Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Avatud südame poliitika

Teisipäev, 22. November 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 3Jh 1:1-15

Tervitus
1Vanem - armsale Gaiusele, keda ma armastan tões.
2Armas, soovin sulle, et sul läheks igati hästi ja sa oleksid terve, nõnda nagu läheb hästi su hingel.
3Ma ju rõõmustasin väga, kui vennad tulid ja andsid tunnistust sinu elamisest tões, nii nagu sa käidki tões.
4Mul pole millestki suuremat rõõmu, kui kuulda oma lapsi käivat tões.
Rändjutlustajate kohtlemisest
5Armas, sa oled ustav olnud selles, mida sa oled iganes teinud vendadele, koguni neile, kes on sulle võõrad.
6Nad on tunnistanud sinu armastusest siinse koguduse ees. Sa teed hästi, kui sa läkitad nad edasi väärikal viisil Jumala ees.
7Nad on teele läinud tema nime pärast ega võta midagi vastu paganatelt.
8Seepärast me oleme kohustatud nendesuguseid vastu võtma, et saaksime tõe kaastöölisteks.
9Ma kirjutasin mõne sõna kogudusele, aga Diotrefes, kes püüab olla nende seas esimene, ei võta meid vastu.
10Seepärast, kui ma tulen, siis ma tuletan talle meelde teod, mida ta teeb, laimates meid kurjade sõnadega ja rahule jäämata sellega, et ta ise ei võta vastu vendi, takistab veel neidki, kes tahavad seda teha, ning heidab nad kogudusest välja.
11Armas, ära võta eeskujuks paha, vaid head! Kes teeb head, on Jumalast, kes teeb paha, ei ole Jumalat näinud.
12Demeetriosele on antud tunnistus kõigilt ja tõelt eneselt; ning meiegi tunnistame, ja sina tead, et meie tunnistus on tõsi.
Lõputervitus
13Mul oleks sulle palju kirjutada, kuid ma ei taha sulle kirjutada tindi ja sulega.
14Aga ma loodan sind peatselt näha ja siis räägime silmast silma.
15Rahu sulle! Sind tervitavad sõbrad. Tervita sõpru nimepidi!

“Issand ava mu silmad nägema su seaduse imesid!” (Ps 119:18)

Täna loeme tõeliselt isiklikku kirja, mille Johannes kirjutas Gaiusele. Gaius on tavaline, üldlevinud rooma nimi, ning ei ole mingit põhjust püüda seda nime seostada ühegagi kolmest Uues  Testamendis esinevast Gaiusest. Kiri avab meile pisut esimesel sajandil toimunud sündmuste. telgitaguseid. Ei Gaiusest, Diotrefesest ega ka Demeetriusest ei saa me kusagil midagi rohkem teada, kui vaid seda, mida on öeldud selles kirjas.

Tundub, et Gaius pakkus ulualust kristlastele, kes levitasid evangeeliumi sõnumit Efesose ümbruses ning õpetades Jeesusest  tegid koostööd Johannesega. On väga lihtne unustada, et see, millest räägib Apostlite tegude raamat, on vaid murdosa kõigest, mis kristlastega toimus esimesel sajandil. Neljakümne aasta jooksul nelipühipäevast alates, olid kristlased rajanud kogudusi rohkem kui 12 Rooma provintsis, alustades suurematest keskustest ja linnadest. Lisaks oli veel kogudusi vähemalt 50 väiksemas linnas või piirkonnas. Arheoloogilised väljakaevamised on tõestanud, et Efesos oli paljude väiksemate ümberkaudsete külade keskuseks ning Pauluse kirjad Efeslastele, kus tundub olevat puudu isiklikest tervitustest, võisid tegelikult olla ringikrjad palju suuremale kogukonnale. Tundmatud kristlased, kes reisisid ringi head sõnumit kuulutades, vajasid võõras kohas nii toitu kui ulualust ning jääb mulje, et Gaius oli üks neid, kes sellega oma kaaskristlasi teenis.

Ühes sellistest kogudustest oli väga mõjukas mees nimega Diotrefes, kes keeldus vastu võtmast nii rändmisjonäre kui ka apostel Johannest ennast. Kahjuks võime vaid arvata, mis selle keeldumise taga oli. Kõik mida tema kohta öeldakse on, et “ta püüab olla esimene” (s 9). Milline tunnistus!  “Alistuge üksteisele Kristuse kartuses,”(Ef 5:21)- kirjutas Paulus Efesose elanikele. Koguduses ei ole ruumi superstaaridele, olgu ilmalikele või ordineeritutele.

 

Kas lähed kogudusse saama või valmisolekuga anda? Palu, et Jumal uuendaks su südame armastama oma rahvast nii, nagu Tema armastab.

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson