Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nähtamatu ja siiski nähtav

Reede, 11. September 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 13:31- 43

Tähendamissõna sinepiivakesest
31Jeesus kõneles neile veel teise tähendamissõna: „Taevariik on sinepiivakese sarnane, mille inimene võttis ja külvas oma põllule.
32See on küll väiksem kõigist seemneist, ent kui taim kasvab, siis on see suurim aias ja saab puuks, nii et taeva linnud tulevad ja pesitsevad selle okstel.”
Tähendamissõna haputaignast
33Ta rääkis neile veel ühe tähendamissõna: „Taevariik on haputaigna sarnane, mille naine võttis ja segas kolme vaka jahu sekka, kuni kõik läks hapnema.”
Raiheina tähendamissõna seletus
34Seda kõike rääkis Jeesus rahvahulkadele tähendamissõnades ja ilma tähendamissõnata ei rääkinud ta neile midagi,
35et läheks täide, mis on üteldud prohveti kaudu: „Ma avan oma suu tähendamissõnadeks, kuulutan, mis on olnud peidus maailma rajamisest peale.”
36Siis laskis Jeesus rahvahulgad ära minna ja tuli koju. Ja ta jüngrid astusid ta juurde ning ütlesid: „Seleta meile tähendamissõna raiheinast!”
37Ja tema kostis: „Hea seemne külvaja on Inimese Poeg.
38Põld on maailm, hea seeme Kuningriigi pojad, raiheinad aga kurja pojad.
39Ent vihamees, kes neid külvab, on kurat. Lõikus on ajastu lõpp, lõikajad on inglid.
40Nii nagu nüüd raiheinad korjatakse ja tulega ära põletatakse, nõnda on ka selle ajastu lõpul.
41Inimese Poeg läkitab oma inglid ja need korjavad tema Kuningriigist kõik pahanduse- ja ülekohtutegijad
42ja viskavad nad tuleahju: seal on ulgumine ja hammaste kiristamine.
43Siis säravad õiged nagu päike oma Isa Kuningriigis. Kel kõrvad on, kuulgu!

"Suur on Issand ja väga kiidetav! “ ( Ps 48:1)

Selle kommentaari kirjutamise ajal on taas tulnud uudiseid Püha Vaimu väljavalamistest Cwmbranis, Lõuna Wales’is, kus viimased 3 kuud on inimesed tulnud usule, toimunud tervenemised ning Jumala ligiolu kogetakse paljude poolt päeval ja ööl. Ma igatsen, et Jumal võiks samamoodi kogetav olla ka siin, kus mina elan!

On hea olla näljane Jumala järele, palvetada, et Ta teeks meid võimeliseks oma eluga Talle au tuua. Ja kas see poleks võrreldamatult lihtsam, kui Tema toimimine oleks inimestele palju enam nähtav? Me igatseme näha taevariigi võidukäiku siin ja praegu! Tänane  piiblitekst aga julgustab avama oma vaimusilmi selleks, et märgata Jumala toimimist. 

Et paljud usklikud esimesel sajandil samamoodi soovisid, et Jumal toimiks koheselt oma väes,  siis tänases tekstis manitseb Issand oma rahvast kannatlikkusele ja usaldusele; et mõistaksime Jumala toimimisviisi ning seda, miks Tema teed on nii palju erinevamad meie omast (s Js 55:8-9, Kl 1:6)

Jumalariik kasvab ja levib! Samamoodi kui sinepiseeme (s 31,32), samamoodi kui pärm (s 33),mis vältimatult muutuvad palju suuremaks kui keegi oskab oodata, samaoodi levib ka jumalariik. Pärm meenutab meile, et pealtnäha märkamatu kasvamine toimub küll aeglaselt, aga kindlalt, mõjutades väga erinevaid elualasid. Varakirik jõudis nii mitmele poole maailma, sellepärast , et nende eludes oli nähtav Jumala reaalsus , Tema liikumapanev, nakatav armastus, mille läbi evangeeliumi mitte ainult ei võetud kuulda, vaid võeti ka vastu ja anti edasi. Kui sünnib selline kasvamine, peavad kristlased valmis olema nii konfliktidekt kui ka opositsiooniks. Taevane kuningriik on juba alanud, kuid jumalatud jäävad õigetega kõrvu eksisteerima. Kohtumõistmine õelate üle toimub alles aegade lõpul, kus oma karistuse saavad kõik need, kes on Kristuse ära põlanud; kirjeldamatu õnnistuse osaliseks saavad aga need, kes on Tema omad.

 
Issand, palun tee Püha Vaimu läbi minus oma tööd nii, et kõik mis peab muutuma, saaks muudetud.

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge