Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kokkupõimunud

Pühapäev, 31. Jaanuar 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 128

Jumalakartliku perekonnaõnn
1Palveteekonna laul. Õnnis on igaüks, kes kardab Issandat, kes käib tema teedel.
2Sa sööd siis oma käte vaevast, sa oled õnnis ja su käsi käib hästi.
3Su naine on nagu viljakas viinapuu su maja nurgas; su pojad on nagu õlipuu võsud su laua ümber.
4Vaata, nõnda õnnistatakse tõesti meest, kes kardab Issandat!
5Issand õnnistagu sind Siionist ja saagu sa näha Jeruusalemma head põlve kogu oma eluaja!
6Ja saagu sa näha oma laste lapsi! Rahu Iisraelile!

Palu, et Jumal võiks sulle näidata kuidas Ta on sinu sees töötanud möödunud nädalal. Täna Teda kõigi Ta õnnistuste eest.

See Psalm moodustab paari eelmise, 127nda Psalmiga. Siin jätkuvad töö ja perekonna teemad, ning salmis 3 kordub ka sõna "koda" (Ps 127:1). Psalm algab õpetussõnaga kolmandas isikus ning laieneb õnnistusesk teises isikus, pöördudes perekonnapea poole. See õnnistus on "igaühele kes kardab Issandat". Piiböist võime leida, et jumalakartusel on mitu erinevat külge. Selle põhituum on aukartuses jumaliku väe ja ligiolu ees (2Mo 14:31; 20:18-21). See peaks meis üles õhutama usatvust ja armastust Jumala vastu, mis väljenduks kuulekuses Ta käskudele (4Mo 10:12,13,20). Sellest peaks tulenema motivatsioon elada nii nagu kirjeldab salm 1b.

Õnnistuse kirjeldus algab tõotusega raske töö vilja nautimisest. Siin ei õhutata kedagi tegevusetusele! Kuid see mida lubatakse ei ole lihtsalt materiaalne jõukus. Õnnistus keskendub seejärel perekonnale. Viinapuu oli sümbol viljakusest ning õlipuu võsud annavad edasi pildi paljulubavatest noortest võsudest, mis vajavad tähelepanu ja hoolitsust. Perekonda kujutatakse kogunenuna ühisele söömingule. 

Seda palveteekonna laulu kasutati tõenäoliselt palverännakutel Jeruusalemma. See võis olla ka preesterlik õnnistus, millega saadeti teele palverännakult naasvaid perekondi. See on meenutus meile sellest, et perekonna ja ühiskonna heaolu on üksteisest otseselt sõltuvad ning ka sellest, et Jumalale pühamus antud tõotused peaksid mõjutama meie igapäevaelu, nagu ka perekonnaelu. 

Õpetussõnad ja liturgiad väljedavad neid mõtteid sageli must-valgetes toonides. Ometi on nii Õpetussõnades kui Psalmides (nt Õp 16:8, 19; Ps 73) välja toodud, et Jumala ees õige inimene võib läbi minna ka paljudest katsumustest. Kui me usume, et Jumala lõplik eesmärk on meie kasuks, meid õnnistada, siis annab see meile jõudu läbi minna ka rasketest hetkedest.

Kuidas on Jumal sind täna õhutamas palvetama oma koguduse, kogukonna või riigi eest?

Selle kommentaari autor: Ernest Lucas