Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kinnitamise koht

Teisipäev, 20. September 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 24:22-27

Paulus maavalitseja Feeliksi ees
22Feeliks aga, teades täpselt kõike usuteega seotut, lükkas nende kohtuasja edasi, öeldes: „Kui ülempealik Lüüsias tuleb, siis ma otsustan teie asja ära.”
23Ta käskis pealikut hoida Paulust vangis, kuid kerge vahi all, nii et kedagi omastest ei takistataks teda teenimast.
24Mõne päeva pärast saabus Feeliks koos oma naise Drusillaga, kes oli juut, ja laskis saata mehed Pauluse järele ning kuulas ta kõnet usust Kristusesse Jeesusesse.
25Aga kui Paulus kõneles õiglusest ja kasinusest ja tulevasest kohtust, lõi Feeliks kartma ja vastas: „Mine seekord ära, kui mul on rohkem aega, siis ma lasen su jälle kutsuda.”
26Pealegi ta lootis, et Paulus annab talle raha; seepärast laskiski ta teda üsna sageli enda juurde saata ja vestles temaga.
27Ent kui kaks aastat sai täis, tuli Feeliksi järglaseks Porkius Festus. Feeliks aga, soovides olla juutidele meelepärane, jättis Pauluse ahelaisse.

Täna Jumalat nende eest, kes aitasid sul jõuda selleni, et hakkasid usaldama Kristust. Mis oli sulle selle juures kõige suuremaks abiks - kas see mida nad ütlesid, või see, millised inimesed nad olid?

Feeliks põikles korduvalt kõrvale Pauluse edasise saatuse üle otsustamisest, sest ta lootis saada altkäemaksu (kuigi see oli seadusevastane) ning kartis muutuda veelgi ebapopulaarsemaks valdavalt juutidest koosnevate alamate keskel. Ta teadis, et süütõendid Pauluse vastu olid nõrgad ning kergendas seetõttu Pauluse kinnipidamise tingimusi, ise samas koos oma kauni teismelise naise Dursillaga võimalust kasutades, et kuulda põhjalikumaid selgitusi Pauluselt  selle “usutee” kohta, mida too kuulutas. Paulus aga ei kõhelnud hetkegi ning kuulutas täie julgusega Feeliksile evangeeliumi, uskudes selle mõjusse ka Feeliksi julma ning ebamoraalse elu muutmiseks. Ta rääkis Feeliksile “õigest suhtest Jumala ning Tema rahvaga, moraalselt distsiplineeritud elust ning eelootavast kohtupäevast” (s 25, The Message, vabatõlge). See aga oli Feeliksi südametunnistusele liig ning ta lasi Pauluse ära viia. Järgneva kahe aasta jooksul vestles Feeliks Paulusega korduvalt, samas Pauluse suhtes mingit otsust langetamata. Feeliksi võimalused lõppesid kui tuli käsk minna Rooma, sest kokkupõrgetes kreeklastega Kaisareas oli ta käskinud oma sõjaväel vägivaldselt hukata tuhandeid juute, ning põhjustanud sellega võimsa juutide ülestõusu.

Sellel lool on üsna ilmsed paralleelid Ristija Johannese looga (Mk 6:17-20). Mõlemad mehed kõnelevad julgelt valitsejate eest, adreseerides ausalt viimaste eksimusi, samas pakudes neile võimalust meeleparanduseks ning andestuseks. Ei ole sugugi lihtne jääda otsekoheseks võimuesindajate ees, sest iial ei või teada millised on tagajärjed, seetõttu on eriti tähelepanuväärne, et Pauluse avameelsus ei sulgenud tema jaoks edasisi vestlemisvõimalusi. Evangeeliumi naeruvääristatakse, aga meie, kui evangeeliumi saadikud,  ei tohiks iial käituda solvavalt. Nii vajavad evangeeliumi väärikad saadikud erilist tarkust, et hoida võimaluste uksed avatuina võimalikult kaua, samas Jumala tõe suhtes kompromisse tegemata.

Tuleb aeg, mil need võimalused lõpevad, kuid Jumala sõnumitoojatena tuleb ka meil seista kohtujärje ees. Kui ustavalt oleme meie kuulutanud “usuteest” oma sõnade ning käitumisega - nii võimul olevate kui võimust ilma jäetute keskel?

 
Palveta oma mittekristlastest sõprade eest. Palu, et Jumal aitaks sul ükskõik mil viisil olla neile parim tunnistaja, ning et nad võiksid hakata usaldama Jumalat.

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson