Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

On sul küsimusi?

Neljapäev, 27. August 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 11:1-19

Jüngri vastuvõtmise palgast
1Ja sündis, et kui Jeesus oli lõpetanud korralduste andmise oma kaheteistkümnele jüngrile, siis siirdus ta sealt edasi õpetama ja jutlustama nende linnadesse.
Jeesus vastab Ristija Johannesele
2Kui siis Johannes vangihoones kuulis Kristuse tegudest, saatis ta oma jüngreid
3temalt küsima: „Kas sina oled see, kes pidi tulema, või jääme ootama teist?”
4Ja Jeesus vastas neile: „Minge teatage Johannesele, mida te kuulete ja näete:
5pimedad näevad jälle ja jalutud kõnnivad, pidalitõbised saavad puhtaks ja kurdid kuulevad ja surnud tõusevad üles ja vaestele kuulutatakse evangeeliumi
6ja õnnis on see, kes ei pahanda ennast minu pärast!”
Jeesus kõneleb Ristija Johannesest
7Kui siis need olid läinud, hakkas Jeesus rahvahulkadele kõnelema Johannesest: „Mida te tahtsite näha, kui läksite kõrbe? Kas tuules kõikuvat roogu?
8Või mida te tahtsite näha, kui läksite välja? Kas pehme riidega rüütatud inimest? Ennäe, pehme riide kandjad on kuningakodades.
9Või miks te läksite välja? Kas vaatama prohvetit? Jah, ma ütlen teile, hoopis enamat kui prohvetit!
10Tema ongi see, kellest on kirjutatud: Vaata, ma saadan sinu eele oma käskjala, kes tasandab sinu tee su ees.
11Tõesti, ma ütlen teile, naisest sündinute seast ei ole tõusnud suuremat Ristija Johannesest, aga väikseim taevariigis on suurem temast.
12Ristija Johannese päevist tänini rünnatakse taevariiki ja ründajad kisuvad selle endale.
13Kõik Prohvetid ja Seadus on ju ennustanud Johanneseni,
14ja kui te nõustuda tahate: tema on Eelija, kes pidi tulema.
15Kel kõrvad on, see kuulgu!
16Aga kellega ma võrdleksin seda sugupõlve? See on laste sarnane, kes istuvad turgudel, hõigates teistele:
17Me oleme teile vilet puhunud, ja te ei ole tantsinud. Me oleme teile itkenud, ja te ei ole vastu rindu löönud.
18Sest Johannes tuli, ei söönud ega joonud, ja nad ütlevad: „Tal on kuri vaim.”
19Inimese Poeg tuli, sööb ja joob, ja nad ütlevad: „Ennäe, see inimene on söödik ja veinijoodik, tölnerite ja patuste sõber!” Ja ometi annavad tarkusele õiguse ta enda teod.”

Võta paar hetke, et vaikselt mõtiskleda kes Jeesus sulle on. Mida sa vajaksid Temalt praegu?

Aastaid tagasi, kui elasin Austraalia väikeses sadamalinnas, oli seda peatselt külastamas kuninganna kuningliku jahi “Britannia” pardal. Suures entusiasmipuhangus paigati linnas ära kõik teed, kus kuninganna võinuks liikuda, majad värviti üle ning tänavad kaunistati, et olla valmis väärika külalise vastuvõtuks.

Ristija Johannese roll oli veidi samalaadne. Tema ebaharilik, isegi dramaatiline persoon tõmbas rahvahulki ebasõbralikku Judea kõrbe, igatsusega kuulda Jumala saadiku sõnumit (Ml 3:1), kes julgelt kutsus kõiki üles meeleparandusele.

Jumala kuningriik ja Messia olid saabumas. Ometi tundub, et Jeesuse kohtamisega ei täitunud kõik Ristija Johannese ootused. Jeesus polnud ei kangelasest vallutaja, ega ka religioosne askeet. Nii saadab Johannes oma jüngrid Jeesuse juurde, teda küsitlema. Jeesus kutsus neid üles tähele panema  Jesaja poolt ette kuulutatud Jumala ligitulemise märke (Js 35:5-6; Js 29:18; Js 61:1-2) - pimedate, kurtide, lombakate ja pidalitõbiste haigustest vabanemist, surnute elluärkamist ning vaestele hea sõnumi kuulutamist.

Esitades huumoriga vürtsitatud küsimusi Ristija Johannese kohta, suunas Jeesus rahva tähelepanu uue ajastu algusele, kus Johannesest, kui suurimast naisest sündimute hulgas, lähevad ometi mööda kõik need, kes kuuluvad sellesse Jumala kuningriigi uude korraldusse, mille sisseõnnistajaks ja avajaks on Jeesus ise. Tema kuningriik laieneb siin maailmas, kuid mitte nii nagu inimesed ootavad. Mõlemad, nii Johannes, kui ka Jeesus olid ebaharilikud isiksused.

Ja kuigi paljud kuulasid neid, vastasid vähesed nende kutsele täieliku ja ehtsa meeleparandusega või pühendumisega. Neid mõlemaid pandi põlu alla enamuse nende põlvkonna poolt, kuigi täiesti teistel põhjustel. Ja mõlema mehe julge kuulutus, tõi neile kaasa ka vägivaldse surma. 

Jumalariik saab alati siin maailmas olema vägivalla sihtmärk, kuid tema kodanikud, kes võtavad vastu Jeesuse tarkuse sõnumi ning selle uue, mida Jumal teeb nende eludes ja eluajal, saavad jagama ka seda kuninglikku suurust, millest Jeesus räägib. Jah, nad võivad sattuda kannatusse ja vägivalla alla, kuid - nii Jeesuse kui ka tema järgijate - kannatuse läbi kasvab Jumala kuningriik.

 
Palu, et Jeesus näitaks sulle, kes Ta tegelikult on. Mõtiskle, kus ja kuidas võiksid Teda näha ja kuulda.

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson