmatult? Või pole öeldu tähendus nii oluline meile kui esmapilgul tundub?

Hoolimata isiklikust kogemusest juudina, annab Paulus meestele käsu mitte katta oma pead palvetamiseks (s 4), eesmärgiga tunnustada Kristuse peaks olemist ning olla kooskõlas kohaliku kultuuriga (s 3). Kuigi ei ole ühest selgust selles, kuidas inimesed riietusid tolle aja Korintoses, võib siiski oletada, et naiste puhul oli kaetud pea austuväärsuse märgiks, võibolla aga isegi peamiseks sooliseks eraldusmärgiks. Siis ei ole ka imekspandav, et Paulu käsib naistel olla kaetud peaga (s 6) - sest vastasel juhul oleks neid peetud ebaväärikaiks. Kuigi nimetatud lõiku on keeruline ja vastuoluline mõista, esitab see väljakutse ka meie kaasaja vaba riietumisstiili kultuuris küsida  - millisel viisil riietumine võiks olla Jumalale meelepärane.

Pauluse radikaalne õpetus aga läheb veelgi kaugemale. Selleasemel, et hoida naisi parajas kauguses eemal - nagu oli sünagoogide praktika - lubab Paulus neil nii palvetada kui ka prohveteerida avaliku jumalateenistuse käigus (s 5)! Ja mitte ainult seda - Kristuse on nii mehed kui naised tõeliselt sõlutmatud (s 11, 12). Mil määral ja viisil peegeldub meie arusaamine soorollidest Kristuses meie elus - kas vastandudes või sulandudes kaasaegse kultuuriga?

 
“Ma kõnelen enda riietuse kaudu” (Umberto Eco) Mida ütleb sinu välimus sinu kohta? Ja kuidas võiksid selle abil väljendada oma usku Kristusesse?

Selle kommentaari autor: Emlyn ja Tricia Williams