Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal rääkis

Reede, 12. Jaanuar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 17:1-14

Aabramist saab Aabraham.<br />Ümberlõikamine kui lepingu märk
1Kui Aabram oli üheksakümmend üheksa aastat vana, siis Issand ilmutas ennast Aabramile ja ütles temale: „Mina olen Kõigeväeline Jumal, käi minu palge ees ja ole vaga!
2Ma teen lepingu enese ja sinu vahel ja teen sind väga paljuks.”
3Siis Aabram heitis silmili maha ja Jumal rääkis temaga, öeldes:
4„See olen mina! Vaata, mu leping sinuga on, et sina saad paljude rahvaste isaks.
5Sinu nime ei hüüta siis enam Aabramiks, vaid su nimi olgu Aabraham, sest ma teen sind paljude rahvaste isaks!
6Ma teen sind väga viljakaks ja lasen sind rahvaiks saada, kuningadki põlvnevad sinust.
7Ma teen lepingu enese ja sinu vahel, ja sinu soo vahel pärast sind, igaveseks lepinguks sugupõlvedele, et ma olen Jumalaks sinule ja su soole pärast sind.
8Ja ma annan sinule ja su soole pärast sind selle maa, kus sa võõrana elad, kogu Kaananimaa, igaveseks omandiks. Ja mina olen neile Jumalaks!”
9Ja Jumal ütles Aabrahamile: „Ja sina pead mu lepingut pidama, sina ja su sugu pärast sind põlvest põlve.
10See on minu leping minu ja teie ning sinu soo vahel pärast sind, mida te peate pidama: kõik meesterahvad tuleb teil ümber lõigata!
11Te peate oma eesnaha liha ümber lõikama ja see olgu minu ja teie vahelise lepingu märgiks.
12Kaheksapäevastena tuleb teil ümber lõigata kõik teie meesterahvad põlvkondade viisi, olgu peres sündinud, olgu raha eest ostetud ükskõik missuguselt võõralt, kes sinu soost ei ole,
13kindlasti tuleb ümber lõigata niihästi su peres sündinu kui su raha eest ostetu. Minu leping peab teie ihu küljes olema igavese lepinguna!
14Aga eesnahaga meesterahvas, kelle eesnaha liha ei ole ümber lõigatud, tuleb hävitada oma rahva seast: ta on tühistanud minu lepingu!”

“Siis Aabram heitis silmili maha..” (s 3) Kui julged, palveta, et Jumal võiks vallutada sind oma ligioluga.

On hea omada teetähiseid, võtmehetki millele tagasi vaadates mäletame tol hetkel antud sügavamat arusaamist Jumalast ning Tema tõotustest, aga mõtleme ka sellele mida Ta meilt ootab. Aabrami jaoks oli üks sellistest hetkedest siis kui ta kuulis Jumala kutset ning tõotusi (1Ms 12:1-4). Kui aga nende tõotuste täitumine venis pikale - uuendas Jumal oma tõotusi lepingu tegemise tseremoonia läbi, milles Jumala enda ligiolu sai nähtavaks tuleleegis (1Ms 15:17-18). Ja nüüd taas antakse Aabramile ka uus nimi, ning tegevussuund, millele kuuletuda, ning mis rõhutas veelkord Jumala kavatsust rajada lepingu kogukond.

Aabram (kelle nimi tähendab “suur isa”) on juba isafiguur arvestatavale hulgale inimestele, kes elavad ja töötavad temaga koos (nt 1Ms 14:14). Tema uus nimi Aabraham, aga on suunatud tulevikuvaatele, mil temast saab isa paljudele rahvastele, eriti aga ühele, kellest saab Jumala valitud kogukond. Ja kuigi see kogukond on rajatud Aabrahami otsestele järeltulijatele, on see avatud ka kõikidele teistele, diskrimineerimata kedagi tema rassi või klassi tõttu, tingimusel, et nad kõik on täielikult pühendunud Jumalaga sõlmitud lepingu täitmisele (2Ms 12:43-48). Kõik Iisraeli rahva mehed tuleb ümber lõigata.

Ümberlõikamine oli tol ajal üsna laialt levinud tava, sageli seotud puberteedieas noormeeste üleminekuriitustega. Jumala rahva kogukonnal tuli see praktikasse rakendada poisslaste esimeste elupäevade jooksul sünnist alates, deklareerides nii, et liikmeksolemine on Jumala arm: väike beebi pole kuidagi võimeline seda staatust välja teenima. Teoloog Wansbrough arvates võis rituaali tähenduslikkus seisneda ka “põlvkondade pühitsemises Jumalale, äratundmises, et elu ja selle taasloomine kuulub üksnes Jumalale.” Ja selles kontekstis jagasid seda tähendusilkkust ka naised, kuigi nende ihul ei olnud nähtavat märki.

Oma lepingu rahvale annab Jumal minimaalsed reeglid, kuid samas esitab radikaalse nõude: “käi minu palge ees ja ole vaga! “ (s1). Keegi ei suuda täita Jumala poolt antud mõõtu pidevalt. Järgmistes peatükkides näeme veel mitmeid Aabrahami  usu ja moraalse julguse läbikukkumisi. Selleks, et suuta elada täiesti ausalt ning hoida oma usku elavana, vajab inimene toetavat kogukonda, kes on avalikult eraldatud ja märgistatud kui Jumala rahvas.

 
Jumala soov Aabrahamile: “käi minu palge ees ja ole vaga! “, oli sama, mida Ta soovib ka meilt. Palveta, et Ta näitaks sulle, mida see ustavalt ja vagalt Jumala ees käimine praktiliselt sinu elus täna tähendab.

Selle kommentaari autor: Vera Sinton